Pompa domieszkowa - praca ciągła

06 Mar 2022, 12:25

Przy zakupie samochodu świeciła sie kontrolka serwisowa. Diagbox rzucał błędami, o braku płynu fap i uszkodzeniu pompy domieszkowej. Płyn był więc zaprogramowałem dolewke. Pompa sprawdziłem działa impulsowo i raczej pompuje (pompa cyka). Problem w tym, że gdy włącze zapłon, czy silnik, pompa chodzi nieustannie. Przejechałem 30km i nadal ten problem. Od zakodowania zostało pobrane 100ml (sprawdzone programowo). Program pokazuje, że minimalna ilość nie została podana do oleju napędowego. Korek zdejmowany, a także zatankowany.

Czy pompa musi działać przez dłuższy czas? Wydaje mi się, że nie powinna.

Na zdj poniżej pokazuje dużo mniejszą ilość pobraną ale w kalkulatorze pompy domieszkowej z 1.07L pozostało ~0.907. (dziwne też bo w zbiorniku mieści sie chyba do 1.5L a pokazuje 1.07 jako 100%)

Peugeot parnet b9 tepee 1.6Hdi 90km
brus1997
Nowicjusz

Auto: Fiat punto 2
Silnik: 1.2 60km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Mar 2022, 12:46

brus1997 napisał(a): Pompa sprawdziłem działa impulsowo i raczej pompuje (pompa cyka).
To że cyka nie jest potwierdzeniem że pompa jest sprawna i pompuje. Zacznij od dokładnego sprawdzenia tej pompy.

Jak błędy wykasujesz to powraca błąd związany z pompą?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Mar 2022, 15:47

Tak jak napisalem program pobiera płyn, gdyż zmniejsza wartość płynu w zbiorniku, czyba że jest to błędne wskazanie. Błędy nie powracają, na ten moment trzeba zalozyc ze pompa działa.
brus1997
Nowicjusz

Auto: Fiat punto 2
Silnik: 1.2 60km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kręcony licznik - auto sprzedawane w Niemczech...
    Opiszemy Wam historie która ostatnio nas spotkała. Zgłosił się do nas z klient z prośba o kontakt w Niemczech w sprawie jednego auta - chodzi dokładnie o Golfa VI. Napisaliśmy do niemieckiego właściciela z prośbą o ...