Pompa Paliwa VW Passat

27 Lis 2010, 13:03

Mam problem z moim samochodem. Silnik nie chce odpalić. Rozrusznik jest dobry, akumulator też. Kiedy próbuję go odpalić, to po jakimś czasie silnik załapie, ale po 10 minutach gaśnie i już nie chce odpalić! Podejrzewam że to pompa paliwa, ta w zbiorniku paliwa.. Miałem ten problem jakiś miesiąc temu, ale ustąpił i teraz pojawił się od nowa! I mam w tym kierunku kilka pytań! Jaką pompę muszę kupić? Jakie są jej koszty? Gdzie ją kupić?
VW Passat 2003 rok Variant
1.9 TDI 130 KM
Tet
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

27 Lis 2010, 13:51

Silnik na pompowtryskach a więc sprawdź zasilanie. W zbiorniku masz pompkę paliwa która wstępnie podaje na pompę główną. Sprawdź czy do głównej dochodzi paliwo: możesz zdjąć przewód z filtra do pompy i parokrotnie włącz zapłon a pompka powinna przelewać paliwo, jeżeli nie to szukaj usterki w przewodach lub zbiorniku.
Przykładowo chinczyk
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub

a jeżeli ta jest ok to głowna
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

28 Lis 2010, 19:51

Sprawdziłem, pompka w zbiorniku działa. Jest możliwość że za to odpowiada któryś z wtrysków?
Tet
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

29 Lis 2010, 09:05

Sprawdz wtyczkę wiązki wtryskiwaczy (z tyłu głowicy od strony kierowcu) czy nie pośniedziało , a i należało by sprawdzić kostki na wtryskach bo lubią się w nich obluzować przewody.
wtryski jak najbardziej mogą być zatarte z powody złego jakościowo paliwa i nie będzie odpalał.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...