Pompa wody Vectra B

02 Maj 2022, 19:02

Chodzi o silnik 2.2 DTI.

Pompa wody jest tu napędzana paskiem osprzętu a nie łańcuchem rozrządu

https://opel.7zap.com/pl/car/j96/f/0/21-2/

Mechanik mówił żeby nie wymieniać pompy wody skoro nie daje oznak zużycia a ja cały czas myślałem że trzeba. W poprzednim oplu nie wymieniłem i miało to bardzo złe skutki ale jak jest tutaj?

Skoro jest pompa napędzana paskiem osprzętu to co w przypadku awarii? Silnik się zacznie przegrzewać, może się pewnie zerwać pasek a co z silnikiem, nic mi nie grozi tak jak groziło w przypadku zerwania paska od rozrządu?

Nie chciałem szukać oszczędności i miałem zamiar ją wymienić ale po tych słowach zastanawiam się czy wymienić czy nie ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Maj 2022, 08:14

Jeżeli pompa nie jest na rozrządzie to w przypadku jej awarii nawet takiej w której by się zatarła to najprawdopodobniej pęknie pasek wielorowkowy (napędza on najczęściej sprężarkę klimatyzacji, pompę układu hydraulicznego wspomagania, alternator). Jeżeli silnik wyłączysz w porę to nie ucierpi on tak jak w przypadku zerwania rozrządu w kolizyjnym silniku. Podczas wymiany rozrządu zaleca się wymianę takiej pompy która jest napędzana tym paskiem bo wymieniasz go rzadko a późniejsza wymiana samej pompy to ponowne rozebranie rozrządu co jest kosztowne więc według zaleceń wymienia się ją razem z paskiem czy łańcuchem.

W twoim przypadku możesz zdjąć pasek wielorowkowy i sprawdzić jak chodzi pompa czy nie ma widocznych wycieków i nie ma wyczuwalnych luzów, czy nie hałasuje. Jeżeli jest wszytko ok to nie musisz jej wymieniać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 08:44

Rokiko napisał(a):Jeżeli silnik wyłączysz w porę to nie ucierpi on tak jak w przypadku zerwania rozrządu w kolizyjnym silniku

Jak rozumiem gdy nie wyłączę go w porę to może się zepsuć w taki sposób że się przegrzeje i zatrze?
ineedl
Stały forumowicz

03 Maj 2022, 08:48

Generalnie tak ale w przypadku zerwania takiego paska nie będziesz miał ładowania, wspomagania, odpowiedniego chłodzenia silnika więc nie da się takim samochodem jechać.

Jak masz wątpliwości co do pompy to ją po prostu wymień i po sprawie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 14:04

Dziękuję za pomoc. Nie ma wątpliwości co do jej działania, nic się nie tłucze , ani pompa ani łańcuch ( oczywiście też poproszę mechanika żeby rzucił okiem bo łańcuch też wieczny pewnie nie jest) .

Po prostu myślałem że mimo iż pompa jest napędzna nie rozrządem tylko paskiem też trzeba ją wymienić po zakupie.

Od razu zapytam żeby nie otwierać kolejnego tematu jaki olej do tej Vectry?
Na kartce pod maską było napisane że byl wlany10w40 , to teraz taki sam czy może inny? Silnik oleju nie bierze.jak dotąd
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...
    BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...