Pontiac firebird opinie prosze :D

21 Sie 2009, 13:16

Witam.

przymierzam się do kupna Pontiaca Firebirda rocznik 94 wzwyż :D zależy ile kasy będę mieć do dyspozycji :D hehe.

ale moje pytanie brzmi : ma ktoś jakieś ciekawe info na temat tego autka?? typu spalanie (sprawdzałem spalanie na różnych forach ale tam sa średnie podawane i wogóle chciałbym z kimś pogadać kto ma takie autko) jak z częściami na rynku to autko stoi??

albo moze ma ktos jakis pomysl na inne auto?? narazie mam japońca i jestem z niego baaaaaaardzo zadowolony. nie patrze mocno na spalanie bo to jest do przyzwyczajenia :D ale głównie części i ogólnie co z tym autkiem jest ok a co nie tak??

myślałem nad takim 5l V8 albo 3,8 V6 bodajże.

o może ktoś mi w końcu powie jakie spalanie ma to V8??:D o ile większe niż V6?? bo napewno jest mocniejsze
Ostatnio edytowany przez schibi, 21 Sie 2009, 14:32, edytowano w sumie 1 raz
Japończyki ?? TAK
Amerykańce?? TAK
Niemieckie?? NIE
koreańce?? NIE!!
schibi
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

21 Sie 2009, 13:25

5L V8 no to mało nie pali :mrgreen:
Ale autka fajne... Bardzo rzadko spotykane przynajmniej na naszych drogach...
Niestety nic ci nie powiem bo nie znam się na tych autach...Jedyne co wiem to to że potrafią zaciągać sporo benzynki :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

23 Sie 2009, 20:37

wiem ze V8 będzie dużo więcej palić :D to normalne ale jest tez jedna sprawa skoro przy silniku 2,0l przy 120 jest 3500rpm to przy V8 5 litrów będzie duuuuuużo mniej (przynajmniej powinno ) pozostaje sprawa zimnego rozruchu silnika. w takim razie mam pinne pytanie ma ktoś auto z V6 około 3,5l?? jeśli tak to ile wam to pali mniejwiecej. wiem ze marne to porownanie ale jeśli podacie mase auta i liczbe kucy to może uda sie mniejwiecej porownac ile to powinno palić :p chcociaz z założenia amerykanie więcej palą :P hehehe
Japończyki ?? TAK
Amerykańce?? TAK
Niemieckie?? NIE
koreańce?? NIE!!
schibi
Nowicjusz

23 Sie 2009, 22:47

nissan patrol 4,5 litra benzyna, 260 kucy, 14 w trasie, V6

masa własna około 2,5 tony
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

24 Sie 2009, 13:56

hmm a ktos z V8??:D a tak propos to tego patrola masz w gazie czy bardziej pod rajdy ??:D

i jak ci sie tym jeździ bo tez kiedyś myślałem nad takim bydlakiem :P
Japończyki ?? TAK
Amerykańce?? TAK
Niemieckie?? NIE
koreańce?? NIE!!
schibi
Nowicjusz

24 Sie 2009, 15:49

V8 powinna spalić w okolicach 20l przy normalnej jeździe i trochę mniej w trasie. Ale jeśli chodzi o amerykańskie auta to nie sądze, żeby ta V8 miała o wiele większego kopa niż V6. Więcej nie zawsze równa się lepiej :P
Nitrous
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Sie 2009, 19:57

hehe mi sie od razu przypomina maxyma duży może więcej :D

może i racja że V8 nie jest dużo lepsza ale ostatnio rozmawiałem z kolegą (mechanik) a propo kupna V6 czy V8 to zaczął mi coś mówić o rozłożeniu masy o przeliczniku masa na konie i takie tam różne dziwne jak dla mnie historie. nie mam pojecia za bardzo co do mnie mówił ale ciągle powtarzał że V8 i V8. tyle ze on do tej pory miał same V6 :p więc nie wiem co o tym sądzić??

a propos powiedzmy auto V6 3,7l (nie wiem czy to ma zwiazek) ile moze kosztowac rozrząd?? to ma jakiś mniejwięcej przelicznik na pojemność czy producenta bardziej??
Japończyki ?? TAK
Amerykańce?? TAK
Niemieckie?? NIE
koreańce?? NIE!!
schibi
Nowicjusz

20 Kwi 2011, 09:37

Trochę stary temat ale jeśli nadal szukasz informacji na temat firebirda to zacznę od tego

Pontiac Firebird Gen3 z 1991r 5,7l

NIE kupuj V6 bo te silniki są bardzo zamulone a 100 parę koni jakimi dysponuje ta jednostka to zdecydowanie za mało jak na sportowe autko szukaj wersji 350 cui czyli 5,7 litra to generuje około 250 km i dysponuje potężnym momentem obrotowym. Co do spalania to nie jest tak źle przy normalnej jeździe w okolicach 15 l na 100km przy ostrzejszej zabawie potrafi zjeść 25 l ale takie autko nie kupuje się po to żeby było ekonomiczne ;] natomiast co do wad to na pewno kilka by się znalazło jak często opadające drzwi kierowcy przeciekająca targa przegrzewanie się silnika za słaba chłodnica hamulce inaczej nazwijmy to spowalniacze i kilka drobniejszych usterek które czasami doskwierają. A po za tym bardzo trudno jest znaleźć nie zajechany model i bez przeróbek ala heniek ogrom tych aut został sprowadzony z USA do europy w latach 90 a wtedy z częściami było krucho wiedz można tam znaleźć rożne patenty :D Generalnie auto jest piękne i daje dużo frajdy z jazdy ale niestety wymaga też sporo cierpliwości jak i wkładów finansowych ale jak ktoś kocha amerykany to jakoś sobie poradzi :] Pozdrawiam
natas
Nowicjusz

Miejscowość: bielsko biała