REKLAMA
Witam.
Zostałem poproszony o znalezienie auta. Za jakieś 2-5 miesięcy znajomy kupi auto, ale już teraz się rozglądam i patrzę na co watro zwracać uwagę. Wcześniej pisałem ale jednak trochę zmienił zdanie i kryteria się zmieniły.
Suma nie jest duża, bo tylko 13k zł. a wymagania są dość duże:
- Kombi/ hateback segment C i D
- Rok 2000+
- w miarę oszczędny
- Blacha, żeby w miarę sie trzymała. Jakieś zabezpieczenia antykorozyjne
- Moc myślę, że 90+
Teraz silnik, jaki wybrać? Diesel, benzyna czy LPG? Autem będzie dość często robione 1-2km do sklepu i powrót. Wypady na zakupy, ok 20km +20 powrót. Krótkie trasy 30km +30km powrót. Standardowy przebieg ok 7-10tyś rocznie. Jeśli będzie dość oszczędny to roczny przebieg może wzrosnąć do ok 20tys rocznie. Ale to by musiało być 100km za ok 20zł. 75%/25% trasa/miasto
Jakie auto radzicie oraz silnik?
Do LPG znajomy nie jest za bardzo przekonany, bo twierdzi, że to bomba Ale jest oszczędnie tylko, że auto musi chyba ileś tam przejechać żeby się przełączyło, więc do sklepu nawet nie zdąży. Możliwe, że 100km zrobi za ok 20zł.
Diesel fajna sprawa, turbo! Jak coś padnie to masakra. Cena zakupu jest większa od benzyny.
Benzyna, hmm... do sklepu chyba będzie jechać na ssaniu, a to więcej spali.
Nie mam pojęcia jaki silnik mu polecić. Co do aut to moje propozycje Octavia, Vectra, Avensis. Ale nie wiem czy da rade znaleźć w miarę dobrym stanie i jak jest z silnikami i blachą.
Z góry dziękuje za pomoc.