Wybór silnika i auta. ~13k

11 Kwi 2011, 20:41

Witam.

Zostałem poproszony o znalezienie auta. Za jakieś 2-5 miesięcy znajomy kupi auto, ale już teraz się rozglądam i patrzę na co watro zwracać uwagę. Wcześniej pisałem ale jednak trochę zmienił zdanie i kryteria się zmieniły.
Suma nie jest duża, bo tylko 13k zł. a wymagania są dość duże:

- Kombi/ hateback segment C i D
- Rok 2000+
- w miarę oszczędny
- Blacha, żeby w miarę sie trzymała. Jakieś zabezpieczenia antykorozyjne
- Moc myślę, że 90+

Teraz silnik, jaki wybrać? Diesel, benzyna czy LPG? Autem będzie dość często robione 1-2km do sklepu i powrót. Wypady na zakupy, ok 20km +20 powrót. Krótkie trasy 30km +30km powrót. Standardowy przebieg ok 7-10tyś rocznie. Jeśli będzie dość oszczędny to roczny przebieg może wzrosnąć do ok 20tys rocznie. Ale to by musiało być 100km za ok 20zł. :P 75%/25% trasa/miasto

Jakie auto radzicie oraz silnik?

Do LPG znajomy nie jest za bardzo przekonany, bo twierdzi, że to bomba :P Ale jest oszczędnie tylko, że auto musi chyba ileś tam przejechać żeby się przełączyło, więc do sklepu nawet nie zdąży. Możliwe, że 100km zrobi za ok 20zł. :P

Diesel fajna sprawa, turbo! Jak coś padnie to masakra. Cena zakupu jest większa od benzyny.

Benzyna, hmm... do sklepu chyba będzie jechać na ssaniu, a to więcej spali.

Nie mam pojęcia jaki silnik mu polecić. Co do aut to moje propozycje Octavia, Vectra, Avensis. Ale nie wiem czy da rade znaleźć w miarę dobrym stanie i jak jest z silnikami i blachą.

Z góry dziękuje za pomoc.
swietekkk
Nowicjusz

Miejscowość: krk

11 Kwi 2011, 22:35

są też zwykłe instalacje nie musi być sekwęcja
a do sklepu to hmmm musiał byś kupić chyba tico w gazie^okok15zł 100km
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

20 Kwi 2011, 07:49

Witam ponownie.

Już nie mogę edytować poprzedniego postu.

Niestety ilość gotówki się trochę uszczupliła do 10tyś. A wymagania pozostały. ;/

- Kombi/ hateback segment C i D
- Silnik benzynowy , który dobrze znosi LPG ( chociaż myślę, że przy sekwencji to wszystko będzie ok i każdy dobrze znosi.)
- Rok 2000+, ale jak znajdzie się np. 99r w dobrym stanie to też będzie.
- w miarę oszczędny, średnie <8l/100
- Blacha, żeby w miarę sie trzymała. Jakieś zabezpieczenia antykorozyjne.
- Moc myślę, że 90+
- Bezawaryjność, tanie części.

Octavie, Avensis - można wykreślić, bo w tej cenie nie znajdę auta.
Vectra B - ostatnio zacząłem zwracać na nie uwagę na drodze i często widzę, że łapie je korozja. Poczytałem też opinie i nie są najlepsze (silnik, pada)
Golf, Passat - również nie kupię w tej cenie.
Ford Focus (raczej kombi) - autko podobno bardzo fajnie się prowadzi. Korozja trochę łapie, ale jak sie znajdzie w dobrym stanie to moze będzie. Czytałem opinie i nie wiem czy warto się pchać. Jedni piszą, że warto, inni przeciwnie. Podoba się znajomemu, ale słyszał, że Fordy nie lubią gazu.
Renault Laguna, Megane - Podobno elektryka pada i to dość często, ale nie wiem jak jest naprawdę, bo słyszałem. Nie mam zdania.

Panie i Panowie, możecie coś doradzić?
swietekkk
Nowicjusz

20 Kwi 2011, 08:25

Lagunę do 10 kafli to dostaniesz generacji pierwszej po lifcie ;)

Dla znajomego oglądałem L2 to masakra do 14 coś wyłowić...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Kwi 2011, 08:28

Zależy która laguna, I czy II?
Ja I jeżdzę od roku i ani razu nie miałem problem z elektryką.
A co do II to trochę słyszałem, ale nie wiem czy to prawda.
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

20 Kwi 2011, 08:42

Myślałem nad Laguna I, pod koniec produkcji tj. 00-01r. Hatchback jest w miarę ładny, ale o kombi już tego nie mogę powiedzieć. Niestety o Renault dużo nie słyszałem, więc nie mam o nim dużej wiedzy.

Interesujący jest silnik 1.6 16V, spalanie ma fajne, do tego sekwencja i powinno być fajnie. :)
swietekkk
Nowicjusz