Pontiac Firebird Trans AM 1994r. - potrzebna pomoc

24 Maj 2018, 18:30

Witam. Nie wiem czy będzie to w dobrym dziale, jeśli nie proszę nie krzyczeć, ale nie znalazłem na forum działu na temat pontiaca. Przejdźmy do tematu.
Mój ojczulek posiada Pontiaca Firebird trans am 1994r. 5.7 V8 (sprowadzony z ameryki). Jeździ nim dorywczo co spowodowało pare problemów a mianowicie: po ostatniej zimie pojawiło się kilka błędów na wyświetlaczu :/. Nie idzie ich usunąć odpięciem aku ani nic z tych rzeczy. Moje pytanie więc brzmi:
Czy ktoś wie, gdzie można kupić komputer diagnostyczny(tata chce mieć własny, bo koszt przyjazdu mechanika to 300e) lub podać przykład takowego? Auto posiada końcówkę obd 1, ale europejskie komputery nie łapią oprogramowania(zapewne dlatego, że było produkowane na rynek amerykański) i nic nie idzie zdziałać.
Proszę o szybką odpowiedź, do końca tego tygodnia musiałbym taki kupić.
"Prędkość nie zabija, a brak umiejętności"
Tymek93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.4 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Maj 2018, 13:26

Tymek93 napisał(a):po ostatniej zimie pojawiło się kilka błędów na wyświetlaczu
A widzisz jakie to są błędy?
Jakie masz tam złącze do podłączenia interfejsu diagnostycznego?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Maj 2018, 22:50

Pali się jakiś check engine, podobno. Szczegółów nie znam generalnie, w sensie jakie to konkretnie błędy. Złącze jest obd1 (obd2 wychodziło od 1997roku dopiero) z tym, że gdy się podłączy kompa z obd1 nie ma w opcji 5.7l V8, są jedynie wersje europejskie.
Ogólnie chodzi może o nazwę firmy produkującej kompy/interfejsy które łapią amerykańskie systemy w autach.
"Prędkość nie zabija, a brak umiejętności"
Tymek93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.4 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie parkować? Niebezpieczeństwa parkowania!
    Parkowanie to jedna z podstawowych umiejętności, jakie kierowca powinien nabyć w czasie kursu nauki jazdy. Jednak nawet gdy ktoś wykona ten manewr prawidłowo podczas egzaminu, nie ma pewności, że będzie w stanie równie ...