Poprawki i akumulator

19 Lis 2007, 10:10

Forumowicze,powiedzcie mi czy ewentualne porawki lakiernicze warto zrobic juz teraz czy moze lepiej poczekac do wiosny.chodzi mi o to czy w starszych samochodach ewentualne bomble,pecherzyki i cala reszta pokazuja sie po zimowych mrozach i odwilzach czy aura nie ma wplywu na to??bo troche sie boje ze po zimie to co juz mam bedzie jeszcze wieksze, anie chcem robic tego na raty.chce zrobic raz i w miare do porzadku
czy kiedy temperatura jest niska akumulator naprawde szybciej sie rozladowuje????i czy zalecane jes podladowywanie jeszcze krecacego akumulatora???
gazik
Nowicjusz

19 Lis 2007, 10:37

Hmmm,jak ci to napisać...W sumie starsze autka po każdej zimie maja jakieś problemy z lakierem.Zależy to od wieku i marki samochodu.Na twoim miejscu do lakiernika pojechałbym na wiosnę,a te miejsca,które bierze rdza,możesz wyczyścic i pomalować takim "domowym" sposobem,żeby zapobiec rozprzestrzenianiu się rdzy.Musisz oczywiście miec ciepły garaz,bo w przeciwnym razie to na marne ta robota.A jest ona czasochłonna.
Ale z drugiej strony,nie stoi nic na przeszkodzie,żebyć pojechał do lakiernika nawet i dzisiaj.Jak jest dobrym blacharzem i lakiernikiem,to zauważy ogniska korozji i odpowiednio do tego podejdzie.Pora roku dla lakiernika to żaden problem,poniewaz autko po malowaniu i tak jest w komorze suszeniowej.Przecież w zimie luszie rozbijają w zaszadzie więcej samochodów i też musza je malowac.
Co do akumulatora - zima niestety powoduje spadek kondycji akumulatora.Ale jak nie wyczuwasz żadnych oznak,że akumulator słabnie,to nie nalezy go doładowywać.Wskazane jest "opatulenie" akumulatora czymś ciepłym - np. filcem,starym kocem lub czymś podobnym,żeby w jakiś sposób uchronić go od mrozu,bo to własnie niska temp. powoduje spadek kondycji akumulatora.Ja w swoich samochodach co zima "opatualm" je najpierw gazetą,a później filcem 3 mm.I nie mam żadnych problemów w zimie.Wskazane jest,żeby kontrolować częściej niż zazwyczaj stan akumulatora,a przedewszystkim ładowanie i gęstość elektrolitu,bo wszystkie słabe punkty samochodu wychodzą w zimie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2007, 11:33

dzieki Albercik POZDRAWIAM
gazik
Nowicjusz

21 Lis 2007, 08:24

Albercik właściwie poruszył już odpowiednie wątki tematu, ale dorzucę jeszcze coś.
Kiedy miałem podobny problem z kadettem /blacharka i korozja/ zrobiłem coś takiego. Odpuściłem sobie robienie blacharki /zaprawki, szpachlowanie i podobne/. Jeździłem jeden sezon niemal z dziurami po to, aby uniknąć właśnie "naprawiania" elementów karoserii. Po drugiej zimie kupiłem całe elementy /nadkola, progi/ i po prostu wymieniłem stare, skorodowane na nowe. Wbrew pozorom finansowo nie wyszło dużo drożej /o ile wogóle/. Nie wiem, czy jeszcze są w ofertach sprzedaży gotowe zaprawki blacharskie, ale jeszcze 3-4 lata temu były.
Co to aku, nie od dziś wiadomo że niska temperatura zmniejsza pojemność akumulatora i dlatego w zimie dobrze jest "czuwać" na jego kondycję i ofdpowiednio wcześniej reagować na objawy niedoładowania. Trzymanie go w cieple jest najlepszym rozwiązaniem, a jeśli się nie da, to doładować od czasu do czasu.
Shipp
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

21 Lis 2007, 15:33

Dzieki serdeczne shipp:P
gazik
Nowicjusz

23 Lis 2007, 22:26

Co do akumulatora dodałbym jeszcze to ,że zależy ile się jeździ. Nawet najlepszy aku. padnie gdy się go nie używa. No i zależy od jakości aku. (wiem z własnego doświadczeni) kupiłem ten "tani " akumulator zaoszczędziłem 70zł i straciłem wiele czasu i nerwów.
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...
    Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...