Poprawne parametry OBD dla OPEL ASTRA

18 Wrz 2022, 12:19

Witam niedawno zakupiłem Opla Astrę G rocznik 2004 i niestety pojawił się problem - check engine błąd P0170 zeskanowany dzięki skanerowi OBD2 ELM327 i apce Car Doctor (czy jakoś tak). Oczywiście sprawdziłem też parametry czujników, ale nie jestem w stanie powiedzieć czy są one dobre, bo w internecie można znaleźć dużo sprzecznych informacji (różne wartości dla różnych aut) dlatego pytam - czy jest ktoś w stanie podać mi prawidłowe wartości tych parametrów dla Opla silnik Z14XEP benzyna:
- korekta krótko- i długoterminowa (bank 1) w %
- kąt wyprzedzenia zapłonu
- temp. powietrza zasysanego
- masa powietrza wpływającego do silnika (MAF) w g/sek.
- położenie przepustnicy w %
- czujnik tlenu 1 oraz 2: napięcie
- czujnik tlenu 1 oraz 2: krótkotrwała korekta paliwa

Czujniki tlenu to rozumiem sondy lambda?
Dziękuję za pomoc z góry
wiktor901
Obserwowany

18 Wrz 2022, 20:39

Błąd wskazuje na ubogą miesznkę i przez to stosowane są korekty paliwa po czym otrzymujesz błąd.

Problemów może być kilka. Warto tu zacząć od sprawdzenia pompy paliwa i czy daje odpowiednie ciśnienie, dalej filtr paliwa i następnie przepływomierz powietrza (na biegu jałowym wskazania powinny mieścić się w przedziale 0,7-1 dla tego silnika).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Wrz 2022, 21:56

Chodzi o te g/s? Apka pokazuje mi 1.75 g/s. Czy aby na pewno ten zakres to 0.7-1? Na jakims forum było info, że 2.78 - 12.5 g/s.

Czy praca sond lambda polega na tym, że jeżeli pedał gazu nie jest wciśnięty, to ma ona napięcie 0V? Gdyż tak u mnie się dzieje.

Dodam, że na biegu jalowym i temp. 80st korekta krótkoterminowa to ok. 2% a długoterminowa to ok. 20%, z tego wynika że długoterminowa korekta mówi o bogatej a nie ubogiej mieszance. To poprawne wartości?
wiktor901
Obserwowany