Porada co robić?

25 Maj 2020, 22:43

Cześć panowie.
Pomogliście mi kiedyś wybrać auto więc może teraz mi też coś podpowiecie.
Mam foke mk2 1.6 100km. 20 tys temu robiony był rozrząd przez mechanika niestety prawdopodobnie puściła jakaś druga na kolejne zamachowym i pasek zrobił się luźny. Brak ciśnienia na cylindrach. Zostanie wciągnięta glowica no i pewnie czeka mnie remont, jeszcze dokładnie nie wiem co się stało z silnikiem. Jeśli trzeba będzie to zrobię remont tylko zastanawiam się czy trzymać później takie auto czy lepiej się go pozbyć i kupić coś innego? Ogólnie szkoda mi tego focusa bo wszystko na tip top jest w nim porobione tylko delikatnie zaczyna ruda łapać budę. Co byście zrobili w takim przypadku?
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Maj 2020, 00:08

Tuż po remoncie nie dostaniesz dobrej ceny za auto, więc wg mnie lepiej jeździć nim dalej. Gdzie Ci ruda wychodzi?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2020, 12:27

Ruda łapie mi troche delikatnie na dole drzwi 2x szt i ranty tylnych nadkoli.
Tylko sa to naprawde mało widoczne miejsca dopiero zaczyna się ten proces.
Co byś zrobił, gdybym dostał cene w miare która mi odpowiada pozbył byś się tego auta ?
lukasz78
Początkujący

26 Maj 2020, 16:24

lukasz78 napisał(a):Ruda łapie mi troche delikatnie na dole drzwi 2x szt
standard, też to mam Oczyścić, zrobić zaprawkę (lakier "z pędzelkiem" można spokojnie dokupić).
lukasz78 napisał(a):Co byś zrobił, gdybym dostał cene w miare która mi odpowiada pozbył byś się tego auta ?
gdybym miał silnik po remoncie, to nie sprzedawałbym auta, bo byłoby mi zwyczajnie szkoda wydanej kasy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2020, 17:18

Mike
Widze, że doskonale mnie rozumiesz :D
Niestety mleko mi się już rozlało i nic nie poradze remont jest nieunikniony i kasa się utopi.
Szkoda to potem sprzedawać, ale też szkoda i to trzymać. Trudna decyzja.
lukasz78
Początkujący

26 Maj 2020, 17:52

Znam ten ból jak niektórzy koledzy z pracy nabijali się ze mnie żeby się pozbyć auta po tym jak mechanik stwierdził u mnie że najprawdopodobniej głowica będzie do remontu bo podczas przedostatniej wymiany świec mechanik dziwnym trafem krzywo wkręcił swiece przez co obrobił się gwint koło tej świecy ale dzięki pomocy jednego z naszych forumowych kolegów dostałem info że można uratować taniej auto poprzez wkręcenie tulei przy tej świecy ale w Polsce mało kto tym się zajmuje ale mi się udało znalesc namiary na typa z sąsiedniego miasta i auto śmiga do dzisiaj a koszt naprawy wyszedł sporo niższy niż remont głowicy.
Rdza u mnie niestety też wyszła na tylnych nadkolach ale ostatnio trochę "zeskrobałem",podmalowalem farba antykorozyjna i jak narazie jest git ale teraz albo założę plastikowe nadkola albo kupię właśnie jakąś farbke żeby je podmalowac i tak o to wiem co mam w aucie mimo że to auto za jedna wypłatę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
    Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...

26 Maj 2020, 20:18

Barol
Z Tobą też się w pełni zgadzam chociaż wiesz właśnie co masz. Zawsze możesz kupić coś innego i też nigdy nie wiesz co dokładnie kupisz po czasie może dopiero wyjść jakiś mankamenty.
Co do mojego przypadku ciągle mam mieszane uczucia. Może jeszcze gdybym dostał dobra cenę za moja foke to bym sprzedał, ale za jakieś grosze to też wolę nią jeździć.
lukasz78
Początkujący

26 Maj 2020, 21:27

Powiem na przykładzie kolegi ma focusa II od 10lat rocznik 2005. Z rdzą nie wygrasz, u nie go nadkola przód i tył wychodzą bąble co roku i z jednej strony przy progu i drzwi, takie zaprawki to na chwile wystarczą i to estetycznie jakoś też nie wygląda, ale jak ci to nie przeszkadza możesz je zastosować. Focusy jakoś nie trzymają ceny, chyba że masz jakąś fajną wersję wyposażenia to wtedy coś więcej można ugrać. A żeby coś kupić w miarę młodego i lepszego to musiałbyś wg. mnie sporo wyłożyć.
zlo
Nowicjusz

27 Maj 2020, 06:41

Niewiem jaki masz rocznik foki ale nie liczylbym na dobrą cenę,myślę że 3-4tysie to max co możesz dostać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Maj 2020, 08:38

Przecież rocznik ma wpisany w profil... I to Foka dwójka, nie jedynka.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

27 Maj 2020, 09:32

galakty pisze z telefonu a tu nie wszystko widać.
Wiem że Foka 2 bo napisał wcześniej i już ogarnąłem że 2006rok wiec tak jak mówię na więcej jak 4kola bym nie liczył bo sprzedać auto teraz jest bardzo ciężko za dobra cene,Polska to bardzo zepsuty kraj gdzie większość ludzi chciała by wszystko jak najtaniej..

Pamiętam jeden przypadek na jednej grupie na fb,facet sprzedawał ładnego Focusa 1.6 z niskim przebiegiem z 2009roku,Polski salon i pełna dokumentacja,chciał za niego coś koło 16500zł i jaka masa hejtu się na niego wylała to głowa mała,że go poje... z ceną,że takie to po 13k można kupić no cyrk na kółkach jak czytałem komentarze..
Barol
Awatar użytkownika

27 Maj 2020, 09:38

Nie no bez przesady, jak zrobi silnik to dostanie więcej. Chociaż z drugiej strony za 8k to widywałem 2.0 GHIA i stały na OLX :unsure:

Jakbym miał dostać 3k za auto z 2006 roku po remoncie, to wolałbym nim wjechać do rzeki.
galakty
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 10:08

To się nie dogadalismy :mrgreen:
Bo mi chodziło że jakby sprzedał w aktualnym stanie,po remoncie owszem można spokojnie więcej wolac :ok:
Barol
Awatar użytkownika

27 Maj 2020, 10:14

Przecie pisał, że naprawi silnik na 100%, on chciał go sprzedać po naprawie :P
galakty
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 11:06

Sam niewie co jeszcze zrobić :wink:
Barol
Awatar użytkownika