Sedan B+LPG do 30k

18 Maj 2020, 06:56

Cześć wszystkim!

Stoję przed decyzją kupna samochodu. Obecnie jeżdżę Renault Scenic I 1.9DTI.
Auto jako daily do pracy ~50km dziennie, 80% trasa. Czasami oczywiście jakieś dłuższe wypady.

Chcę przeznaczyć ok 30k już z ew pakietem startowym. Drobne manipulację gotówką są możliwe ale nie chce auta, którego nie będę w stanie utrzymać.
Interesują mnie sedany ale jakiś dobry hatchback też może być. Kombi odpada. Oczywiście chciałbym auto w miarę mało awaryjne i takie tam (standardowa gadka). Chociaż najważniejszy punkt dla mnie to dobra wygoda jazdy oraz jej pewność. Coś pokroju zachwalanego Focusa MK2. Jeśli chodzi o moc to coś w przedziale 140-200KM. Nie jeżdżę szybko ale ten zapas ew się przyda. No dość ważna kwestia to rozważam automat ale jeśli nic ciekawego w tym budżecie nie ma to manual też ok.
No i plastiki.. w moim scenicu nie trzeszczę już chyba tylko ja...
Bardzo tego nie lubię.
Mam drogi gminne raczej słabe więc stawiam na cisze w środku. Podejście może trochę dziwne ale każdy ma swoje wady.
Myślę raczej o samej benzynie bo chcę nową czystą instalację ;)
Mieszkam w pomorskim, blisko Grudziądza.

Odrzucam na starcie wszelkie Audi oraz BMW.
Z aut, które wydają mi się sensownym zakupem:

Mazda 6 II 2.0/2.5
Ford Mondeo MK4 2.0/2.5T
Mercedes W204 1.8 - nie wiem czy tutaj budżet starczy
Citroen C5 III 2.0
Myślałem też nad Volvo S40 2.5t ale jakoś nie przemawia wizualnie, więc bardziej w stronę S60 bym celował, tylko nie wiem jaki silnik.
Honda Accord VII 2.0/2.4 (VIII już odrzuciłem z głowy bo wiem, że mam za mały budżet)

Które z tych aut będzie najsensowniejszym wyborem?

PS. Strasznie jara mnie Hyndai Genesis Coupe w wersji przedliftowej.
Jak wygląda sytuacja tego samochodu? ktoś miał z nim styczność? Czy części są dostępne w Polszy? Czy 2.0T jest bezpieczną jednostką?
Pytam czysto informacyjnie.
xkrissowsky
Nowicjusz

21 Maj 2020, 05:21

Pozwolę sobie odświeżyć :)
xkrissowsky
Nowicjusz

21 Maj 2020, 23:26

Skupiłbym się na Mondeo/C5/accord/Mazda 6 z 2.0 benzyną. To najrozsądniejszy wybór. Najtaniej w eksploatacji wyjdzie Mondeo. Jeśli szukasz czegoś mocniejszego to chyba najpewniejszym wyborem będzie Accord 2.4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Maj 2020, 05:38

Z Mondeo w mojej okolicy znalazłem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - czy koszta eksploatacji są znacząco wyższe niż 2.0? Jak ten silnik znosi instalację LPG?

Ogólnie bardzo mało Fordów w promieniu 80km. Wykluczając komisy i oferty bez VINu

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - czysto informacyjnie. Czy taki przebieg dla VIII jest już w "grupie zagrożonej"? Cena w sumie 10k mniejsza niż inne oferty więc pojawia się znak zapytania czy czasem nie warto spojrzeć co go boli i to naprawić. Ale to można gdybać, nie mniej jednak oferta do luźnego przemyślenia.

Accorda VII w promieniu 150km nie znalazłem nic ciekawego. Wszelkie oferty szukam od osób prywatnych z VIN i pewnie dlatego mało mi się wyświetla.
xkrissowsky
Nowicjusz

26 Maj 2020, 18:53

Czy któreś z tych ofert są warte uwagi?
xkrissowsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...