31 Maj 2011, 13:45
Witam
Jest to moj pierwszy post, ale jako obserwator spedzilem na tym forum troche czasu. Wiem, ze tamat klepany miliony razy, ale kazdy przypadek jest specyficzny i indywidualny, jak zdazylem na tym forum sie oczytac. Chyle czola przed, zwlaszcza jako totalny laik, doswiadceczeniem i wiedza uzytkoniwkow na tym forum i bede dozgonnie wdzieczny za pomoc. Sprawa dotyczy oczywiscie kupna auta, bo mam dzieciatko w drodze i jakes 4 kolka sie przydadza.
Fundisze: 7tys(ewentualnie moge dorzucic tysiaka wiecej) i jest to kwota czysto na pojazd.
Paliwo: benzyna+lpg, ewentualnie benzyna, aczkolwiek gaz zawze bedzie tanszy
Typ: sedan, minivan, hatchbanck(podluzny), prefeowane(ale nie wymagane) 4/5 drzwi
Marka: wzglednie nie ma znaczenia, byle koszta/dostepnosc eksploatacji/czesci byly w miare(ekonomiczne)
Rocznik: mysle, ze optymalne bylo by cos od 1998 wzwyz, ewentualnie 96/97 jesli dobry
Silnik: zaden ogier, ale w miare dynamiczny: 1.4, 1.6, nawet 2.0 ze spalaniem 10-11g/100km
Przebieg: fajnie by bylo zmiescic sie w 160, 170tys., ale jestem otwarty na wasze sugestie
Przeznaczenie: auto na 3(moze 4 lata), glwnie miasto do przewozu dziecka/zony(lekarz, zakupy, rodzina, czasem wypad za miasto), z pracy do pracy, mja kobieta chce sie nauczyc jezdzc wiec tlumaczyc nie musze.
Wymagania: miejsce(mam 190cm i 98kg i nie chce miec nog pod szyja, czy tez zgniatac kogos z tylu), klima(zebym sie z rodzina nie gotowal w miejsckich korkach), jak najmniej elektroniki(chcialbym sie nauczyc dlubac, proste naprawy, przy samochodzie bez laptopa)
Co zwrocilo moja uwage:
Reanult Megane I, silnik 1.6, +/1 110KM, 98r - wiele osob tu mialo dobre opinie o tym aucie, ponoc silniki dobrze znosza gaz, czesci sa w miare tanie wiec i eksploatacja, spalanie zamyka sie w 9-10g/100km miasto
Renault Scenic, silnik 2.0, +/- 115KM, 97-98r - wygpdny, rodzinny i calkiem dynamiczny, silniki 2.0 ponoc malo awaryjne, slyszalem opnie, ze wrecz niezniszczalne, bdb wspo,pracuja z gazem, spalanie na pz. 11g/100km miasto
Daewoo Lanos, silnik 16SX, +/-106KM, 98-2000r - niepozorny koreanczk, ponoc dosc wytrzymaly i dynamiczny, czesci tanie jak barszcz, dobrze gra na gazie, spalanie 8-9g/100km miasto., niskie przwebiegi. Problem jaki zauwazyklem, to ciezko dorwac 1.6SX, siedzenia i miejsce troche malwe, z klima prawie niespotykany i ludzie lubia sobie za niego krtzyczec wiecej niz rzeczywscuie jest wart
Daewoo Nubira, Nubira II, silnik 1.6, +/- 106KM, 98-2001r - duze, wygodna, maloawaryjna(jak lanos), silnik w miare dynamiczny dobrze wspolpracuje z gazem, spore wyposazenie(choc klima nie zawsze), spalenia 10-11g/100km miasto, czesci tanie
Kia Shuma, silnik 1.5, +/- 90KM, 98-2000r - sporo miejsca, dynamiczne, tanie czesci, silnik mazdy nawet dobrze na gazie gra, spalanie 8-9g/100km miasto (znajomy ma i bardzo sobie chwali)
Zastanawiam sie takze nad Kia Sephia, Hyundai Lantra, Hyundai Accent, rozwazam tez jakiegos fiata typu Brava, Marea, Siena.
Napewno jestem otwart na wszelakiej masci propozycje. Przynajze sie bez bicia, ze nie posiadam zadnej wiedzy samochodowej poza tym, ze wiem jak sprawdzic olej, dolac do chlodnicy, czy plynu do spryskiwaczy. Taki paradoks, bo mam wyjezdzone duzo kilometrow, od lat pracowalem i pracuje jako kierowca w PL i za granica, po rawej i lewej str. ale nigdy nie mialem wlasnego auta i zawsze jezdzilem/jezdze flotowymi gdzie nie ma czasu na zajmowanie sie autem i jak cos sie dzieje, to idzie na serwis, a bierze sie nastepne. Mozna wiec powiedziec, ze potzrebuje tez auto, o czym wyzej wspomnialem, na ktorym moglbym sie nauczyc tego i owego o mechanice, tak zeby nie latac z kazda pierdola do mechanika.
Przepraszam za ten elaborat i pozdrawiam.(za wszelakie bledy z gory przepraszam)
Maciek