Porada tylko dla znawców

28 Maj 2008, 13:28

Witam
Wiec mam pare pytan posiadam mercedesa e klasa w210 2000rok i szykuje sie z wymiana na mercedesa c klasa 2004-2005rok lub e klasa 2003-2004rok dzis byłem w mechanika noi przy wymianie oleju w skrzyni i innych drobiazgów postanowiłem porozmawiac z fachowcem na temat mercedesów noi on mi powiedział ze nowe mercedesy to nie to samo co kiedys słaba blacharka silniki cdi sie sypia nie przejade nawet 40000tys km i juz lepiej kupic vw passata b5FL niczym sie nie rozni od mercedesa tylko tym ze jest tanszy troche mi kopara opadła nie chciało mi sie wierzyc ze pasat jest na takim samym poziomie jak mercedes e klasa a na koniec rozmowy powiedział mi ze wszystkie samochody sa na takim samym poziomie jezeli chodzi o technologie i nie wazne jaki bym samochód kupił czy pasata ,mondeo ,bmw5,mercedesa c lub e klasa to to bedzie to samo tylko ze sie cena róznia co wy o tym sądzicie lepiej kupic pasata czy merca c lub e klase
jarek1666
Nowicjusz

28 Maj 2008, 17:37

Ja zdecydowanie wybrałbym E-klasę, najlepiej 320CDi, sam mam 290TD i zamierzam zmienić na właśnie wspomniany model, oczywiście z rynku aut używanych. Co Ci powiem...trzeba lać dobre paliwo, przy wymianie oleju trzeba zmieniać filtry (tylko na oryginalne) nie można oszczędzać na częściach eksploatacyjnych, bo może to się odbić na awaryjności pojazdu. Co do silnika...bardzo mocny diesel, wg mnie na tą wagę samochodu i moc silnika spalanie bardzo dobre (oszczędność) jednak w tym aucie bywają problemy z elektroniką niestety, a tym zajmują się raczej autoryzowane serwisy i może troszkę kosztować, ale każde auto ma jakieś wady. Zalety to na pewno moc, bezpieczeństwo, prestiż no i oczywiście komfort....do tego jeszcze automatyczna skrzynia biegów...rewelacja :) Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Maj 2008, 20:56

Na cenę MB składa się:samochód - 20%
znaczek firmowy - 80%
Przetestowałem praktycznie.
Wolę BM - kę..Mniej i to znacznie kosztuje na początku a potem również.
Nie istnieje wiedza skończona...
oldstaszek
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
Prawo jazdy: 0- 0-1967
Auto: XM + C6
Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
Typ: Hatchback

28 Maj 2008, 21:25

To zależy od Ciebie...każdy ma tam swoją ulubioną markę, polecam E-klasę ze względu na komfort, bezpieczeństwo i prestiż, jednak jak kolega podpowiada...zobacz oferty innych mark, może coś Ci lepiej podpasuje. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Maj 2008, 08:53

Czy mam ulubioną markę?
Nie ,nie mam.Traktuję wszystkie jako przedmiot codziennego użytku i od tego zależy wybór - przeznaczenie użytkowe.
Za długo w tej tematyce siedzę aby się ekscytować np.prestiżem.
Prestiż to np.RR no ewentualnie Bentley.
Patrzę na to czysto praktycznie.
Tak w ramach marzeń - to każde autko coś ma godnego uwagi i gdyby to poskładać w jednym... :)
Nie istnieje wiedza skończona...
oldstaszek
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
Prawo jazdy: 0- 0-1967
Auto: XM + C6
Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Skoda Fabia MONTE CARLO - wariant sportowo-lifestylowy
    Nowa SKODA FABIA MONTE CARLO dopełnia czwartą generację gamy modelowej kompaktowego bestsellera marki. Wariant MONTE CARLO symbolizuje rajdowe korzenie SKODY, a jego cechami charakterystycznymi są czarne elementy nadwozia ...