Porady dla zielonej w motoryzacji dziewczyny

09 Sie 2010, 19:27

Witam wszystkich;)
Z góry przepraszam jeżeli piszę cos niezbyt zgodnego z prawdą jestem dziewczyna ktora zbyt nie zna się na samochodach :( wiec zamierzam kupić własne autko do ok 20 tys (może pare zł więcej), lecz nie wiem co bedzie lepsze czy disel czy benzyna + gaz biorę te dwie możliwości pod uwagę gdyż zalezy mi na ekonomicznej jeździe do pracy. Do tej pory brałam jedynie pod uwagę gaz i seata ibizę III 1.4 16V ( stwierdziłam iż jest to dobra marka gdyz na rynku jest juz dość długo oraz wiadomo jak to dziewczyna w gre wchodzi wygląd zewnętrzny jak i wewnetrzny a to autko akurat wpadło mi w oko:)jednak dowiedziałam się że jest to tylko niemiecka podróbka u której szybko pada zawieszenie i ogólnie się psuje do tego również plotki na temat gazu że silniki szybko się niszczy do tego czeste odwiedziny mechanika itp wcześniej myślałam również o Alfie 147 jednak podobno na to auto nie można liczyć Co Wy powiecie na ten temat czy to prawda?? wiec w tej chwili jestem w kropce. Na dodatek dostałam szkołe od brata który twierdzi że VW Golf IV 1.9 SDI bedzie dla mnie idealny gdyz jest mały i niewiele pali (podobno 4-5l./100km) oraz rzekomo nie do zdarcia ja jednak obawiam się dużego przebiegu i 10 lat na karku dla tego modelu do tej ceny bo raczej sama szybko nie zmienie samochodu więc bedzie mi musiał kto wie może i kolejne 10 lat posłużyć no i wygląd przypomina mi Uno z którym niestety musze sie męczyć gdyż o wyprzedzaniu prawie mogę zapomniec chyba że przedemna jedzie maluch albo traktor;/ wiem seatem tez dużo bym nie poszalała ale az takim piratem nie jestem choź czasem miło jest jechac "troszkę" szybciej mmmmm audi A4 2002 1.9TDI ze wzmocnionym silnikiem brata przy naciskaniu pedału gazu az miło wciska w siedzenie;)
I co jest z Chevrolet Lacetti dość dobre wyposażenie do ok 20 tys dość młody dlaczego co znim nie tak ??? Gdybyście mogli poświecić dla mnie pare minut prosze o odpowiedzi. Jak myślicie co by było dla mnie dobre?? słucham propozycji warunki: musi być hatchback ekonomiczny niezawodny oraz w miare dobre wyposarzenie i oczywiście skrzynia manualna bo w Audi A3 zdarza sie automat a dla mnie wielka przyjemnościa jest zmienianie biegów:D
tysia717
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

09 Sie 2010, 19:53

tysia717 ja bym jednak odpuścił seata z 1.4 16V bo to jest silnik VW i niezbyt udana konstrukcja, pali dużo i przy tym olej też lubi, częste też problemy z odmą zwłasza w zimie - lubi zamarzać, ogólnie nie jest to jakiś mega udany motor, zawieszenie raczej normalne,

golf IV fajne auto ale bardzo ciężko znaleźć dobry egzemplarz zwłaszcza w dieslu, ale z 20 000zł może się uda, SDI to silnik bez TURBO ma on 64 KM także w takim golfie to taki muł roboczy, wyprzedzić tym nie wyprzedzisz, na plus to mało awaryjny i faktyczie malo pali, zależy co kto lubi, najlepszy silnik do takiego golfa to TDI obojętnie jakiej mocy, bo masz wybór od 90 do 150 KM, ewentualnie jednostki benzynowe 1.6/1.8/2.0 lub 1.8T też są to dosyć udane konstrukcje.

Audi A3 to taki Golf w innej obudowie, napewno lepiej wykonany ale i droższe w zakupie,

Ogólnie ja bym celował w Golfa IV/Audi A3
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

09 Sie 2010, 19:58

do andrewb25: a cos z poza modeli ktore wymienilam?? masz może jakieś propozycje??? i czy rzeczywiście lepiej inwestowac w disle niż w benzyniaka z gazem??
tysia717
Nowicjusz

09 Sie 2010, 20:41

tysia717 napisał(a):wcześniej myślałam również o Alfie 147 jednak podobno na to auto nie można liczyć Co Wy powiecie na ten temat czy to prawda??

Mit, kit... :roll:

Myślę, że jak dla kobiety Alfa Romeo 147 to świetne rozwiązanie ;-). Czasy, że Alfy się sypią minęły... Wiadomo kiedyś może faktycznie coś w tym było i teraz marka musi ciężko pracować żeby znaleźć szacunek w oczach klientów.
Alfa ma duszę i trzeba dbać o te auto :wink: . Ona się nam odwdzięczy i sprawi, że będziemy żyli tym samochodem. Nie będzie to tylko dupowóz jak Passat czy Golf.
Alfa Romeo to samochód dla ludzi z klasą i będę to zawsze powtarzał.
ASO jest drogie to fakt, ale czy trzeba od razu do servisu jeździć z byle pierdołą? Wątpie. Wystarczy znaleźć dobrego mechanika.
Bela ma swoje życie i swoje kaprysy też ma :smile: .

Jeśli szukasz na prawdę auta, którym będziesz jeździła od wymiany do wymiany to polecam coś japońskiego tj. Mazda, Toyota czy Honda.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

10 Sie 2010, 08:32

Golf i Audi A3, podobnie jak Seat Ibiza i VW Polo to takie same auta, ale w innej obudowie jak już napisał andrewb25. Jakieś teorie że jedno sypie się bardziej niż drugie to takie gadanie jak ktoś się nie do końca zna a chce coś mądrego powiedzieć. Audi i Seat są trochę ładniejsze (Audi w środku, Seat na zewnątrz) niż VW, ale technika ta sama. Pamiętaj też że TDI montowane w Seatach, VW, Audi i Skodach są bardzo głośne, niektórym to przeszkadza. W trasie tak tego nie czuć, ale podczas jazdy po mieście z mniejszymi prędkościami drażni.

Diesle mogą mieć bardzo duży przebieg (średnio licz sobie 30tys. km rocznie, bo 99% aut z ogłoszeń ma cofnięte liczniki), chociaż generalnie bardziej się opłaca diesel niż benzyna z gazem (silniki nie lubią gazu, musisz częściej jeździć na przeglądy, w zimę zanim ci się nagrzeje i tak jedziesz na benzynie, butla zajmuje ci miejsce w i tak małym już Ibizowym bagażniku itp).

Chevrolet jest ok, ale nie Lacetti bo to jest przestylizowane Deawoo Nubira - auto same w sobie ok, ale konstrukcja już niemłoda.

Alfa Romeo 147 jest dobra, ale koniecznie bierz ją w dieslu - benzynowe silniki są mniej udane. Od sibie dorzuciłbym jeszcze kilka propozycji (ogłoszenia poglądowe):
diesle:
Fiat Stilo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KIA Rio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Toyota Corolla E12 [link do oferty na Allegro wygasł] (ale za 20tys. zł nie kupisz takiej w dieslu, rozsądne minimum to 23-25)
i w benzynie (chociaż nienajlepiej znoszą gaz)
Honda Civic VII [link do oferty na Allegro wygasł]
Mazda 323 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Sie 2010, 11:16

a ja polece Ci seata ibize III(2003-2008) z 68konnym potworem sdi pod maska- brat ma racje silnik nie do zdarcia, a w ibi bedzie palil jeszcze mniej niz w golfie, a wyglad zew lepszy

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

10 Sie 2010, 15:56

Trzeba celować w autka,które niesłusznie są niedoceniane a przez to tanie,trzeba tylko podumać,proponowany silnik SDI?!Jeśli ktoś nie lubi szaleć i ceni sobie trwałość i bezproblemowość, to to jest bardzo dobra propozycja.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Sie 2010, 16:13

PhantomASA1 jakie marki masz na mysli pisząc o niesłusznie niedocenianych a przez to tanich aut??? Może Skode Fabie czy tez Fiata Grande Punto jako z tych tańszych ale w benzynie
tysia717
Nowicjusz

10 Sie 2010, 16:31

z takich aut w stylu ładne dobre to poleciłbym hondę civic, najlepiej w wersji coupe (mi się najbardziej ta sylwetka podoba/0 za 20tys. może uda się kupić model VIII generacji, chociaż VII też nie jest zla, acha jeszcze jedno jeżeli honda to tylko silnik benzynowy, diesle są kiepskie zresztą diesel w hondach to konstrukcja z tego co się orientuję rovera. (na 100% 2.0 tdi z accorda to jest roverovski silnik i jest awaryjny) nie wiem jak ine np. ten 1.7 CTDI.
benzynowy praktycznie każdy jest godny polecenia a było ich bardzo dużo
andrewb25
Stały forumowicz

10 Sie 2010, 17:16

Ja gdybym miał wybierać a miałbym do przeznaczenia na auto 20 tyś i powiedzmy te 3 złote więcej,celowałbym w Renault Megane II z silniczkiem 1.4 lub 1.6,dlaczego?!Wystarczy popatrzeć na ceny tych aut i śmiech człowiekiem szarpie.Moi bracia mają te samochody,powiem tak,nie mam pojęcia dlaczego są tak niedoceniane :!: 2002r ok 13.5 tysiąca :grin: nie jest źle.Tak wiadomo,Mazda 3,AUDI A3 ,HONDY itd.ale?!Ceny zupełnie inne a i na gnieciucha trafić łatwo.Fiat Grande Punto też czemu nie?!Do Fabii nie mam sentymentu,Seaty zwyczajnie nie chwytają urodą za serce.Megane z tym ściętym tyłeczkiem?! :grin: Dowiesz się Tysia więcej jeśli propozycja się spodoba,przypominam, dwa takie auta są w rodzinie,żaden z moich braci nie żałuje wyboru :!: Jedna czarna,nie bita,nie psują się w ogóle,malutko palą.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Sie 2010, 19:37

megane też ok ale to są delikatne auta ..w sumie takie kobiece...diesle renault kiepściutkie,,,a wiem co mówię w firmie właśnie takim jeździmy clio, megane, jeden np. przy 100 000km turbinka padła...może kultura pracy ok, ale osiągi też takie sobie...
jeżeli diesle to chyba jednak niemiecki.
andrewb25
Stały forumowicz

10 Sie 2010, 20:24

Wbrew pozorom zaskakująco trwałe zawieszenie,tutaj można się pomylić.Czy takie delikatne?!Jak każde inne auto z tych lat.Andrew racja z tym dieslem,dlatego diesla nie proponuję,gdyby to były silniki HDI to inna rzecz,chociaż ja lubię benzynki a benzynki w Megankach są takie wdzięczne,że Hej.Wiadomo ,może się przytrafić awaria cewki zapłonowej SAGEM-a ale serwisowanie jest proste.Auto nie sprawia wrażenia delikatnego,masywna budowa.Wystarczy do niej tylko wsiąść i gęba od razu się śmieje,to Fajny samochodzik.MAZDA 3 wiadomo,ale 10 koła trzeba dać więcej,taka ładna nie jest i dużo mniejszy wybór. Meganka II a Megane I to zupełnie inne samochody,tutaj rdza nie ma czego szukać :!: Ten samochodzik jest po prostu Piękny(szeroki w stosunku do długości).Trzeci mój brat ma Megane I(stareńka ,1.9D),gdyby nie rdza to auto nie było by takie złe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Sie 2010, 21:24

Na Megana II sama osobiście nie zwracałam uwagi ale mama ostatnio wspominała mi o tym że właśnie to autko niedawno kupił mąż kuzynki niespełna 3 letnie za 20 tys z jakąś końcówką więc w mojej granicy. Wygląd, rzecz jasna wyróżnia się z tłumu tym "tyłkiem":) No i oczywiście młode autko z dośc dobrym wyposarzeniem i cena przyciąga, ale czy rzeczywiście jest nie zawodny i czy dobrym pomysłem by była przeróbka na gaz bo właśnie myślałam disel albo benzyna + gaz jazda ( jazda ekonomiczna, praca szkoła czyli jazda dzień w dzień) z silnikiem 1.6 w benzynie aż tak ekonomiczna chyba nie jest ;/;/
tysia717
Nowicjusz

11 Sie 2010, 07:43

Ja mając autko z silnikiem powiedzmy 1.6 gazu nie zakładał bym.Auta braci mają już 6 lat,żadnych awarii.Pomyślimy o czymś w Dieslu w takim razie,potem przedstawię propozycje.Tysia ,napisz które tobie się podobają a dowiesz się wszystkiego.Ja zwróciłbym uwagę w kierunku Fiata Grande Punto,to już inna jakość a samochody tanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Sie 2010, 08:38

Hmmm jak juz mówiłam nie znam się na autach ale myślałam że przy 1.6 już mozna zalożyć gaz. Kolega ma Opla Astre 1.6 i chodzi płacząc i nazywając swoje auto "żydem" :D i że ile sie mu wleje tyle pójdzie. Co do aut które wpadły mi w oko to dzięki poradom z tego forum to
Toyota Corolla E12 troszke droższe a w dislu same silniki 2.0. Bardzo różnią sie oplaty od mniejszych pojemności silnika??? i czy może jednak lepiej własnie jeżeli disel to duży silnik??a ze swoich typów to jak wspominałam seat ibiza III Alfa romeo 147 Golfów to faktycznie za dużo jeżdzi po drodze i faktycznie wszyscy się nimi zachwycaja a mi osobiście zbyt się nie podoba... Wiadomo ja osobiście zbyt duzo kasy nie mam. Większą częśc dokłada mamusia wiec i ona stara sie mieć cos do powiedzenia:(:( ona zachwyca się Toyotą Yaris ale jak dla mnie to taka kupka a na dodatek licznik na środku deski rozdzielczej komuś odbiło czy co;/ ma tez na mysli skode fabię i właśnie fiata grande punto. Te dwa jak dla mnie uszły by w tłumie ale boje sie ze za pare lat cena bardzo szybko spadnie no i te auta własnie rzekomo są z tej nizszej półki. Do tego dochodzi chevrolet aveo ale ja wolałabym większy ale jeżeli z chevroletów to Lacetti tu podobnie jak Fabia autko ma czujniki cofania wiec wyposarzenie dośc ok. No i ostatnio Twoja rada co do ?Megana:) Wiec co mi doradzisz PhantomASA1??? i jak jest wkońcu z tym gazem bo mamuska również upiera sie ze auto musi lub trzeba przerobic na gaz.
tysia717
Nowicjusz