Wybór 3 letniego auta: Opel, Fiat, Skoda, Citroen, Hyundai.

12 Sie 2010, 00:10

Witam,
szukam auta dla kolegi. Chodzi o rocznikowo młody samochód, ekonomiczny i w miarę dynamiczny. Kolega też student dlatego pasuje mu jak najbardziej bezawaryjne auto - czy takie istnieje? :)
Budżet, max 35zł.

Moje propozycje są takie (zaczynając od najtańszego):

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę o opinie, czy ktoś miał styczność z tymi autami. Najbardziej interesują mnie opinie o citroenie i hyundaju.

Pozdrawiam.
MichałG

12 Sie 2010, 09:57

Kolego do 35zł będzie raczej trudno, co innego do 35tys zł :grin:, wracając do tematu kolega szuka benzyniaka czy diesel`ka?. Z mojej strony do takiego pułapu cenowego polecał bym coś takiego na ten przykład;
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sie 2010, 10:34

c5 zdecydowanie za tanie :shock: :shock: :shock:
podejrzana sprawa, za duzo fake'ow na otomoto ostatnio
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

12 Sie 2010, 10:44

Witam,
1. Passat - za duży silnik,
2. Golf - nieładna sylwetka
3. Peugeot - podobnie
4. Renault - jak wyżej.

JerzyB333, dzięki, też podobnie myślałem, że za tanio, ale nie byłem pewny bo nie orientuje się ile takie kosztują.

W takim razie Citroen odpada. Pozostają 4 pozycje.

Pozdrawiam.
MichałG

12 Sie 2010, 11:47

MichałG napisał(a):Witam,
1. Passat - za duży silnik,
2. Golf - nieładna sylwetka
3. Peugeot - podobnie
4. Renault - jak wyżej.

JerzyB333, dzięki, też podobnie myślałem, że za tanio, ale nie byłem pewny bo nie orientuje się ile takie kosztują.

W takim razie Citroen odpada. Pozostają 4 pozycje.

Pozdrawiam.

no popatrz: nowe c5 hdi 120 tysiecy, dwuletni idealny za 1/4 tego. bez jaj- gra handlarzy odkad wprowadzili w otomoto sortowanie domyslne od najtanszych :lol:

Z tych co podales dla mlodej osoby najlepsze bedzie Bravo:)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

12 Sie 2010, 12:36

Byłbym za Bravo albo Sonatą.

Pozostałe odpadają wg mnie z kilku powodów, więc napiszę o Fiacie i Hyundaiu :)

Fiatem jeździłem na jeździe próbnej, w benzynce, bardzo fajny motor 120KM. Układ kierowniczy dopracowany, precyzyjny i daje niezłe wyczucie drogi. Ogólnie złego słowa nie mogę po krótkiej jeździe powiedzieć jako kierowca. Jako pasażer to hmm... z tyłu ilość miejsca nie rozpieszcza, chociaż jakoś tragicznie nie jest. Ale znam przestronniejsze kompakty (np. Hyundai i30 albo Mitsubishi Lancer). Bardzo fajny wygląd zegarów. Średnia widoczność do tyłu

Hyundai Sonata to już klasa średnia, więc wiadomo że będzie miał trochę bajerków rzadko spotykanych w kompaktach jak np. czujniki zmierzchu i deszczu, elektrycznie regulowane fotele, lepsze wygłuszenie, tempomat itp. Oglądełem go na żywo w salonie - wersję z tapicerką welurową - bardzo przyjemny w dotyku, rzekłbym że jakość materiałów sądząc po wrażeniach dotykowych jest lepsza niż w niektórych europejskich albo japońskich konkurentach. No i 6 biegów. W środku i na zewnątrz jest spokojniejszy niż Bravo. Wizualnie i jeśli chodzi o doznania z jazdy Bravo określiłbym jako bardziej sportowe, a Sonatę jako bardziej limuzynowatą :)

Co do awaryjności to na Sonatę na forum Hyundaia nie słyszałem zbyt wielu skarg, jedyne co pamiętam to ze dwie osoby pisały coś o zawieszeniu (tuleje? o ile mnie pamięć nie myli), gdy przymierzałem się do kupna samochodu poszytałem trochę o Bravo - tutaj rozkład awarii jest bardziej rozległy. Z drugiej strony nie ma co tak ufać forom - tam piszą ludzie którym na ogół coś się dzieje i szukają porad. A większość którym nic nie dolega nawet się na fora nie rejestruje.

Jeśli kolega szuka czegoś bardziej agresywnego, to Bravo, jak chce pójść w stronę komfortu, to Sonata :) Sonata będzie trochę więcej palić bo i waży trochę więcej.

[ Dodano: 12 Sierpień 2010, 13:01 ]
Dopiero zamykając kartę zobaczyłem że ta Sonata za 35 patyków jest z 2007 - więc pewnie bita albo z masakrycznym przebiegiem. Z tego rocznika chodzą po 40kilka (taka wersja jak ta z ogłoszenia w salonie kosztuje ponad 90tys.), niektóre nawet powyżej 50 tys. zł, za okolice 35 tysięcy kumpel kupi 2005 albo 2006 jak mu się uda z trochę gorszym wyposażeniem.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...

12 Sie 2010, 13:41

Zdecydowanie Bravo albo Astra.
Obecna generacja Bravo jest produkowana jest według nowych, wysokich standardów jakości. Silniki Multijet uznawane są natomiast za jedne z najlepszych obecnie jednostek wysokoprężnych. Jest bez wątpienia przyjacielem kierowcy - potrafi dać dużo frajdy z prowadzenia. W czarnym kolorze i ciemnymi, 17-sto calowymi felgami ze stopów metali lekkich prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Co prawda na tylnej kanapie wygodnie będą podróżowały tylko dzieci, za to do bagażnika zmieścimy sporo niezbędnych na weekendowy wypad rzeczy. A po dynamicznej jeździe nie będziemy płakać przy dystrybutorze.

Jak dla mnie numer 1 :!:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna