Poradźcie Państwo jakie LPG i gdzie założyć do Ford Focus mk2 1,8 125

24 Gru 2019, 23:39

Witam

Zakupiłem kilka dni temu Forda Focusa mk2 1,8 125 koni 2009 rok.
Chcę założyć LPG, tylko nie takie ekonomiczne a takie żeby potem nie becoł że zaoszczedziłem przy zakładaniu i potem skarbonka bez dna.

Jakiegoś gaziarza sprawdzonego macie w okolicach Nowego Sącza bądź Krakowa który sobie da radę ?

Czy musze jeszcze jakies inne serwisy zrobić przed LPG? bo jestem przed wymiana oleju i świec. Więc jak mają byc one specyficzne to prosze o poradę, a jak nie to kupię to co poleci sprzedawca.

Wesołych świąt
Mifol
Początkujący

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Gru 2019, 13:57

Musisz wiedzieć o tym że w tym silniku regulacja zaworów oparta jest na szklankach i luzy przy instalacji LPG trzeba kontrolować co około 30-40tkm. Kontrola luzu to nie wielki koszt ale już regulacja z wymianą szklanek może sporo kosztować. Myślę jednak że przy prawidłowo ustawionej instalacji pierwsza regulacja może być potrzebna dopiero po około 70-80tkm.

Do tego silnika szukałbym instalacji np. od Stag' a dobrym wyborem mogła by tu być Stag 4plus do tego wtryskiwacze barracuda zbiornik w miejscu koła zapasowego ok. 50l. Reduktor STAG R01 (czarny do 150KM).

Generalnie najlepiej jak byś znalazł warsztat i poprosił o podanie przykładowej instalacji z komponentami które oni zalecają. Wtedy będzie łatwiej podpowiedzieć. Nie zawsze warsztaty lubią jak im się z góry narzuca co mają założyć :)

Gaziarza u którego będziesz zakładał najlepiej znaleźć w odległości do 50km od miejsca zamieszkania żeby nie trzeba było jeździć daleko na serwis.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Gru 2019, 15:02

Pali się kontrolka od silnika? Ile auto "zużywa" oleju na 100km? To są podstawowe pytania czy auto nadaje się do montażu instalacji.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

27 Gru 2019, 18:51

Żadna kontrolka się nie pali, nie widzę aby coś brał oleju.

Dziekuje za pomoc. To zrobię tak jak pisałeś, znajdę gaziarza i będę pisał i prosił o porady wtedy.

Mam pytanie czy świece wymienia się przed instalacją LPG? Czy to podczas instalacji LPG? Bo chyba to mają być inne świece niż do benzyny? Czy to samo?
Mógłbym wymienić już jeśli na tych LPG będzie mi normalnie palił na benzynie póki LPG nie ma
Mifol
Początkujący

28 Gru 2019, 18:52

Niby zaleca się pod lpg świece irydowe, ale ja mam normalne NGK. Możesz sobie wyszukać jaki oni model proponują dokładnie pod ten silnik https://www.ngkntk.com/pl/wyszukiwarka-produktow/produktfinder/PKW/ZK_LPG/. Co do instalacji sprawdź sobie jeszcze BRC, tu masz zakłady montujące http://lpg-brc.pl/index.php/siec-serwisow?name=malopolskie1. W Małopolsce najlepszy jest Czakram w Tarnowie.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

29 Gru 2019, 12:33

Mifol napisał(a):Mam pytanie czy świece wymienia się przed instalacją LPG?

Dla pewności wymień świece przed montażem koszt nie wielki, a jest to część amortyzująca się dość szybko w aucie, montuje się świece takie jakie zaleca producent samochodu żadne dedykowane do LPG
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Sty 2020, 22:23

Witam
Dostałem taką ofertę
"W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przedstawiam Panu dwie możliwości
instalacji LPG do Pana samochodu.

1. BRC SQ32 2900,- + wlew pod klapką 100,- + elektroniczny zestaw
lubryfikacji JLM 600,- całość 3600,-
2. BRC ALBA 2450,- + dotrysk paliwa 0,- razem 2450,-

Powyższe propozycje oczywiście można dowolnie konfigurować.

W cenie instalacji mamy zbiornik do 53 litrów. Za każdy większy zbiornik
jest dopłata w zależności od pojemności."

Zna ktoś może te konfigurację? Warto? Jak z ceną? Drogo?

Ponadto zakupiłem 4 x
świeca zapłonowa, Iridium TT IT20TT.

Czy przewody zapłonowe także warto wymienić?
Mifol
Początkujący

04 Sty 2020, 11:18

Drugi zakład prezentuje swoją propozycję następująco

instalacja stag 2500
brc 2700 listwa wtryskowa zespolona
brc 3000 pojedyncze wtryski

w razie potrzeby dodatkowa lubryfikacja 250

PS.
nie wiedziałem jak edytowac powyższy post
Mifol
Początkujący

07 Sty 2020, 20:52

Mifol napisał(a):Ponadto zakupiłem 4 xświeca zapłonowa, Iridium TT IT20TT.
Dobre świece :ok:
Mifol napisał(a):Czy przewody zapłonowe także warto wymienić?
Tak.
Mifol napisał(a):instalacja stag 2500
Ja bym poszedł w staga ale nie wiemy nic na jego temat ;/ sama nazwa nic nam nie mówi bo nie wiemy dokładnie jakie będzie miał komponenty.

Co do lubryfikacji to chyba lepiej wybrać dotrysk benzyny tu już lepiej powinien doradzić [email widoczny po zalogowaniu]
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Sty 2020, 18:12

Silnik ten jest dość dobry pod LPG - Tak jest oceniany przez fachowców, no ale trzeba zastosować dotrysk benzyny przy wyższych obrotach, dla ochrony głowicy. Ford pod LPG to zawsze tak różowo nie będzie, trzeba pilnować luzów zaworowych i sprawdzać je nawet dwukrotnie częściej, niż podaje instrukcja. Bo inaczej szybko się wypalą gniazda. Mieszanka musi być bardzo dobrze ustawiona, jak będzie zbyt ubogo to głowica szybko padnie. Więc dobry fachowiec konieczny, taki który gaz wyreguluje w trasie ew. na hamowni. To podstawa. Gaz najlepiej BRC - Półka wyżej niż STAG taka jest prawda. BRC to bardzo dobre instalacje. Przed montażem gazu najlepiej sprawdzić kompresję - musi być równa na każdym cylindrze i trzymać parametry dla tego silnika. Cewka, przewody, świece, wszystko musi być w bardzo dobrej kondycji. Nie ma prawa się świecić żaden Check itd. Będzie jeździć, lepiej dołożyć do BRC. :)
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van

13 Sty 2020, 14:59

Ronal123 napisał(a):Gaz najlepiej BRC - Półka wyżej niż STAG taka jest prawda.
Skąd to wywnioskowałeś? Miałem samochody zasilane przez jedną i drugą instalację i powiem szczerze że w obu przypadkach było ok. Jedynie co to w BRC trochę drożej liczyli za przeglądy choć nie wiem czemu bo wykonuje się dokładnie to samo w obu przypadkach.
Cichy77
Forumowicz VIP

15 Sty 2020, 00:34

Ronal123 napisał(a):Będzie jeździć, lepiej dołożyć do BRC.

dlaczego lepiej dołożyć, w czym ta instalacja jest lepsza od Polskich producentów? Poprosił bym o konkretne przykłady
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Sty 2020, 17:04

KME NEVO albo o JET, bo MAX to raczej przesada, choć kto wie ;)
Wszystkie mają dotrysk benzyny aby nie trzeba było używać lubrykacji.
Mario7373
Obserwowany

16 Sty 2020, 21:06

Mario7373 napisał(a):Wszystkie mają dotrysk benzyny aby nie trzeba było używać lubrykacji.

tak samo jak zenit blue box / black box, qbox
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika