REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Frekz napisał(a):Czy naprawdę aż tak by zabolało, gdyby odpowiedź nie próbowała uderzać w moją osobę?
Przy średnich cenach benzyny 5.15 zł i LPG 2.45 zł, spalaniu gazu na poziomie 8.28 L/100km oraz koszcie 2600 zł jaki musimy ponieść na założenie instalacji gazowej, powyższe wyliczenia wskazują na to, że założenie instalacji gazowej zwróci nam się po około 15 miesiącach i przejechaniu w tym czasie dystansu 15481.72 km. Dodatkowe opłaty w wysokości około 379.09 zł które musimy ponosić w ciągu roku mając samochód wyposażony w instalację LPG zwrócą nam się po przejechaniu kolejnych 2257.29 km. Oszczędności na jakie możemy liczyć po założeniu instalacji gazowej do naszego samochodu w ciągu roku wyniosą w przybliżeniu 1636.19 zł uwzględniając dodatkowe okresowe wydatki związane z założoną instalacją LPG.Frekz napisał(a):Auto mam zamiar zmienić za 3-5 lat.
Madej840 napisał(a):Jak dotąd jest tańsze ale co będzie za 1-5 lat
Frekz napisał(a):Zastanawia mnie czy przy takich parametrach jezdnych warto inwestować w lpg? Auto mam zamiar zmienić za 3-5 lat. Jest to Opel Astra G 2000 1.6 16V 100KM.
PanTymon napisał(a):Moim zdaniem zawsze warto założyć instalację, jak już mamy możliwość jeżdżenia na tańszym paliwie robimy więcej kilometrów
yeti65 napisał(a):Tu bym polemizował. Czyli jeżdżąc na tańszym paliwie, jeździmy więcej bez potrzeby i oprócz dodatkowego paliwa, zużywamy też samo auto. Czy to można nazwać oszczędnościąPo drugie jeżdżąc na tanim paliwie raczej nie będziemy się starać jeździć oszczędnie. Kumplowi po założeniu gazu auto pali 11-13l gazu, zamiast 8l benzyny, ale pedał gazu prawie zawsze w podłodze