06 Mar 2017, 01:19
Jak dla mnie ten temat jest trochę z czterech liter.
Porównujesz trzy różne auta z trzema różnymi silnikami, licząc do tego każdą złotówkę. Wiadome będzie, że Volvo wypadnie tutaj najlepiej, bo to tak naprawdę Focus z lepszymi plastikami. Jenak porównywanie 1.6 (kombi już przemilczę) z pozostałą częścią stawki jest dla tego auta po prostu krzywdzące. Poczytałeś coś o pierścieniach tłokowych, fajnie, ale są jeszcze silniki 2.0, 2.4 i biały kruk w postaci 2.5t (na nie pewnie też zaraz coś znajdziesz). Jeśli już wrzucasz trzy różne auta to bądź wobec każdego fair i dobieraj chociaż zbliżone parametry techniczne.
Reszta, no cóż, każde auto ma swoje wady i zalety. Nie ma też czegoś takiego jak "nie mam wymagań", a za chwilę piszesz "auto ma po prostu mi się podobać" - to już jest wymaganie (tak jak postanowienie noworoczne na brak postanowień). Musisz się określić czy potrzebujesz przestrzeni wewnątrz, czy przedkładasz szpan i design przed funkcjonalność, czy liczy się dla Ciebie znaczek, czy przewozisz jakieś graty czy tylko swoje szanowne 4 litery...
Jesteś kolejnym człowiekiem trafiającym na nasze forum, który ma nas za wszechwiedzące bóstwo, które z fusów wywróży Ci co masz kupić. Każdy z moich poprzedników mógł się wypowiedzieć zamiast na temat pierścieni tłokowych, odnośnie tego co by wybrał z tej trójki, zapewne byliby też tacy, którzy po prostu dopisaliby swoje propozycje (ja tu widzę np Buicka Roadmastera i Smarta w cabriolecie, nazywa się bodaj roadster). Ale czy coś Ci to da? Wątpię.
Z tych trzech wybrałbym Volvo...s40, najlepiej 2.4. Nie gnije, fajnie się prowadzi, fajnie wygląda, ma fajne wnętrze, fajny dźwięk silnika, Szwecja jest fajna, koszty utrzymania są fajne, bo to Focus