Porównanie konkretnych ofert

10 Sty 2011, 18:48

Witam wszystkich, mam na oku kilka modeli, co możecie powiedzieć o tych konkretnych egzemplarzach, auta można by rzec, że z innych bajek ale wszystkie odpowiadają moim wymaganiom

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na tą chwilę najbardziej skłaniam się ku BMW, 2 miejsce dla Audi, następnie VW, Skoda i Seat, czterech ostatnich szukam z silnikami 1.8 20v 125PS, a BMW 520i 150PS w zupełności jest dla mnie wystarczający

PS. poprawiony link do seata
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

10 Sty 2011, 19:00

Ja osobiście bym się nie zastanawiał bo dla mnie nie ma nad czym. BMW porządne duże auto klasy premium. Jeśli z tego rocznika ktoś by mi niemalże w tej samej cenie zaproponował Passata, czy Skodę a nawet o klase mniejsze Audi to bym go chyba wyśmiał bo skoro w tej cenie mozna mieć BMW 5 to po co sobie zawracać głowe takimi autami?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Sty 2011, 19:14

właśnie to jest dla mnie zastanawiające, że w cenie passata, audi, seata czy skody mogę mieć wygodne i komfortowe bmw serii 5, z lepszym wyposażeniem standardowym, mocniejszym silnikiem itd. domyślam się, że koszty utrzymania BMW mogą być większe ale myślę, że warte swojej ceny. A co do konkretnego modelu bo mam zamiar te auto pojechać zobaczyć, jest w nim coś niepokojącego po za śmiesznie małym przebiegiem?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] znalazłem jeszcze ten egzemplarz, również wygląda dla mnie bardzo interesująco i zamierzam przejechać się na oględziny
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 19:18

Bo niestety krąży stereotyp że auta VW są bezawaryjne i dlatego jest wiele osób co nie znaja się kompletnie na motoryzacji i jak chcą zmienic auto to musi być to kolejny Passat. Dlatego te auta tak trzymaja cene i żeby je kupić trzeba mocno przepłacić.
Co do BMW najlepiej pojechać coś w swojej okolicy, zobaczyć co może byc nie tak i wtedy jechać oglądać konkretny egzemplarz żeby mieć porównanie.
fiko7
Stały forumowicz

10 Sty 2011, 19:54

odnośnie 520i E39 z 98/99" miały może jakieś szczególnie słabe punkty? czy do tych 14-15tys można kupić zadbany egzemplarz? zaciekawiła mnie jedna rzecz, sprawdzając ile kosztowałoby OC na ten model wg wylicznika np. AXA te auta są na tą chwilę warte średnio 10,5tys :shock: E39 chyba nie trzymają zbyt wartości albo się mylę?
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 21:11

Drogi Kolego, bmw e39 ma na pewno niezwyklą sylwetkę i zdaniem wielu użytkowników tego modelu wyraża status majątkowy posiadacza, fakt jest jednak taki iż te modele są juz w zaawansowanym wieku,przebiegi rzeczywiste sięgaja poł miliona km.lub nawet wiecej...oczywiście w ofertach sprzedaży wartość ta nie przekrasza 200tkm, wez jednak pod uwage ze tymi autkami przed laty jezdzili na zachodzie ludzie biznesu, nastepnie kupowane w Polsce za okazyjne ceny rzez młodych kierowców, katowane do granic wytrzymalosci, trafic na zadbany egzemplarz bez wypadku graniczy z cudem, podobnie jest niestety z a4 i paskiem, częsci do bmw bardzo drogie awaryjnosc spora, do grupy volkswagena czesci duzo tansze.Najwieksza szansę na zadbany egzemplarz będziesz mial decydując sie na Octavię(o ile nie jezdzila w polskiej flocie), choc octavia nie robi takiego wrazenia jak przyslowiowa "bemka", na pewno dłuzej posłuzy i nie nadszarpnie zbytnio budżetu...
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czarne paski i kropki na krawędziach szyby samochodowej
    Obecnie chyba wszystkie szyby samochodowe głównie czołowe ale też tylne i rzadziej boczne mają obwódkę w postaci czarnego szerokiego paska, a na jego wewnętrznej stronie są kropki różnej wielkości. Zastanawialiście ...

10 Sty 2011, 21:21

Myślę że przy tylo letnich autach masz taką samą szanse trafić na zadbane BMW jak i na zadbaną Skodę. Ja bym jednak szukał BMW.
fiko7
Stały forumowicz

10 Sty 2011, 21:35

a czy historii samochodu nie można sprawdzić poprzez nr VIN, domyślam się, że jeżeli auto nie było serwisowane w ASO to żadnych śladów nie będzie ale w Niemczech chyba 99% aut są do końca serwisowane w ASO i tu moje pytanie czy gdybym miał nr VIN to mogę sprawdzić historię auta w jakimkolwiek polskim serwisie BMW przed sprowadzeniem czy jedynie była by dostępna historia tego auta po sprowadzeniu do Polski jeśli oczywiście było serwisowane w ASO, pytam ponieważ moje pierwsze auto kupowałem w "rodzinie" więc tak naprawdę teraz czeka mnie pierwszy dla mnie bardzo poważny zakup
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 22:15

mylisz sie kolego ze 99% aut w Niem.serwisowanych jest w ASO a tym bardziej do konca.Samochody flotowe tak łatwo wowczas o historie serwisowa, prywatni uzytkownicy tak jak i nasi rodacy serwisuja auta raczej w zaufanych niezaleznych duzo tanszych punktach.Mozesz poznac przebieg auta podajac jego vin-bezplatnie lub za ok 150zł poznac historie szczegolowa o ile byl serwisowany, problem polega na tym ze takowe inf.podawane są wlascicielowi wiec przed zakupem musialbys pojechac do serwisu z oferentem, grupa VW i BMW prowadza europejska baze danych, Ford dla przykladu-NIE, istotny jest tez rocznik pojazdu, aut starszych niz 10 lat moze w bazie nie byc, bo np.takowa jesczcze nie istniala.Jestes podobnie jak ja z woj,Sląskiego, jesli bedziesz mial zamiar kupic samochod i potrzebowal fachowej porady, napisz na priv
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

11 Sty 2011, 23:52

dzięki za zaoferowanie pomocy, na pewno w razie potrzeby się odezwę, odwiedziłem dziś kilka komisów w moim mieście i niestety kilka ogłoszeń, które znalazłem w sieci całkowicie mijały się z prawdą oglądając auto na żywo( nie oglądałem dziś BMW, a Octavie, A4 i Toledo), tu malowane drzwi, tam przedni słupek, wiem że może wymagam za dużo od 10 letnich samochodów ale bezwypadkowe auto z tych lat wg mnie jest jak najbardziej do znalezienia, poszukiwania trwają, pozdrawiam
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Sty 2011, 00:17

lucky_luu napisał(a):częsci do bmw bardzo drogie awaryjnosc spora, do grupy volkswagena czesci duzo tansze.Najwieksza szansę na zadbany egzemplarz będziesz mial decydując sie na Octavię(o ile nie jezdzila w polskiej flocie), choc octavia nie robi takiego wrazenia jak przyslowiowa "bemka", na pewno dłuzej posłuzy i nie nadszarpnie zbytnio budżetu...

A to ciekawe... no chyba, że porównujesz właśnie BMW z przebiegiem oryginalnym > 0.5mln km z taką Octavią, która ma 150tys... Bo w innym przypadku to trochę popłynąłeś, co do reszty wypowiedzi się zgadzam. Jeżeli dana sztuka E39 kosztuje tyle samo w tym samym roczniku itp. co jakiś Passat lub inny dupowóz to najprawdopodobniej oznacza to, że poprzedni właściciel E39 się na rozumy pozamieniał z kimś kupując takie auto i przerosło to jego możliwości, więc w takie BMW trzeba będzie trochę zapakować, o innych opcjach typu Był Mały Wypadek albo Była Młoda Wisła nie będę wspominał.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Lip 2011, 14:24

Z ciekawości zapytam na co ostatecznie postawiłeś? Pytam bo w tym samym czasie miałem podobny dylemat i brałem pod uwagę również te auta, które wymieniłeś plus jeszcze kilka podobnych. Jednak wiosną wybór padł na BMW 520i e39 i jestem z niego bardzo zadowolony, naprawdę dobrze wypada na tle konkurencji.
element
elmer
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp
Auto: BMW 520i