Porównanie saaba i opla

25 Sie 2018, 15:21

Cześć, za jakiś miesiąc będę przymierzał się do zakupu nowego auta. Zastanawiam się nad saabem 9-3 II 2.0t 175km i oplem vectra C/signum 2.0T. Możecie podać zalety i wady każdego z tych aut (według was) i które byście wybrali na moim miejscu, czym według was powinienem się zainteresować. Jak myślicie, ile muszę przygotować pieniędzy na saaba 9-3 II i ile na Opla? na olx i otomoto sprzedają tylko handlarze/komisy wiec nie jest to dla mnie punkt odniesienia. Chce kupić zadbana jednostkę, zależy mi na elastyczności w miarę sporej mocy i komforcie roczniki to 2003 i w górę :).
Qeer
Nowicjusz

Auto: b207
Silnik: 280+
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2018, 17:10

Qeer napisał(a): Chce kupić zadbana jednostkę, zależy mi na elastyczności w miarę sporej mocy i komforcie
nie pasują Twoje oczekiwania do tych aut, nie ma co się oszukiwać 2.0T było dobre jak miało przebiegi w miare świerze później to tylko wyrzucanie kasy w błoto.
pkt 1 czułe panewki
pkt 2 czuła kaseta zapłonowa (1500 zł)
pkt 3 słabo żywotna pompa oleju (dlatego cierpią panewki)
pkt 4 mało żywotny rozrząd ( cena naprawy kosmos bo trzeba wyjąć silnik)

mam wymieniać dalej przypadłości 2.0T czy wystarczy?

Miałeś okazję kiedyś jeździć saabem 2.0T? przejedz się i gwarantuje Ci że powiesz ''ku... przecież to nie jedzie'' nie ma sensu się pchać w ten śmietnik gdzie można sobie kupić np dużo elastyczniejszą V6 a osiągami nie odbiegniesz od Turbo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sie 2018, 18:24

Czyli opel lepszy tak? A jeśli nie to podaj jakiś przykład auta do 14k powiedzmy, oczywiście benzyna i moc w okolicach 170 koni (a i tak dla mnie taka moc i około 269 momentu to dużo i wystarczająco)
Qeer
Nowicjusz

25 Sie 2018, 18:25

Qeer napisał(a):Czyli opel lepszy tak?

Przecież to ten sam silnik
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Sie 2018, 19:12

No nie do końca ten sam silnik. Różni się i to całkiem mocno od 2.0t saaba osprzętem. Turbinką, wtryskami, sprzęgłem, komputerem sterującym i innymi. W przypadku vectr nigdy nie słyszałem o problemie z panewami, kasety nie ma tylko cewka która jest śmiesznie tania, wymiana rozrządu tez znacznie tańsza. Minusem pewnie jest to, że jest to „bardziej popularne/ogólnodostępne auto niż saab”.

Jakie alternatywy możecie zapodać zamiast tych dwóch samochodów? Tak jak pisałem wyżej
-sedan/coupé
-170 koni +
-miłe widziana skrzynia szóstka
-ceny napraw w miarę przystępne
Qeer
Nowicjusz

25 Sie 2018, 23:31

A4 1,8T lub V6
S60 2,4 lub 2,4T
Nawet Clk 2.0 kompresor lub 3.2 V6 wyjdzie lepiej niż jakieś śmieciowe schaby
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
    Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...

26 Sie 2018, 13:25

Kao napisał(a):śmieciowe schaby

No zwłaszcza jak wyciągasz z tego silnika prawie 500KM:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ale fakt faktem Saab to specyficzne auto i takie za 14 tysięcy to na pewno w idealnym stanie nie będzie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002