Poruszanie sie anglikiem po polskich drogach

12 Lip 2011, 20:35

Witam, mieszkam w Anglii, wiem juz ze moge bez problemow przyjechac samochodem na angielskich blachach do kraju, np na urlop. Mam maly klopot. W samochodzie mam zalozone nowe opony, jedna rozni sie od pozostalych. W Angli samochod nie musi miec takich samych opon na osi, jak to jest w Polsce. I teraz nie wiem, czy nie dostane mandatu od nadgorliwych polskich policjantow? Podobno istnieje jakas konwencja w mysl ktorej pojazd rejestrowany w danym kraju musi spelniac wymogi techniczne tegoz kraju. Mowiac prosciej: jezeli w Polsce wymagana jest apteczka policjant nie moze ukarac mandatem kierowcy, ktory podrozuje autem zarejestrowanym w kraju, gdzie nie ma obowiazku wozenia apteczki. Czy ma ktos pojecie o czym pisze i moglby potwierdzic lub zaprzeczyc temu co pisze? Pozdrawiam.
grog
grog
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Lip 2011, 11:18

Tak, tak - mamy pojęcie o czym piszesz ...Przykład z apteczką jest fatalny, bo w Polsce nie jest obowiązkowa, a w Czechach np. jest i nie radzę nikomu podróżować po ich kraju bez niej - 200 koron jak nic mniej w portfelu a apteczka kosztuje 150.

Ja bym nie ryzykował na Twoim miejscu - konwencje konwencjami, a w razie kolizji mogą być problemy, tak samo przy kontroli policji ...
Warto dostosować się do wymogów kraju pobytu - idąc Twoim tokiem myślenia Niemiec po naszych ,,autostradach'' może jeździć 200 bo u niego można ... hmmm, chyba nie może ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Lip 2011, 11:56

dokładnie tak lepiej już wymienić te opony niż później mają naprzykład dowód zabrać to nie jest jakiś duży koszt a później i tak będziesz musiał wymieniać a dodatkowo problemy z policją dojdą
Jakub302
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Astra 1.6 SI

13 Lip 2011, 19:20

Konwencja Wiedeńska dotyczy tylko tzw. obowiązkowego wyposażenia samochodu i jest honorowana we wszystkich państwach, które je przyjęły. W razie problemów z policją trzeba po prostu dzwonić do ambasady, a nie kupować dodatkowe wyposażenie czy tez płacić mandat. To wyposażenie to właśnie apteczki, żarówki, kamizelki...Jednak opony musisz mieć zgodne z polskimi przepisami, tak samo jak możesz przebywać samochodem z kierownicą po prawej stronie tylko 30 dni w naszym kraju (w praktyce nikt tego nie sprawdza) itp.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

13 Lip 2011, 22:06

Dzieki za odpowiedzi, nie ominie mnie zatem ponowna wizyta u gumisty. Szkoda, bo te felgi z oponami kupilem w sobote, 4 dni temu. Jedna z opon okazala sie uszkodzona i mechanior wydobyl skads inna, ale z innym bieznikiem. Powiedzial, ze w Anglii to nie problem (wiem, ze to prawda, na przegladzie technicznym mialem trzy rodzaje opon i auto przeszlo ) Szkoda, bo wszystkie gumy jak nowe, pozdrawiam
grog
grog
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...