Poruszanie sie anglikiem po polskich drogach

12 Lip 2011, 19:35

Witam, mieszkam w Anglii, wiem juz ze moge bez problemow przyjechac samochodem na angielskich blachach do kraju, np na urlop. Mam maly klopot. W samochodzie mam zalozone nowe opony, jedna rozni sie od pozostalych. W Angli samochod nie musi miec takich samych opon na osi, jak to jest w Polsce. I teraz nie wiem, czy nie dostane mandatu od nadgorliwych polskich policjantow? Podobno istnieje jakas konwencja w mysl ktorej pojazd rejestrowany w danym kraju musi spelniac wymogi techniczne tegoz kraju. Mowiac prosciej: jezeli w Polsce wymagana jest apteczka policjant nie moze ukarac mandatem kierowcy, ktory podrozuje autem zarejestrowanym w kraju, gdzie nie ma obowiazku wozenia apteczki. Czy ma ktos pojecie o czym pisze i moglby potwierdzic lub zaprzeczyc temu co pisze? Pozdrawiam.
grog
grog
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Lip 2011, 10:18

Tak, tak - mamy pojęcie o czym piszesz ...Przykład z apteczką jest fatalny, bo w Polsce nie jest obowiązkowa, a w Czechach np. jest i nie radzę nikomu podróżować po ich kraju bez niej - 200 koron jak nic mniej w portfelu a apteczka kosztuje 150.

Ja bym nie ryzykował na Twoim miejscu - konwencje konwencjami, a w razie kolizji mogą być problemy, tak samo przy kontroli policji ...
Warto dostosować się do wymogów kraju pobytu - idąc Twoim tokiem myślenia Niemiec po naszych ,,autostradach'' może jeździć 200 bo u niego można ... hmmm, chyba nie może ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Lip 2011, 10:56

dokładnie tak lepiej już wymienić te opony niż później mają naprzykład dowód zabrać to nie jest jakiś duży koszt a później i tak będziesz musiał wymieniać a dodatkowo problemy z policją dojdą
Jakub302
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Astra 1.6 SI

13 Lip 2011, 18:20

Konwencja Wiedeńska dotyczy tylko tzw. obowiązkowego wyposażenia samochodu i jest honorowana we wszystkich państwach, które je przyjęły. W razie problemów z policją trzeba po prostu dzwonić do ambasady, a nie kupować dodatkowe wyposażenie czy tez płacić mandat. To wyposażenie to właśnie apteczki, żarówki, kamizelki...Jednak opony musisz mieć zgodne z polskimi przepisami, tak samo jak możesz przebywać samochodem z kierownicą po prawej stronie tylko 30 dni w naszym kraju (w praktyce nikt tego nie sprawdza) itp.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

13 Lip 2011, 21:06

Dzieki za odpowiedzi, nie ominie mnie zatem ponowna wizyta u gumisty. Szkoda, bo te felgi z oponami kupilem w sobote, 4 dni temu. Jedna z opon okazala sie uszkodzona i mechanior wydobyl skads inna, ale z innym bieznikiem. Powiedzial, ze w Anglii to nie problem (wiem, ze to prawda, na przegladzie technicznym mialem trzy rodzaje opon i auto przeszlo ) Szkoda, bo wszystkie gumy jak nowe, pozdrawiam
grog
grog
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...