Porządne auto do ok 40tys

28 Sty 2016, 21:57

Zwyczajowo, witam wszystkich serdecznie. Lurkuje na tym forum od kilku tygodni poszukując w tym czasie nowego auta, ale mimo wszystko postanowiłem napisać :)

Wiem już, że na pewno chcę benzynę, (robię ok 25k rocznie) wiem też, że nie trzeba patrzeć tylko na rocznik i przebieg (zaakceptowane).
Jak dotąd patrzyłem na:
Honda Civic "UFO" 1.8 140 KM
Honda Accord 2.0 156 KM
Mazda 6 2.0
Opel Insignia 1.6T 180KM
Toyota Avensis
Lexus IS250
Citroen C5

Wiem, że może jest tu zbyt duży rozrzut jeśli chodzi o segmenty i klasy samochodów, ale generalnie nie mam upodobania do jednej z nich, równo podobają mi się wszystkie te auta. Na ten moment jeździmy z reguły z żoną w 2, większość po mieście plus weekendowe trasy (z reguły autostrady). Lubię mieć czym przyspieszyć, więc na to zwracam dużą uwagę. Dobrze byłoby też żeby samochód był komfortowy, czytałem np. że "UFO" nie jest akurat w tym elemencie najlepszy. Szczerze mówiąc na ten moment najbardziej podoba mi się Insignia i Lexus, wynalazłem sobie np. takie ogłoszenia:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do mobile.de wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym myślicie? Może ktoś mógłby np. rzeczowo polecić lub odradzić któryś z modeli powyżej? Jestem również otwarty na inne propozycje, chętnie wysłucham wszelkich opinii. Szukam auta raczej w Polsce, ale jeśli trafiłaby się ciekawa oferta w Europie, również nie byłoby problemu żeby po coś pojechać. Będę wdzięczny za pomoc!
nowicjusz88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2016, 22:02

W przypadku Lexusa ja skupiłbym się na krajowych, bo za pojemność 2,5l buli się konkretną akcyzę (18,6%) - szkoda oddawać to złodziejskiemu rządowi. Czasem trafiają się ładne sztuki z ASO Toyoty i Lexusa - można wtedy brać bez obaw.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2016, 22:23

Czasem zdarza mi się jeździć taką Insignią służbowo - autko jest świetnie wyciszone (albo to moje UFO jest takie głośne - różnica w każdym razie jest kolosalna :D ), komfortowo zawieszone, ma wygodne fotele i przyjemnie wygląda (prosta, ale ładna deska rozdzielcza). Z drugiej strony zbiera się gorzej niż Honda, czasem wariuje elektronika (lubią się włączać podczas jazdy różne kontrolki sygnalizujące np. niskie ciśnienie w oponach, by po chwili zamiast świecić światłem ciągłym znikają), no i jest stosunkowo ciasna jak na auto segmentu D. Przejechane ma z 20 tys. km, więc trudno mówić o jakichś usterkach.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

28 Sty 2016, 22:30

Super! Dzięki za info. Cisza to też bardzo poważny argument, w Audi którym teraz jeżdżę też jest niesamowicie głośno...
nowicjusz88
Nowicjusz

28 Sty 2016, 22:50

Ta glosnosc to zasluga 1.9 TDI.. niestety wiem cos o tym :( w nowszych, niewysluzonych benzyniakach jazda do 140 km/h to praktycznie szum opon.
misso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1992
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A3

29 Sty 2016, 13:21

Dzięki za odpowiedzi Panowie, podjadę chyba obejrzeć tą Insignie, może coś z tego będzie :)
nowicjusz88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Więcej o 160 kilometrów dróg w systemie viaTOLL
    Przybywa nam dróg w ogólnopolskiej sieci dróg płatnych viaTOLL. Aktualnie viaTOLL powiększy się o kolejne 160 kilometrów. Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów od 30 marca br. do mapy ...