Porzucenie auta/spalenie

08 Maj 2021, 22:20

Ostatnio się nad czymś zastanawiałem. Oczywiście nie zamierzam tego robić, ale jak to z tym jest? Czytałem, że w Polsce jest mnóstwo porzuconych aut. Ok, porzucić łatwo, wymontować tablice, zatrzeć jakieś numery, auto zostawić przy głównej drodze albo nawet pod komisariatem :D, mała strata jeśli auto 1990 rocznik i już w 50% sprzedane na cześci . Ale jaki w tym sens skoro dalej trzeba płacić OC? Jednak wiele osób porzuca auta, jak to się odbywa? Jakoś przecież trzeba załatwić sprawę OC/wyrejestrowania. Druga sprawa. Czytałem, że auto można wyrejestrować jeśli się spali. A co jeśli właściciel spali auto na terenie własnej posesji i w kontrolowanych warunkach i nawet się do tego przyzna? Dałoby się tak zrobić? Grożą za to jakieś kary? W końcu, Urząd Komunikacji powinno interesować tylko czy auto na pewno nie jeździ. Wystarczy spalić bardzo dokładnie? Podkreślam, że nie zachęcam do takich praktyk. Pytam z ciekawości.
Agnor1000
Nowicjusz

09 Maj 2021, 07:47

Pytanie zasadnicze.
Po co to robić, skoro można legalnie takiego trupka zezłomować i jeszcze dostać parę groszy :?:
Nawet jeżeli jest niekompletny, to idzie się dogadać na SDP.
Porzucane są przeważnie auta które straciły właściciela.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Maj 2021, 10:31

Samochodu można pozbyć się tylko dwoma sposobami ( aby nie płacić OC )
- albo go sprzedać albo zezłomować. Innej możliwości nie ma. Nawet jak ten samochód się spali, to też najpierw trzeba go zezłomować, a dopiero potem wyrejestrować w WK. Jak go pozostawisz pod komisariatem czy też na drodze, z wyciętymi numerami, bez tablic itd, to nadal za ten samochód trzeba płacić OC, ponieważ nie został wyrejestrowany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2021, 21:32

Agnor1000 napisał(a):Czytałem, że w Polsce jest mnóstwo porzuconych aut.
zgadza się na to wszystko jest pewien myk, UFG "zaproponuje" Ci kare za przerwę w ubezpieczeniu a nie za jego brak więc do czasu gdy auto tak stoi latami bez OC to nic nie przyjdzie ale gdy papiery pójdą w ruch to można się spodziewać listu z kilkoma zerami do zapłaty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2021, 05:12

Wiem o tym wszystkim o czym napisali koledzy. Tylko, że w Polsce jest mnóstwo porzuconych aut, więc można domniemywać że ich właściciele coś wymyślili w sprawie OC i jestem właśnie ciekaw co bo według przepisów OC nadal płacić trzeba, czyli przecież wtedy nikt by nie porzucał aut. A jednak porzucają. A co do strony praktycznej-na pewno porzucenie byłoby tańsze w przypadku wraku znajdującego się za granicą. W niektórych krajach złomowiska nie chcą płacić za auta na polskich blachach, a nawet się zdarza, że chcą za te auta pieniądze od właściciela. Dochodzi jeszcze koszt lawety. Co do spalenia to chyba rzeczywiście spalone auto trzeba później zezłomować, to logiczne. Chyba że spali się doszczętnie.
Agnor1000
Nowicjusz

10 Maj 2021, 08:06

A może to są samochody które nie miały płaconego OC od dłuższego czasu, tego nie wiesz. Nikt nie porzuci auta jak będzie musiał i tak płacić OC bo to się po prostu nie kalkuluje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...

10 Maj 2021, 12:34

Czyżby więc kara za przerwę w ubezpieczeniu była niższa niż OC?
Agnor1000
Nowicjusz

10 Maj 2021, 12:56

Przeczytaj dokładnie wyżej moja odpowiedź
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2021, 20:09

Agnor1000 napisał(a):Czyżby więc kara za przerwę w ubezpieczeniu była niższa niż OC?

Jak ruszysz gó..no, to zaczyna śmierdzieć.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Maj 2021, 10:17

Kao napisał(a):można się spodziewać listu z kilkoma zerami do zapłaty

Zależy ile zer masz na myśli. UFG może nałożyć karę za brak OC w ciągu trzech ostatnich lat. Kara za brak OC powyżej 14 dni to na chwilę obecną 5600 zł. I nie działa to tak, że jak przez 3 lata się nie płaciło, to zapłacisz 16800. Nie jest tu ważne ile tego OC nie płaciłeś - czy tylko miesiąc czy 3 lata. Kara 5600 za osobowy.
Agnor1000 napisał(a):Czyżby więc kara za przerwę w ubezpieczeniu była niższa niż OC?

Może się tak zdarzyć...Jeżeli np. za OC trzeba płacić 2 tyś zł, to nie płacąc go przez 3 lata zaoszczędziłeś 6 tyś. Więc jesteś 4 stówki do przodu. Ale to dopiero w 4 roku... A jak nie płacisz dłużej, to jesteś do przodu więcej. Oczywiście polemizujemy tu o aucie, którego nie ma fizycznie, a nie o takim, które jeździ. Bo tu nie ma szans na uniknięcie płacenia OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000