Rejestracja samochodu z Niemiec

11 Maj 2021, 19:37

Witam,

Kupiłem samochód w komisie 09.05.2021 która to sprowadziła ten samochód z Niemiec 04.05.2021 r.

Otrzymałem od tej firmy niezbędne dokumenty w tym:
-fakturę
-oświadczenie iż samochód został sprowadzony do kraju bez tablic rejestracyjnych
-przetłumaczone dokumenty
-potwierdzenie opłacenia akcyzy

Mimo iż samochód został sprowadzony do kraju bez tablic otrzymałem polisę ubezpieczeniową zawartą przez komis na okres od 09.05.2021-08.05.2022 roku (polisa od dnia zakupu samochodu przeze mnie) na której widnieją numery rejestracyjne samochodu. Numery te są zgodne i takie same widnieją na Niemieckich papierach. Czy fakt że samochód został sprowadzony do kraju bez tablic nie oznacza iż na polisie nie powinno być numeru rejestracyjnego?

Druga sprawa. Jak wygląda w takim przypadku proces rejestracji samochodu?
Obecnie w samochodzie są założone tablice Niemieckie ale ich numer nie jest zgodny z numerem na polisie ubezpieczeniowej.
Wiem że przed rejestracją muszę zrobić przegląd techniczny. Czy mogę jechać z tymi tablicami które aktualnie mam na samochodzie? Wydaje mi się że nie. Najlepszym wyjściem byłoby zawiezienie samochodu na lawecie.
A czy tak wystawiona polisa jest ważna ? Mam tu na myśli że jest na niej uwzględniony numer rejestracyjny samochodu, ale jak wynika z oświadczenia samochód został sprowadzony bez tablic. Nie będą tego kwestionować w wydziale komunikacji? Czy mam zawrzeć nową polisę?

Proszę o poradę.
Honi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 6-2018
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4 86 KM, BXW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Maj 2021, 21:03

Spróbuję opisać jaśniej o co mi chodzi.

Kupiłem samochód od komisu który został sprowadzony do kraju bez tablic rejestracyjnych (posiadam oświadczenie od komisu).
Przyjechałem tym samochodem do domu gdyż miał założone inne niemieckie tablice.
Samochód nie posiada przeglądu technicznego, więc aby zarejestrować pojazd muszę go zrobić. Czy mogę zrobić przegląd techniczny bez tablic?
Druga kwestia dotyczy ubezpieczenia.
Otrzymałem polisę zawartą przez komis na okres roku ważna od dnia 09.05.2021 roku( w tym dniu kupiłem samochód, do polski został sprowadzony 04.05.2021). Czy taką polisę mogę przedstawić przy rejestracji samochodu mimo iż widnieje na niej numer rejestracyjny samochodu?
Honi
Nowicjusz

12 Maj 2021, 09:27

Skoro kupiłeś bez tablic ma ich nie być, na badanie jedziesz bez tablic lub z tablicami tymczasowymi pobranymi z urzędu.
Dane w polisie zawsze się zmieniają po zmianie właściciela więc i tak trzeba to ogarnąć ale to na samym końcu gdy otrzymasz już numery docelowe. Przy rejestracji OC nie jest potrzebne, tylko badanie techniczne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Maj 2021, 10:18

Honi napisał(a):Samochód nie posiada przeglądu technicznego, więc aby zarejestrować pojazd muszę go zrobić. Czy mogę zrobić przegląd techniczny bez tablic?
Możesz pierwszy przegląd techniczny samochodu w kraju można wykonać bez tablic rejestracyjnych.

Tu musisz pamiętać, że takim samochodem bez tablic nie można się poruszać po drogach i na przegląd powinien udać się na lawecie.

Honi napisał(a):Przyjechałem tym samochodem do domu gdyż miał założone inne niemieckie tablice.
Miałeś szczęście bo to niezgodne z prawem nawet jak miałeś na nie wykupione OC.

Honi napisał(a):Czy taką polisę mogę przedstawić przy rejestracji samochodu mimo iż widnieje na niej numer rejestracyjny samochodu?
No ale nie masz do niego tabilc więc nie możesz mieć ubezpieczenia. Ja bym tu nie kombinował dalej zrobił przegląd bez tablic.

To auto nie ma w ogóle rejestracji w Polsce, więc obowiązek ubezpieczenia powstaje w dniu rejestracji pojazdu lub w chwili wprowadzenia go do ruchu.

Ubezpieczenie można wykupić przed rejestracją, tylko nr rejestracyjny potem uzupełnia się na polisie. Jak to wygląda w rzeczywistości? Taką polisę OC wystawia się bez numeru rejestracyjnego, jest na niej umieszczony jest numer VIN pojazdu. Jeżeli pojazd w ciągu 30 dni od daty zawarcia ubezpieczenia nie zostanie zarejestrowany, obie strony mogą taką umowę rozwiązać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2021, 16:16

Dzięki wielkie za pomoc. Już chyba wszystko wiem.
Na przegląd pojadę na lawecie ze względu na brak tablic.
Czyli w wydziale komunikacji nie mogą ode mnie żądać aktualnego ubezpieczenia OC?
Honi
Nowicjusz

12 Maj 2021, 16:18

Nie potrzebują tego więc nawet nie będą pytać a dodatkowo w teorii OC jest ostatnia rzeczą jaką się załatwia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

12 Maj 2021, 19:50

Dzięki wielkie :)
Honi
Nowicjusz