Poszukiwane auto rodzinne

23 Wrz 2018, 13:05

Czołem,

W związku z powiększeniem rodziny zostałem postawiony przed potrzebą zmiany auta na coś rodzinnego. Moją uwagę na ten moment przykuły CItroen C4 Grand Picasso, Renault Grand Scenic oraz ostatnio KIA Carens. Zależy mi wyłącznie na pojazdach, które mają w drugim rzędzie 3 niezależne siedzenia. Mój budżet to ok 35 tys. zł i tu rodzą się moje pytania.

Mianowicie moje roczne przebiegi nie są wielkie, ok 12 tys. km. W ciągu tygodnia auto raczej stoi na parkingu, jeździmy w weekendy i regularnie trasy do rodzinki rzędu 300-400km w jedną stronę. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się auto na benzynę + gaz, jednak używane w benzynie znaleźć graniczy z cudem, stąd chyba trzeba skoncentrować się na dieslu?

Nie jeździłem wcześniej dieslem, trochę czytałem i zastanawia mnie na jakie przebiegi patrzeć. Póki co szukam ok 130 000 km, jednak czytałem, że podobno koło 150 pojawiają się pierwsze awarie, dość kosztowne (?).

Druga sprawa czy jest sens szukać na rynku polskim? Czy lepiej poszukać osoby, która znajdzie na zachodzie takie auto? Może ktoś z forum zajmuje się takim biznesem?

Dzięki
maxon007
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

23 Wrz 2018, 19:24

Jeśli regularnie robisz trasy 300-400km to diesel się sprawdzi, ale też diesla w Polsce nie masz co szukać, bo te auta robią rocznie do 70 000km na Zachodzie a w przebiegi w Polsce to chyba sam wiesz, że nie ma co wierzyć.
Citroen ma akurat dobre silniki diesla, a usterki? - różnie, ostatnio kupiłem C5-tkę z 2.0 HDi i 134 000 km gdzie gość (co fakt, entuzjasta Citroena i straszny pedant) wymienił DPF, sprzęgło i dwumasę przy przebiegu 100 000km.
Znajomy w firmie ma takie samo auto, 300 000km przejechane i niczego nie ruszał.
Z dieslem jest o tyle ciężko, że przebieg nie wpływa wprost na kondycję auta, a sporym czynnikiem jest w tym przypadku sposób użytkowania, nowoczesne diesle nie lubią krótkich odcinków - czyli DPF, sprzęgło i dwumasa, wtedy są narażone na usterkowość.
tomekdk

23 Wrz 2018, 20:41

No właśnie dlatego się obawiam trochę polskiego rynku...
maxon007
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 21:44

Jak kupować diesla to tylko starych konstrukcji bez dpf i innych pierdöł
Np
Seat Altea XL 1.9 TDI
Touran 1.9 TDI
Ja osobiście nie pchałbym się w innego diesla
W innym przypadku benzyna
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2018, 04:36

Niby masz rację, ale te 105km na taką masę to słabo widzę, oczywiście to są moje przypuszczenia, bo nie miałem okazji jeździć, a niestety zarówno do Tourana jak i XL takie wsadzali, potem zostaje 2.0 TDI, które opinie ma już mieszane baaardzo
maxon007
Nowicjusz

24 Wrz 2018, 06:48

Wolałbym kupić prostego słabszego niż drogiego a troszkę mocniejszego, w sumie przebiegi jakie robisz to i tak bardziej za benzyna sie rozglądał. Tylko musiałbyś kupić coś z gazem bo zakładać samemu Ci sie nie opłaca
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 08:10

100% racji, jednak używkę w benzynie znaleźć to graniczy z cudem, a tymbardziej z LPG, bo chyba tylko w Polsce takie kombinacje wychodzą. A Pb to ludzie najcześciej sprzedają jak już zaczyna się walić coś, dobre egzemplarze znikają :D stąd zwróciłem swoją uwagę na francuskie diesle, mój mechanik chwalił akurat te silniki, jako dobrze znane w Polsce i rozsądne w naprawach - ale to są słowa nie poparte doświadczeniem :-)
maxon007
Nowicjusz

24 Wrz 2018, 08:58

Nie przebieg jest wazny jako liczba sama w sobie, ale to w jaki sposob sie go nabija.
Tutaj nie mamy codziennej jazdy po wielkim mieście, ale regularne dlugie trasy.
tomekdk

24 Wrz 2018, 09:29

Przebieg to nie wszystko, auto sprowadzone z Francji najczęściej jest w duzo gorszym stanie niż ten w PL z 2x wyższym przebiegiem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika