Witam wszystkich!
Planuję zakup auta na wiosnę 2019. W związku z tym piszę do szerszego grona obeznanych bardziej praktycznie i liczę na Wasze rady, propozycje i spostrzeżenia
![Uśmiechnięty :)]()
Priorytety, którymi się kieruję przy wyborze auta są:
- moc/moment - taki, aby auto przyspieszało w okolicach <7s.
- skrzynia automatyczna (ważne, aby nie była awaryjna)
- klimatyzacja automatyczna 2-strefowa
- skórzana tapicerka, elektrycznie sterowane i podgrzewane przednie fotele
- tempomat (zwykły w zupełności ok)
- czujniki parkowania tylne
- fajnie by było, gdyby były również lusterka boczne i wsteczne fotochromatyczne oraz system ostrzegawczy martwego punktu.
przebiegi roczne okolice 25000 km, 85% drogi krajowe, dziennie 70km do pracy w obie strony.
Czytając po internecie, szukając już bardziej ogólnych opinii i testów spośród aut, które mi się podobają i jakieś tam silniki proponują interesują mnie:
BMW E60 - M54B30 (231km) lub N53B30 (258km)
Ford Mondeo mk IV - 2.5T ewentualnie 2.2 tdci 200km + program
BMW E90 - 2.5 218km lub N53B30
Citroen C5 III - tutaj niestety tylko diesel jest konkretny 2.2 204km + program. Nie wiem jak z dieslem 3.0, ale prawie ich nie ma na rynku.
Volvo S80 II - chciałbym 2.5T, ale nie sądzę, że zmieszczę się w przedziale cenowym.
Raczej odpada Laguna III, bo nie do końca jej wygląd mi przemawia, a ewentualny ostatni wypust polifta ciężko dostać.
Od razu dla fanów Lexusa - GS nie planuję kupić, bo również na rynku ich jak na lekarstwo i budżet trzeba by mieć +40k.
Zależy mi na aucie, aby było przede wszystkim komfortowe, dobrze wyciszone (Mondeo jedynie odstaje w tej kwestii) zapewniało bdb osiągi, żeby serwis nie szedł w tysiącach (tak wiem, BMW ale może jest jakieś rozwiązanie na to).
I dodatkowe pytanie jeśli już chodzi o serwis / utrzymanie, jaką kwotę przy tych modelach byłyby bezpieczne mieć odłożone, aby mieć w razie W na naprawy itd. przez najbliższy okres po zakupie powiedzmy do pół roku? Zakładając, że nie trafię na szrota i na dzień zakupu auto będzie sprawne.
Autem planuję jeździć minimum 3 lata.
To chyba tyle
Pozdrawiam,
M