Poszukiwania Saaba 93 II "SS" LPG do 15 tysięcy

21 Lut 2019, 14:28

Cześć!

Jestem posiadaczem Hondy Accord VI generacji z 2002 roku - silnik F18B2, tj. 1.8vtec 136KM. Auto dzielnie służy mi już ponad rok, gdzie przez ten czas (oprócz opon, oleju, klocków i filtrów) wymieniłem w sumie z dwa uszczelniacze, kompletne przednie sworznie i za chwilę wymieniam sprzęgło. Poza tym czysta eksploatacja i odrobinę roboty z blacharką.
Auto polecam każdemu.
Mi jednak jego moc i osiągi już nie wystarczają.
Często podróżuję autostradą z kompletem pasażerów i Honda po prostu dusi się przy dynamicznym wyprzedzaniu. Przyszła więc decyzja, że w okolicach wakacji auto będę zmieniał.

Wybór padł na Saaba. Powodów jest co najmniej kilka, m.in.:
- 93 Sport Sedan bardzo mi się podoba
- każda wersja silnika, tj. oznaczenia 1.8t, 2.0t i 2.0T pozornie niskim kosztem są w stanie wybiec na ~200KM
- bezpieczeństwo i solidność auta
- unikatowość

Na auto w dobrym stanie, z założoną instalacją gazową, chciałbym wydać maksymalnie 15 tysięcy. Dodatkowe 1000-1500 złotych zostawiam sobie na pierwszy serwis, płyny i ogólny przegląd.
Chciałbym kupić już sztukę po wymianie rozrządu.
Ewentualnie coś bez gazu lub przed wymianą łańcucha, ale za to w niższej cenie.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy warto?
Znalazłem parę ogłoszeń, podzielę się nimi i poproszę o pomoc - czy warto w nie uderzać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj nic nie wiadomo, ale gdyby alufelgi były w komplecie, a samo auto było w dobrym stanie technicznym, to cena chyba byłaby akceptowalna?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj ewidentnie coś nie tak z przebiegiem, jest po prostu niewiarygodnie niski... Ale jest na liście.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj zapewne zbliża się termin wymiany rozrządu, do tego dochodzi koszt kompletu opon na lato. Ale poza tym dobra historia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - teoretycznie od pierwszego właściciela, super cena...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - w cholerę daleko, ale jak dla mnie ogłoszenie wydaje się bardzo atrakcyjne.

Dziękuję Wam z góry za pomoc!

PS
A może w ogóle bardziej opłaca się szukać auta ze Szwajcarii/sprowadzać je stamtąd?
Envil
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: F18B2 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...