Poszukiwania Saaba 93 II "SS" LPG do 15 tysięcy

21 Lut 2019, 13:28

Cześć!

Jestem posiadaczem Hondy Accord VI generacji z 2002 roku - silnik F18B2, tj. 1.8vtec 136KM. Auto dzielnie służy mi już ponad rok, gdzie przez ten czas (oprócz opon, oleju, klocków i filtrów) wymieniłem w sumie z dwa uszczelniacze, kompletne przednie sworznie i za chwilę wymieniam sprzęgło. Poza tym czysta eksploatacja i odrobinę roboty z blacharką.
Auto polecam każdemu.
Mi jednak jego moc i osiągi już nie wystarczają.
Często podróżuję autostradą z kompletem pasażerów i Honda po prostu dusi się przy dynamicznym wyprzedzaniu. Przyszła więc decyzja, że w okolicach wakacji auto będę zmieniał.

Wybór padł na Saaba. Powodów jest co najmniej kilka, m.in.:
- 93 Sport Sedan bardzo mi się podoba
- każda wersja silnika, tj. oznaczenia 1.8t, 2.0t i 2.0T pozornie niskim kosztem są w stanie wybiec na ~200KM
- bezpieczeństwo i solidność auta
- unikatowość

Na auto w dobrym stanie, z założoną instalacją gazową, chciałbym wydać maksymalnie 15 tysięcy. Dodatkowe 1000-1500 złotych zostawiam sobie na pierwszy serwis, płyny i ogólny przegląd.
Chciałbym kupić już sztukę po wymianie rozrządu.
Ewentualnie coś bez gazu lub przed wymianą łańcucha, ale za to w niższej cenie.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy warto?
Znalazłem parę ogłoszeń, podzielę się nimi i poproszę o pomoc - czy warto w nie uderzać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj nic nie wiadomo, ale gdyby alufelgi były w komplecie, a samo auto było w dobrym stanie technicznym, to cena chyba byłaby akceptowalna?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj ewidentnie coś nie tak z przebiegiem, jest po prostu niewiarygodnie niski... Ale jest na liście.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj zapewne zbliża się termin wymiany rozrządu, do tego dochodzi koszt kompletu opon na lato. Ale poza tym dobra historia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - teoretycznie od pierwszego właściciela, super cena...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - w cholerę daleko, ale jak dla mnie ogłoszenie wydaje się bardzo atrakcyjne.

Dziękuję Wam z góry za pomoc!

PS
A może w ogóle bardziej opłaca się szukać auta ze Szwajcarii/sprowadzać je stamtąd?
Envil
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: F18B2 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zimowe przygotowania do jazdy samochodem
    Nawet niewielka warstwa śniegu na przedniej szybie ogranicza widoczność, a zalegający na dachu auta śnieg może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji na drodze, gdy pokrywa z lodu i śniegu zsunie się nagle na przednią szybę ...