Poszukiwanie samochodu z najniższym przebiegiem

18 Sty 2021, 19:36

Muszę w ciągu max 3 miesięcy kupić jakieś pierwsze auto. Na motoryzacji się nie znam. Codziennie będę dojeżdżał 10km w jedną stronę do pracy, co 2, 3 weekend do 60km w góry i 3, 4 razy w roku do 400km. 90proc to ruch pozamiejski. Pd uwagę biorę jedynie prostą benzynę z możliwie najniższym przebiegiem.
Przez najbliższy miesiąc rozeznam co należy sprawdzić, na co zwracać uwagę przy zakupie, stworzę listę kontrolną i zacznę poszukiwania i oględziny.

Ofert samochodów do sprzedaży jest multum dlatego pytanie mam podstawowe. Co może pójść nie tak jeśli skupię się na szukaniu samochodu w taki sposób, że filtruję ogłoszenia dla przebiegu np do 75kkm, ceny do 20tys zł no i benzyna. Potem wybieram te które wizualnie mi odpowiadają i jadę je obejrzeć. Wiadomo stacja diagnostyczna, staram się potwierdzić autentyczność przebiegu, bezwypadkowość. Jeśli wszystko wydaje się ok kupuję. Na szybko znalazłem w ten sposób poniższe oferty(były też inne ale w ciągu 2 dni już zostały sprzedane):
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
gucio123
Nowicjusz

18 Sty 2021, 20:41

Wiele różnych, idiotycznych wymagań już tu widzieliśmy ale 75 przebiegu w aucie za 20k to jeszcze nie było :mrgreen:

Pomijając "wymagania" to naprawdę chcesz jeździć w 90% poza miastem autem z mocą rzędu 70-80 koni (czy tam 60)? Ani to przyjemne ani ekonomiczne
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Sty 2021, 21:24

Invi napisał(a):ale 75 przebiegu w aucie za 20k to jeszcze nie było
jest to jak najbardziej realne tylko ze bedzie to wykonalne ale tylko w autach najniższego segmentu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sty 2021, 22:19

Dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki będą jedynie po drogach lokalnych.
Powiedzmy że będę szukał min. 90KM godząc się na większy przebieg / cenę.
Mam w rodzinie przykład nowoczesnego diesla zakupionego od 1 właściciela w Polsce przy udokumentowanym przebiegu 160tys i to jest jakaś masakra, już powoli wszystkie najdroższe naprawy będzie miał za sobą. Przez 4 lata problem z dwumasą, dpf, egr, wtryskami, turbiną, maglownicą, coś stuka w zawieszeniu.
Przebieg, jeśli nie cofany, jednak powinien być gwarancją jako takiej bezawaryjności. Z drugiej strony jednak znajomy ma Audi A3 z 2006 przebieg 200tys w dieslu i nie zna się z mechanikiem.
gucio123
Nowicjusz

19 Sty 2021, 00:48

gucio123 napisał(a):Mam w rodzinie przykład nowoczesnego diesla zakupionego od 1 właściciela w Polsce przy udokumentowanym przebiegu 160tys i to jest jakaś masakra, już powoli wszystkie najdroższe naprawy będzie miał za sobą. Przez 4 lata problem z dwumasą, dpf, egr, wtryskami, turbiną, maglownicą, coś stuka w zawieszeniu.
tutaj niekoniecznie jest kwestia cofanego licznika, a nieprawidłowej eksploatacji - wystarczy notoryczna jazda z niskimi obrotami na jak najwyższym biegu (dwumasa), rzadkie wypady w trasę i eksploatacja typowo miejska (dpf, egr), lanie słabego paliwa (wtryski), ofensywna jazda na zimnym silniku oraz natychmiastowe gaszenie silnika zaraz po takowej czy słabej jakości olej (turbo, słaby olej może być też związany z DPF, bo smarowidło jest rozcieńczane przez paliwo, które miało wypalić sadzę w filtrze, ale cykl został przerwany).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Sty 2021, 08:55

gucio123 napisał(a):Mam w rodzinie przykład nowoczesnego diesla zakupionego od 1 właściciela
to nie ma znaczenia ja mam renult trafic z przebiegiem 60k i lista napraw jest już długa ale takie najważniejsze
Półos
Tarcze klocki
Amortyzatory tył
FAP zapchany
Alternator
Nowoczesne auta nie są trwałe jak kiedyś dlatego też tak się dzieje, można do jeździć nowym dieslem do 200-300 tys ale trzeba trochę zadbać o niego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2021, 23:04

Przeszukując w ten sposób ogłoszenia wychodzi na to, że będę miał wybór pomiędzy:
- Seat Ibiza IV 1,4 80KM,
- Ford Fiesta MK7 1.25 80KM,

Czy jest coś na co będzie trzeba zwracać uwagę w tych modelach?
gucio123
Nowicjusz

20 Sty 2021, 20:42

Invi napisał(a):Wiele różnych, idiotycznych wymagań już tu widzieliśmy ale 75 przebiegu w aucie za 20k to jeszcze nie było

Trafiają się czasami takie auta.

Mi uciekła Toyota Auris 1.6 2007 93 000km ..ktoś ją podkupił doslownie 15 minut przed moją decyzją. Cena nie była taka zła nawiasem mówiąc. :lol:
Kosztowałaby w PL 20 000zł ...Duńczyk tak więc kilometry pewne. ot ktoś dużo nie jeździł. ..
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Sty 2021, 21:31

Dla przykładu mam na placu kilka takich autek
Clio 2 98 rok 80k przebiegu
Focus 1 95r 62k przebiegu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2021, 22:10

Kao napisał(a):Focus 1 95r 62k przebiegu
sporo przejechali tym prototypem :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2021, 22:19

W swojej kadencji spotkałem nissana Note z 2006r miał przebieg: 3000km...ale ..nie był nigdy rejestrowany, może jakiś demo car u dealera ?, miał tylko certyfikat od producenta, swoją drogą nie wiem czy by dało się coś takiego zarejestrować w PL ? kosztował 3000 Euro, nie kupiłem..poszło na Rumunię. :o
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Sty 2021, 22:51

mike napisał(a):sporo przejechali tym prototypem
łoj tam pomyłeczka czepiasz się Pan
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2021, 11:16

gucio123 napisał(a):Ford Fiesta MK7 1.25 80KM

O fieście mk7 mogę sporo powiedzieć. W sumie jeździłem trzema różnymi egzemplarzami służbowo, z czego jeden mam teraz prywatnie. Z tym akurat silnikiem fiesty nie miałem, więc mogę się wypowiadać jedynie o konstrukcji i trwałości auta, jako takiej. Moja fiesta ma w tej chwili 286 tys. km (znam to auto od nowości) i przez ten czas, za wyjątkiem regularnych serwisów co 20 tys. km, były wymieniane:
- 1 przedni wahacz,
- 1 tylny amortyzator (jeszcze na gwarancji, w ASO nie wymieniają parami :x ),
- egr,
- pompa sprzęgła,
- skraplacz klimatyzacji.
Cała reszta, za wyjątkiem wymian płynów, filtrów, tarcz, klocków i rozrządu, w oryginale.
Myślę, że w okresie najbliższego roku będzie do regeneracji maglownica.
Autko przyjemne w eksploatacji, dobrze się prowadzi, całkiem nieźle wyciszone, jak na segment B.
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2021, 16:18

Ja mam trochę odmienne zdanie ale co jak komu
Kao
Moderator