Sedan lpg 15/16tys

25 Gru 2020, 16:38

Witam.
Szukam auta w budżecie 15/16tys, lpg będę zakładał osobno. Rocznie robię 20tys km.
Zależy mi na rozsądnym cenowo serwisie, prostocie auta.
Moimi typami na razie są:
- Vectra c 1.8 140km
- hyundai sonata 2.0/2.4

Jak je oceniacie?
Będę wdzięczny za opinie na ich temat oraz jestem otwarty na inne propozycję.
Pozdrawiam.
Don01
Nowicjusz

25 Gru 2020, 17:17

vectra spoko choć przy lpg mniej obsługi będzie wymagał przedliftowy 122ps
sonata też spoko, możesz zerknąć na bliźniaczą kia magnetis
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2020, 17:33

Dzięki Invi :ok: który z dwójki vectra/sonata Będzie zawieszeniowo wygodniejsze? Koszty utrzymania będą pewnie podobne?
Don01
Nowicjusz

25 Gru 2020, 17:48

Sonata ogólnie będzie "wygodniejsza"

A jeśli pytasz o koszty to bardzo szeroki temat. Śmiało możesz założyć, że auta podobnej klasy i w podobnym wieku (wyłączając jakieś "egzotyki" zarówno pod względem marki/modelu jak i rozwiązań np. silnikowych) w kwestii kosztów utrzymania będą bardzo podobne. W jednym amortyzator o dwie dyszki droższy, w innym klocki o 10 zł, czyli żadne różnice dopóki zamiast vectry 1.8 nie kupisz 2.8 Turbo
Invi
Forumowicz VIP

25 Gru 2020, 18:04

Podoba mi się również s60 2.4 170km, dużo drożej będzie wypadało od opla /Hyundaia? Chyba półka wyżej?
W vectra c patrzę jeszcze w kierunku 2.0t 175km, silnik chyba dobry do lpg?
Don01
Nowicjusz

26 Gru 2020, 09:39

Półka wyżej jeśli chodzi o jakość wykonania i wyposażenie w większości przypadków. Koszty utrzymania troszkę wyższe choćby ze względu na jeden cylinder więcej. Masz też jakieś "smaczki" typu tylne piasty po 400 zeta ale to wymienia się tak rzadko, że bym to olał. Silnik jako całokształt świetny, masz też wersję 2.4/140, która różni się wyłącznie oprogramowaniem. Jakbyś spojrzał na charakterystyki tych wersji to dodatkowe 30ps masz dostępne dopiero powyżej 5500rpm także w zakresie, którego się prawie nie używa = równie dobrze możesz szukać 140ps i nie ograniczać się do 170, którego jest sporo mniej.

Don01 napisał(a):W vectra c patrzę jeszcze w kierunku 2.0t 175km, silnik chyba dobry do lpg?

Ogólnie spoko, do lpg się nada. Pamiętaj tylko, że te auta mają 15-20 lat a 2.0T jest trochę bardziej skomplikowanym w budowie silnikiem niż wolnossaki = ma więcej gratów, które potencjalnie mogą ulec awarii, choćby cały układ doładowania. Jeśli koszty utrzymania są istotne to osobiście bym odpuścił, nie ze względu na jakieś "problemy" tego silnika a ułomność jego użytkowników, żeby przypadkiem nie okazało się, że trzeba sporo doprowadzić do porządku.
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Giulia
    Sedan Alfy Romeo spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem. A z najcieplejszym oczywiście jego sportowa wersja Quadrifoglio z podwójnie doładowanym silnikiem V6 o mocy 510 KM, który opracowano razem z Ferrari. ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...

26 Gru 2020, 10:09

Don01 napisał(a):Vectra c 1.8 140km

Trochę problematyczny silnik.
Silnik Z18XER cierpi na dolegliwość padających kół zmiennych faz rozrządu,każdy,bez wyjątku. Więc albo kupisz auto przed wymianą tych kół albo już po wymianie. Koszt w ASO około 2000zł. Spalanie tez małe nie jest,w trasie ok 8l/100, w mieście spali nawet 13l/100.

Don01 napisał(a):W vectra c patrzę jeszcze w kierunku 2.0t 175km, silnik chyba dobry do lpg?

Tylko znajdz takiego w dobrym stanie,większość to sprowadzone ulepy z niewiadomą historią..

Sonata ok ale mało tego na rynku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2020, 15:37

Nie chcę pchać się w koszty, więc turbo odpadają.
Przeglądałem sonate i rzeczywiście mało tego jest.
Na razie zostaje s60 2.4i, warto brać automat czy bezpieczniej manualna skrzynie ?
Zastanawiam się jeszcze nad Focusem mk2, tylko jaki silnik byłby dobry pod lpg ?
Don01
Nowicjusz

26 Gru 2020, 16:09

Don01 napisał(a):Na razie zostaje s60 2.4i, warto brać automat czy bezpieczniej manualna skrzynie ?

Manual.

Don01 napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad Focusem mk2, tylko jaki silnik byłby dobry pod lpg ?

2.0 145km będzie ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2020, 22:32

Panowie pytanie.
W jakiejcenie mogę szukać audi a3 8p lub octavii 2 1.6mpi? Wiem, że nie ma czym tu szaleć ale mi wystarczy w zupełności.
Don01
Nowicjusz

29 Gru 2020, 11:45

Podpowiem tylko,że Sonata ma archaiczny środek jak w starym Fiacie (pokrętła itp). Samo auto jest miękko zestrojone i do szybszej jazdy po łuku drogi się nie za bardzo nadaje. Jest też dosyć ciężkie i użytkownicy narzekają na kiepskie osiągi przy dużym spalaniu.
Co Vectry C. Fajne auto ale oglądając trzeba sprawdzać wyząbkowanie tylnych opon ,bo tam są problemy z geometrią tylnego zawieszenia. INVI dobrze podpowiada Tobie ,że najlepsza wersja to 122KM (ten starszy silnik).
Od siebie dodam ,że zamiast zajechanego Audi ...lepiej poszukać bliźniaka konstrukcyjnego Vectry C w dobrej kasie czyli Fiata Croma kombi.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2020, 13:41

Don01 napisał(a):Panowie pytanie.
W jakiejcenie mogę szukać audi a3 8p lub octavii 2 1.6mpi? Wiem, że nie ma czym tu szaleć ale mi wystarczy w zupełności.

Jak te pierwsze roczniki to tak z ~15 tys starczy
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2020, 13:59

artur73 napisał(a): Jest też dosyć ciężkie i użytkownicy narzekają na kiepskie osiągi przy dużym spalaniu.

Więc 2.0 CDRI 140 KM pali 6,5L ON i już się odpycha ..no ale będzie przeszkadzać że CDRI :mrgreen:

Ewentualnie dla lepszych osiągów 3.3 V6 też są do przemyślenia ...ale spalanie będzie wtedy przeszkadzać :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Gru 2020, 19:23

Diesel raczej odpada, nie chcę pchać się w koszty. Potrzebuje auta na 2-3 lata, woła roboczego, samochodu który będzie po prostu ekonomiczny w naprawach, czyli prosta konstrukcja i tanie części.
Don01
Nowicjusz

29 Gru 2020, 19:32

Don01 napisał(a):Diesel raczej odpada, nie chcę pchać się w koszty

:lol:

a to w benzynie kosztów nie ma ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie