Poszukiwany Diesel na łańcuchu

12 Lip 2010, 15:20

pocieszny napisał(a):VM to firma produkująca silniki, 2,5 litrowy diesel produkcji VM (włoski zresztą) jest to jedna z większych kup jaką ktoś kiedyś włożył do auta, i jeśli nie znasz silnika od jego "dzieciństwa" to lepiej go omijać szerokim łukiem, choć w niektórych samochodach się sprawdza.. może kwestia użytkowników :mrgreen:
sam pomysł silnika jest bardzo fajny, ale niestety większość jest serwisowanych u pana kazia, który w swojej kuźni nawet klucza dynamometrycznego nie posiada, a niestety ten silnik ma swoje humory i za silni dokręconych śrubek nie lubi bardziej niż niedociągniętych :mrgreen:

Dużo zależy od użytkownika. Humory? Specjalnie rzucających się w oczy nie zauważyłem, od dwóch lat jeździmy z kolegą nim do pracy i nie było tak żeby nie odpalił czy popsuł się. Raz tylko właśnie zadzwoniło coś pod maską i zgasł - strzelił łańcuszek, zholowaliśmy go, na drugi dzień pojechałem swoim autem, kupiliśmy łańcuch, książka pobrana z neta, wg niej założyliśmy i jeździ do dziś. Tylko 199 zł za oryginalny łańcuch naprawa wyniosła. A w silniku się nic nie uszkodziło.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lip 2010, 16:52

jak mówie VM ma fajne pomysły....ale zawsze jest ale ;) ja osobiście bym się bał VM gdybym nie znał jego historii, ale to zboczenie dżipowe :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Lip 2010, 01:22

o z 95r drugie 2003 i rdzy nie ma więcej jak w innych autach w tym z 2003 nie ma nic
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

15 Lip 2010, 10:48

adam-and1 napisał(a):
barol91 napisał(a):
A że tak spytam poza tematem,co idzie na sprzedaż Lanos czy Opelek??

tzn. raczej lanos ... ale jeśli nie dostane tyle co będę chciał (a nie będę chciał mało - bo jest cholernie doinwestowany) to dam go młodszemu bratu

[ Dodano: 9 Lipiec 2010 ]
pocieszny napisał(a):poza tym po co ci bezkolizyjny diesel? nie lepiej po prostu wymieniać rozrząd jak bozie przykazała?

tzn. to będzie samochód dla mojej kobiety musi być bez awaryjny i oszczędny - ja będę jeździł tylko signumem :-)

p.s poszukuje takiego auta bo ...... jej ostatni samochód miał wymieniany rozrząd po przebiegu 84 tysięcy wg. książki miałby być wymieniony przy ok 120 tys ale wolałem wcześniej i chłopaki z seata zejbal...i sprawę .... źle założyli rozrząd w diselku i teraz trzeba nowy silnik - jest to ewidentna wina mechaników - sprawa w sądzie bo twierdzą że nie ich wina tylko producenta części.... ale pytałem już różnych speców i okazuje się że w seacie nie dociągnęli jakiejś tam śruby i motor poszedł się jeb..ać .... dlatego też poszukuję takiego auta.... w każdym aucie, którego mam zawsze, ale to zawsze kupuję lepsze części zawsze renomowanych firm - z nadzieję, że będzie mi to służyło dłużej w końcu robię to dla siebie. a jak już doświadczyłem tego kilku krotnie czasami po prostu nie wiedza albo może nie wiem nie chęć niektórych mechaników niszczy to wszystko o co dbam..... i potem sądy, nerwy i stracone zdrowie ... eh .. kurcze sorry za of topic :P:P pozdro

[ Dodano: 9 Lipiec 2010 ]
barol91 napisał(a):A myślałeś może nad Fordem Mondeo??W Fordach łańcuch jest na zawsze,nie musisz go wymieniać.To bardzo wielki plus u FORDa.Ewentualnie tylko naciągasz go ale to co jakieś 200 000 (jak nie co 500 000).

i tak myślałem już o fordach puki co zbieram info .... ludzie, których znam i posiadają fordy chwalą je, szczególnie właśnie za silniki - ale niestety więcej niż połowa moich znajomych ma problemu z blacharką - podobno nawet nowe fordy NIE mają ocynku - pytałem blacharzy/lakierników w Ford Multixem.

ps.2. bardzo zainteresował mnie ten focus [link do oferty na Allegro wygasł] wypowiedzcie się na temat tych focusów ...

Dziwny tok myślenia, jesli w aucie Ci się zepsuje radio to następne auto jak będziesz kupował to będzie bez radia? :shock:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

19 Lip 2010, 13:59

hehe nie o to chodzi .... to ma być samochód dla kobiety, i chciałbym aby silnik był raczej bezawaryjny .... nie rozumiem co w tym dziwnego ale ok

i tak na marginesie - powiedzcie mi coś więcej na temat tych silników audi 2,5 TDI 180 KM quatro - co w nich jest nie hallo ? i czy da się taką wadę ewentualnie wyeliminować ? pytam bo mam okazję kupić A6 2,5 TDI 180 KM .
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...