Poszukiwany Diesel na łańcuchu

08 Lip 2010, 10:53

witam, jak w temacie, poszukuję samochodów, z silnikami diesla z łańcuchem rozrządu i bezkolizyjnym rozrządem ! - proszę o info jakie dokładnie modele i wersje silnikowe spełniają w/w opcje.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Lip 2010, 11:23

Diesle BMW Mercedes, z nowszych to 3.0 BMW starszy to 2.5 TDS, Mercedes nowszy to 320/350CDI, 200,220CDI starsze to 200,220D, 270,290 300 itd itp.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2010, 11:39

tyle że kolizyjne :mrgreen:
przy sprężaniu w granicach 1:30 trudno o bezkolizyjny silnik :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lip 2010, 15:27

nie musi to być nic nowego ... interesują mnie nawet samochody z 2001 roku ;-) w sumie to bardzo podoba mi się audi a4/s4 2,5 TDI V6 180 KM tylko nie mam pojęcia czy silniki są bezkolizyjne i pewnie są na pasku :P może być coś co ma 100KM ;-) byle było naprawdę dobre. cena hmm ... do 35 max 40 tys . ale może być też za 10 tys. pozdro
adam-and1
Aktywny

09 Lip 2010, 15:55

A myślałeś może nad Fordem Mondeo??W Fordach łańcuch jest na zawsze,nie musisz go wymieniać.To bardzo wielki plus u FORDa.Ewentualnie tylko naciągasz go ale to co jakieś 200 000 (jak nie co 500 000).

przykładowy link [link do oferty na Allegro wygasł]

A że tak spytam poza tematem,co idzie na sprzedaż Lanos czy Opelek??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lip 2010, 16:07

adam-and1 napisał(a):a4/s4 2,5 TDI V6 180 KM
pasek, kolizyjny i to mocno :mrgreen:
serio nie znajdziesz diesla bezkolizyjnego zupełnie, nie ma szans :wink:
poza tym po co ci bezkolizyjny diesel? nie lepiej po prostu wymieniać rozrząd jak bozie przykazała?
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...

09 Lip 2010, 16:27

Chrysler Voyager/Grand Voyager 2.5 w dieslu. Silnik na łańcuszku i na 100% bezkolizyjny - z własnego doświadczenia wiem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

09 Lip 2010, 21:21

barol91 napisał(a):
A że tak spytam poza tematem,co idzie na sprzedaż Lanos czy Opelek??

tzn. raczej lanos ... ale jeśli nie dostane tyle co będę chciał (a nie będę chciał mało - bo jest cholernie doinwestowany) to dam go młodszemu bratu

[ Dodano: 9 Lipiec 2010 ]
pocieszny napisał(a):poza tym po co ci bezkolizyjny diesel? nie lepiej po prostu wymieniać rozrząd jak bozie przykazała?

tzn. to będzie samochód dla mojej kobiety musi być bez awaryjny i oszczędny - ja będę jeździł tylko signumem :-)

p.s poszukuje takiego auta bo ...... jej ostatni samochód miał wymieniany rozrząd po przebiegu 84 tysięcy wg. książki miałby być wymieniony przy ok 120 tys ale wolałem wcześniej i chłopaki z seata zejbal...i sprawę .... źle założyli rozrząd w diselku i teraz trzeba nowy silnik - jest to ewidentna wina mechaników - sprawa w sądzie bo twierdzą że nie ich wina tylko producenta części.... ale pytałem już różnych speców i okazuje się że w seacie nie dociągnęli jakiejś tam śruby i motor poszedł się jeb..ać .... dlatego też poszukuję takiego auta.... w każdym aucie, którego mam zawsze, ale to zawsze kupuję lepsze części zawsze renomowanych firm - z nadzieję, że będzie mi to służyło dłużej w końcu robię to dla siebie. a jak już doświadczyłem tego kilku krotnie czasami po prostu nie wiedza albo może nie wiem nie chęć niektórych mechaników niszczy to wszystko o co dbam..... i potem sądy, nerwy i stracone zdrowie ... eh .. kurcze sorry za of topic :P:P pozdro

[ Dodano: 9 Lipiec 2010 ]
barol91 napisał(a):A myślałeś może nad Fordem Mondeo??W Fordach łańcuch jest na zawsze,nie musisz go wymieniać.To bardzo wielki plus u FORDa.Ewentualnie tylko naciągasz go ale to co jakieś 200 000 (jak nie co 500 000).

i tak myślałem już o fordach puki co zbieram info .... ludzie, których znam i posiadają fordy chwalą je, szczególnie właśnie za silniki - ale niestety więcej niż połowa moich znajomych ma problemu z blacharką - podobno nawet nowe fordy NIE mają ocynku - pytałem blacharzy/lakierników w Ford Multixem.

ps.2. bardzo zainteresował mnie ten focus [link do oferty na Allegro wygasł] wypowiedzcie się na temat tych focusów ...
adam-and1
Aktywny

09 Lip 2010, 22:00

Najlepiej jakby kolega Kubuch sie wypowiedział bo on sam użytkuje na codzień Focusa w dieselku.

adam-and1 gdybyś był zainteresowany to służe pomocą przy sprzedaży Lanosa :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lip 2010, 05:11

adam-and1 napisał(a): 2,5 TDI V6
aaa...to to gdzie się wałki ukręcają? :mrgreen:

A Grand Voyager to ma Diesla VM?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

10 Lip 2010, 09:29

adam-and1 napisał(a):i tak myślałem już o fordach puki co zbieram info .... ludzie, których znam i posiadają fordy chwalą je, szczególnie właśnie za silniki - ale niestety więcej niż połowa moich znajomych ma problemu z blacharką - podobno nawet nowe fordy NIE mają ocynku - pytałem blacharzy/lakierników w Ford Multixem.

ps.2. bardzo zainteresował mnie ten focus allegro focus ford diesel wypowiedzcie się na temat tych focusów ...

Niestety rdza w Focusie to fakt :( Mój za tydzień idzie do lakiernika - drugi raz będą robione ranty drzwi... Co do tego konkretnego egzemplarza - trochę jak z bajki ;) Można pojechać, zobaczyć i jak rzeczywiście taka igła to brać. Ja np nie wierze w przebiegi a TDCI z dużym przebiegiem będzie miał problemy z dwumasą i wtryskami (chyba, że już były robione).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

10 Lip 2010, 11:29

myślę że za dużo kombinujesz, nieważne czy pasek czy łańcuch, łańcuchy rozrządu też się zrywają sam miałem raz taki przpadek, tzn. dokładnie w benzyniaku urwał się łańcuch który się niby nie powinien urwać ale jednak się urwał, producent przewiduje że w okresie gwarancji czyli tam powiedzmy do 5 lat jak serwisujesz auto czy tam powiedzmy do 300 000km, gwarantuje że się łańcuch nie urwie- bo nie ma prawa, a później co się może stać z autem??? wszystko się może stać, łańcuch też się może urwać a to ilośc przejechanych km, a to zmęczenie materiałowe, nic nie jest wieczne!!!!
także szukaj zadbanego auta nie patrz czy to pasek czy łańcuch, pasek też jest dobry, tylko trzeba go co jakiś czas wymienić i nie będzie problemu
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

11 Lip 2010, 13:06

Jogi4x4 napisał(a):
adam-and1 napisał(a): 2,5 TDI V6
aaa...to to gdzie się wałki ukręcają? :mrgreen:

1 tak
2 TAK

:mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Lip 2010, 09:08

pocieszny napisał(a):

:mrgreen:[/quote]

co to znaczy ? Diesel VM ??
adam-and1
Aktywny

12 Lip 2010, 10:34

VM to firma produkująca silniki, 2,5 litrowy diesel produkcji VM (włoski zresztą) jest to jedna z większych kup jaką ktoś kiedyś włożył do auta, i jeśli nie znasz silnika od jego "dzieciństwa" to lepiej go omijać szerokim łukiem, choć w niektórych samochodach się sprawdza.. może kwestia użytkowników :mrgreen:
sam pomysł silnika jest bardzo fajny, ale niestety większość jest serwisowanych u pana kazia, który w swojej kuźni nawet klucza dynamometrycznego nie posiada, a niestety ten silnik ma swoje humory i za silni dokręconych śrubek nie lubi bardziej niż niedociągniętych :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP