Poszukiwany Hatchback do 40k i osoba do zakupu

02 Kwi 2022, 15:41

Cześć.

Szukam auta dla siebie do około 40tys:

Hatchback
Benzyna
1,4-1,6l
90+ KM
Rok 2015+
Manual
5 drzwi
Wyposażenie - klima i BT obowiązkowo, do tego fajnie jakby miał kamerę cofania/komputer.

Rozglądam się po otomoto i z modeli które do mnie najbardziej przemawiają:
Mazda 3/2
Ford Focus
Kia Cee'd
Opel Astra
Hyundai i30

Jakieś ciekawe opinie/spostrzeżenia na temat powyższych modeli?

Do tego wszystkiego niestety dochodzi problem mojego totalnego braku wiedzy w zakresie motoryzacji, zastanawiam się czy może znacie jakieś godne polecenia osoby/firmy które są wstanie dokonać za mnie oględzin/sprawdzenia, zakupu i przywieźć auto pod dom? Nawet jakbym miał jak się dostać żeby auto obejrzeć to poza powiedzeniem "no fajny" jak po zobaczeniu zdjęć to raczej się na nic nie przydam :)
Są jeszcze w ogóle w tym kraju ludzie którzy chcieliby zarobić za uczciwą pracę, a nie na naciąganiu innych? :P Zdaję sobie sprawę że będzie to większy koszt niż zwykła usługa sprawdzenia auta przed zakupem i wysłaniem raportu, ale liczę też że nie usłyszę jakiejś horrendalnej kwoty.

Z góry dzięki za pomoc!
Matsza
Nowicjusz

02 Kwi 2022, 16:00

W założonym budżecie nie kupisz żadnego z wymienionych przez Ciebie aut w roczniku 2015. Nie licząc zajechanych diesli i ulepów.
Typy dobre tylko zejdź na ziemię z rocznikiem.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Kwi 2022, 19:53

Dokładnie zapomnij albo dołóż 10 000zł i można rozmawiać
toyman40
Stały forumowicz

03 Kwi 2022, 20:54

na OM jest w tym momencie kilkanaście takich samochodów, rozumiem że wszystkie są do dupy?
Matsza
Nowicjusz

03 Kwi 2022, 21:24

To już sobie sam odpowiedz czy kilkanaście egzemplarzy na kilkaset ogólnie jest ok. Mazdy i Focusy pewnie ze stanów po konkretnych dzwonach.

Nie jest sztuką kupić najtańszego gruza i ciągle ładować w niego kasę. Jeśli masz 40k to szukaj aut, gdzie takie kwoty pozwolą na zakup ~70% tego co jest na rynku.

W ogóle te wymagania były jakoś zestawiane z sytuacją na rynku? Jaką ci różnicę robi czy kupisz 7 letnie auto (2015) czy np. 8 letnie z 2014? To jakaś szczególna data od kiedy auta są lepsze?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Kwi 2022, 16:33

Matsza napisał(a):na OM jest w tym momencie kilkanaście takich samochodów, rozumiem że wszystkie są do dupy?

Wrzuc jakieś przykłady to się oceni
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...
    Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...

05 Kwi 2022, 18:19

franccc napisał(a):W ogóle te wymagania były jakoś zestawiane z sytuacją na rynku? Jaką ci różnicę robi czy kupisz 7 letnie auto (2015) czy np. 8 letnie z 2014? To jakaś szczególna data od kiedy auta są lepsze?
sam patrzę od rocznika 2014, ale po tym "zejdź na ziemię" pomyślałem że muszę patrzeć od 2010 żeby było ok.
2014 też jest ok, dałem 2015 bo właśnie widzę że takie roczniki też się pojawiają, wiadomo rzadziej, ale jednak, więc myślałem że to nie jest taki straszny wymóg.

toyman40 napisał(a):Wrzuc jakieś przykłady to się oceni

Focus 2016 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Inny Focus 2016 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mazda 2015 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra 2015 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i30 2015 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeszcze znalazłem Aurisa, właśnie 2014, ale jak ktoś już ma ochotę zerknać to chętnie też opinie usłyszę :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Matsza
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 18:35

Takie ogłoszenia dopieszczone a żaden w "bezwypadkowy" nie trafił
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Kwi 2022, 19:04

Pierwszy Focus ma zaznaczone, Astra i i30 mają dodane w opisie, pozostałe faktycznie nie mają co jest ciekawe, bo mam wybrany filtr na OM że tylko bezwypadkowe
Matsza
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 19:33

Matsza napisał(a):Pierwszy Focus ma zaznaczone, Astra i i30 mają dodane w opisie, pozostałe faktycznie nie mają co jest ciekawe, bo mam wybrany filtr na OM że tylko bezwypadkowe

Odpuść te filtry bo i tak nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Zazwyczaj wszytko rozbija się o grubość lakieru więc nawet największy szrot złożony z 3ech aut będzie bezwypadkowy o ile ktoś go pomaluje pod miernik, natomiast wystarczy że coś było malowane ale nie pod miernik czyli dla Janusza już wypadek i lepiej nie zaznaczać tej opcji bo szkoda się użerać.

Jak nie masz doświadczenia to musisz zacząć od telefonu i poprosić o VIN i opis auta. Potem postaraj się po vinie przeszukać stronki typu cepik, autodna itp., jak coś wyjdzie udaj się do kogoś ogarniętego żeby Ci zweryfikował to co będzie o ile pojawia się znaki zapytania. W przypadku toyoty możesz podać Vin w ASO i jak było coś robione na gwarancji to wyjdzie kiedy i z jakim przebiegiem. Jak ten etap przebrniesz to weryfikacja albo przez kogoś kto się zna albo wynajmij firmę zajmującą się tym. Jakaś opcją jest też wycieczka do ASO.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Kwi 2022, 21:44

A auris? W sumie w tych pieniądzach powinieneś znaleźć przyzwoitego
Arturro73
Nowicjusz