Co kupić? Kia/Hundai

03 Kwi 2022, 22:26

Panowie mam możliwość zakupu w podobnej cenie :
Elantra 2021 z pełnym wyposażeniem.
I30 Fastback wersja N
Kia XCeed
Renault Megan Grand coupe
Toyota Corolla
Silniki zbliżone. I30 i xceed mają z turbina.
Co polecacie?
Tiwad
Nowicjusz

03 Kwi 2022, 23:25

Tak naprawdę to dosyć róże samochody, może lepiej napisz czego oczekujesz od samochodu. Wtedy łatwiej będzie coś podpowiedzieć bo narazie to taka loteria.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Kwi 2022, 03:33

Generalnie niezawodności i w miarę ekonomi... Bagażnik żeby zmieścił wózek i walizkę.
Generlanie xceed kusi podniesionym prześwitem bo nie mieszkam przy głównej, Elantra i Corolla możliwością ewentualnej lpg po gwarancji i większym bagażnikiem.
Tiwad
Nowicjusz

04 Kwi 2022, 11:33

Tiwad napisał(a):Generalnie niezawodności i w miarę ekonomi... Bagażnik żeby zmieścił wózek i walizkę.
Największy bagażnik z wymienionych tu samochodów będzie jak się nie mylę w Corolli w kombi którą możesz kupić w hybrydzie z silnikiem 1.8 będzie najekonomiczniejsza. Minusem na pewno dosyć niskie zawieszenie. Hyundai Elantra to bardzo ciekawe auto bo masz tam silnik 1.6 MPI do wyboru, a to trwała i bezobsługowa praktycznie jednostka. No i tak jak napisałeś istnieje możliwość założenia gazu.

Tiwad napisał(a):Generlanie xceed kusi podniesionym prześwitem
To w tym przypadku plus. Co do silników to masz tu chyba tylko jednostki T-GDI które są całkiem trwałe i też nie ma z nimi jakiś większych problemów.

Nie wiem jaki masz budżet ale na pewno warto przejechać się tymi trzema samochodami i zobaczyć który z nich najlepiej będzie Ci pasował.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Kwi 2022, 11:38

Jeśli szukasz ekonomii to tak jak wyżej, Corolla w hybrydzie. Potem masz Elantrę, tylko problem z nią jest taki że ten silnik się nie nadaje do takiej budy, musisz zaakceptować wręcz tragiczne jak na obecne czasy osiągi. Corolla wypadnie lepiej bo ma wspomaganie silnikiem elektrycznym i nie musisz się bawić biegami.

Xceed będzie "najdroższy" w utrzymaniu, ale jednocześnie bije osiągami i kulturą pracy wcześniejsze opcje. Kwestia priorytetów po prostu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Kwi 2022, 23:17

Dzięki wszystkim za opinie, padło na xceed... Czas odejść od lpg :(. Moje dziurawe drogi bolały by mnie bardziej przy czymś niższym.
Tiwad
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...

06 Kwi 2022, 09:21

No i wybór bardzo dobry jak masz takie drogi :ok: Daj jeszcze znać na jaką wersję benzynową zdecydujesz się ostatecznie czy to będzie automat czy manual. O automacie masz info tu skrzynia-automatyczna-7dct-w-pojazdach-marki-kia-oraz-hyundai-vt128710.htm
Rokiko
Forumowicz VIP