REKLAMA
Witam serdecznie.
Szukałem po komisach ale to co sprzedawcy mówią to po prostu aż się słuchać nie chce. Nie dość że co drugi to mądrzejszy od pierwszego, to jeszcze wciska mi nieprawdę bylebym kupił auto, po prostu aż strach się ich radzić.
Ale do rzeczy, szukam auta osobowego (może być nawet terenowe, SUV, byle nie jakiś WAN), tak na 5 osób max., w rozsądnej cenie, fajnie jak bym się zmieścił w ok. 20 000 tyś. zł., ale jak się nie uda to zastanowię się nad najlepszą propozycją i może dołożę jeszcze, ważne aby kupić porządne auto które nie odmówi posłuszeństwa.
1. Rocznie przejeżdżam średnio gdzieś kolo 30tyś km i chciałbym po zakupie auto zagazować, albo kupić od razu z instalacją gazową. Większość po trasie, proporcja może 70/30 (ostatecznie 60/40).
2. Chciałbym aby auto miało łańcuch rozrządu, albo pasek którego nie trzeba za często wymieniać.
3. Dobrze byłoby jak to był hatchback, 5D, albo jakiś ładny kombi. Sedan jest na trzecim miejscu, ponieważ czasem potrzebuje wrzucić coś większego do bagażnika a jak miałbym butle w bagażniku, to miejsca już brakuje i dostęp jest mały.
4. Auto powinno mieć w bagażniku miejsce na kolo zapasowe, a nie na dojazdowe. Chodzi o wielkość butli gazu jaką można zamontować aby nie trzeba było tracić pojemności bagażnika.
5. Dobrze byłoby aby auto miało trochę mocy, myślałem minimum jakieś 120KM, choć wolałbym trochę więcej.
6. Idealnie byłoby, jak by skrzynia była manualna (nie chce automatu), 6-biegowa, tzn. 6 biegów do przodu i 1 wsteczny. No to w sumie 7-biegowa
7. Aby auto nie paliło jak smok, bo ceny paliw nie są małe i tanieć nie zamierzają, a auta nie kupuję na rok, a liczę na trochę dłużej.
8. Awaryjność auta, chciałbym aby było jak najmniej awaryjne, ale przypadków losowych nie da się przewidzieć i różnie w życiu bywa. Co do zawieszenia, nie wiem ile w tym prawdy, ale znajomy w Pasacie B5 musiał wykosztować się na 5tys., więc chyba nie chciałbym takiego auta, które posiada takie zawieszenie, cokolwiek to znaczy.
9. Nie mam preferencji co do marki. Ale za takie pieniążki auto też powinno ładnie wyglądać. Wiadomo rzecz gustu, ale ja nie jestem wybredny.
10. Rocznik auta, to jak najmłodsze, ale i dobrym 10-latkiem nie pogardzę , przebieg auta, jak najmniej, ale wiadomo jak to z tym jest - w komisie chyba z realnym przebiegiem nie znajdę.
11. Pojemność silnika, rozglądałem się za czymś w granicach 1.8 - 2.0, ale tak mi doradzono więc tak się rozglądam.
12. Z wyposażenia liczę na: komputer (choć nie jest niezbędny), kontrolę trakcji, ABS, klimatyzację (np. klimatronik, ostatecznie manualna), elektryczne szyby, no i może jakieś firmowe zabezpieczenie: autoalarm, immobilizer czy coś podobnego.
Na autach się zbytnio nie znam, stąd całe to zamieszanie.
Jak możecie to pomóżcie w poszukiwaniach, bo tak to chyba błądzę po omacku...
Dużo szukania, dużo czytania i dopiero chyba znalazłem dwa auta które spełniają moje oczekiwania:
- Opel Signum wersja 2.0 od roku 2003, cena od 18tyś.
- Mazda 6 wersja 2.0 od roku 2005 (podobno, ale nie wiem dlaczego) cena od 22 tyś.
Macie jakieś przemyślenia, doświadczenia albo wiedzę na temat tych aut, które byłoby lepsze i mniej awaryjne?