Poszukuję ekonomicznego samochodu w budżecie do 13 000 złotych

05 Wrz 2023, 17:22

Cześć wszystkim! Jestem obecnie w trakcie poszukiwań samochodu, który będzie ekonomiczny w użytkowaniu, głównie pod względem kosztów paliwa. Moje budżet to maksymalnie 13 000 złotych. Chciałbym Was prosić o poradę i sugestie, które modele aut mogą spełnić moje oczekiwania.

Najważniejsze dla mnie kryteria to:

Auto ma być w benzynie a gaz chciałbym założyć osobno w swoim zakresie, cena nie ma przekraczać 13 tysięcy złoty

solidność i niezawodność.

Opcjonalnie, jeśli to możliwe, także tanie ubezpieczenie i koszty serwisowania.

Chętnie wysłucham Waszych doświadczeń i opinii. Jeśli macie jakieś propozycje lub znacie modele aut, które spełniają te kryteria, proszę o podzielenie się nimi ze mną. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Ja w chwili obecnej zastanawiam się nad skodą fabią 1.4 mpi , bądź fiatem puntem 1.4 który koszt będzie wynosić około 10 tysięcy złoty i dołożyć trzy tysiące złoty by dołożyć gaz, lecz nie jestem pewien czy to dobry pomysł i czekam na wasze propozycję.
Haszfur
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 05:08

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Wrz 2023, 07:26

Prawie każde auto segmentu b spełni twoje wymagania. Do małych modeli technologia zawsze trafia na końcu kiedy jest już sprawdzona i dopracowana, raczej nie ma fakapów

Zarówno fabia jak i grande są ok
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Wrz 2023, 07:47

Jak dla mnie Grande powyżej Fabii, ta druga jest strasznie plastikowa i mam wrażenie że jadę taboretem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Wrz 2023, 13:50

Jestem z Tarnowskich Gór. Ojciec zaproponował mi swoje auto za cztery tysiące złotych. Wiem jednak, że stan tej Fabii jest doskonały jeśli chodzi o silnik. Co prawda, trochę blacha pozostawia wiele do życzenia, ale mimo to zastanawiam się nad zakupem tego pojazdu. Istnieje jeszcze jedna wada - silnik ma pojemność 1.2 i pochodzi z roku 2002, więc nie jest zbyt mocny, ale też nie potrzebuję dużo mocy. Czekam na wasze propozycje.
Haszfur
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 14:33

Haszfur napisał(a):Auto ma być w benzynie a gaz chciałbym założyć osobno w swoim zakresie, cena nie ma przekraczać 13 tysięcy złoty
Na gaz masz osobno odłożoną kasę czy to ma być na auto i założenie gazu bo tak wyszło z tego co napisałeś dalej
Haszfur napisał(a):koszt będzie wynosić około 10 tysięcy złoty i dołożyć trzy tysiące złoty by dołożyć gaz

Jest sporo samochodów które spełnią Twoje wymagania, trzeba będzie tylko poszukać takiego w jak najlepszym stanie i nie przywiązywać się zbytnio do konkretnej marki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2023, 14:55

Rokiko napisał(a):Na gaz masz osobno odłożoną kasę czy to ma być na auto i założenie gazu bo tak wyszło z tego co napisałeś dalej

auto + gaz ma nie przekraczać trzynastu tysięcy złoty.

Rokiko napisał(a):Jest sporo samochodów które spełnią Twoje wymagania, trzeba będzie tylko poszukać takiego w jak najlepszym stanie i nie przywiązywać się zbytnio do konkretnej marki.

Zdecydowałem się na kupno auta skody fabi 1 1.2 htp, ze względu na to że jest bardzo zadbany silnik (wiem o tym, ponieważ regularnie chodził do mechanika, bądź sam go naprawiał w garażu) i na to że ojciec mi je sprzedaję tanio. Na tym etapie chcę was zapytać czy znacie jakiegoś dobrego gazownika w okolicach Katowic/Tarnowskich Gór i jaki gaz założyć do tego auta. Sprawdzałem różne fora, ale głównie na tych forach się znajduję gaz do aut 1.4 a ja mam 1.2, czekam na wasze propozycję, oczywiście po zainstalowaniu gazu, wyślę dużo fotek.
Haszfur
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 15:14

Haszfur napisał(a):jest bardzo zadbany silnik (wiem o tym, ponieważ regularnie chodził do mechanika, bądź sam go naprawiał w garażu) i na to że ojciec mi je sprzedaję tanio

A skąd wiesz czy za 100km nie wywali Ci np uszczelki pod głowicą? To auto ma ponad 20lat...

Haszfur napisał(a):Co prawda, trochę blacha pozostawia wiele do życzenia

I to jest tanio? 4000zł to normalna cena za Fabie z tego roku a tam pewnie masz do zrobienia przednie błotniki i progi.. standard w Fabii..

Haszfur napisał(a):Na tym etapie chcę was zapytać czy znacie jakiegoś dobrego gazownika

Daj sobie spokój z zakładaniem gazu do takiego starego strupa..

Ogólnie nie inwestuj jakoś bardzo bo nie wiadomo ile to wytrzyma..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Wrz 2023, 15:17

Haszfur napisał(a):Zdecydowałem się na kupno auta skody fabi 1 1.2 htp, ze względu na to że jest bardzo zadbany silnik (wiem o tym, ponieważ regularnie chodził do mechanika, bądź sam go naprawiał w garażu) i na to że ojciec mi je sprzedaję tanio
No jak znasz auto to teraz załóż mu porządną instalację gazową i oszczędzaj dopiero na gdzie przy dystrybutorze tankując :wink:
Do silnika 1.2 HTP można pomysleć nad np. sterownik STAG QBOX PLUS / BASIC, reduktor STAG R02 i wtryskiwaczach AC W03 / Barracuda, filtr fazy lotnej jakiś porządny i tyle. Butla wchodzi chyba 45 litrów więc zatankujesz jakieś 36 litrów co przy takim małym silniku i niewielkim spalaniu da już na pewno spory zasięg na jednym tankowaniu rzędu ~450km.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2023, 16:08

Barol napisał(a):Ogólnie nie inwestuj jakoś bardzo bo nie wiadomo ile to wytrzyma..

Dokładnie tak. Tym bardziej że auto jest z serii mam mało kasy i chce ją stracić :D
Ogólnie jeździć do zabicia, kupić modlitewnik i tyle. Gaz w tym złomie (silnik) średnio się opłaca.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2023, 17:43

okej dziękuję wszystkim za wasze podpowiedzi do tego co mam robić, do widzenia!
Haszfur
Nowicjusz