Poszukuję niedużego samochodu za 13-14 tyś

28 Wrz 2020, 15:50

Witam wszystkich,

Chciałbym prosić was o radę jaki samochód kupić do 13-14 tyś? Poniżej przedstawiam moje oczekiwania:

-Samochód min. 130 km
- nie za duży, żebym ja i moja narzeczona nie mieli problemu z zaparkowaniem go przed blokiem na małych parkingach (na pewno nie tak mały jak Toyota Yaris, bardziej gabarytowo jak Astra lub A3)
- chcielibyśmy kupić benzynę i przerobić go na gaz.
- nie ma znaczenia czy będzie 3 czy 5 drzwiowy chociaż bardziej odpowiadał by nam samochód 5 drzwiowy
- samochód przeznaczony głównie do jazdy miejskiej, chociaż trasy po 400km conajmniej 2 razy w miesiącu były by robione.
- żeby koszty ew. napraw nie były gigantyczne.

Zastanawialiśmy się nad Oplem Astrą, nad Audi A3 oraz nad Mazdą 3. Ale z opinii wynika że ponoć Ople rdzewieją, do Audi są drogie części a Mazdy mają wpisaną rdze w dowód rejestracyjny no i trochę żeśmy już zgłupieli :? , bo z auta które nam się podobały chyba odpadają.
Bardzo proszę o doradztwo i opinie w tej kwestii, pozdrawiam.
rasprezes90
Obserwowany

28 Wrz 2020, 19:02

Jeśli chcesz kupić auto to na starcie przestań słuchać wujków januszów powtarzających stereotypy

Tak z grubsza
A3 - w sumie budżet za duży na 8L a na 8P mocno na styk. Dodatkowo w 8p jedynym silnikiem do którego założysz w opłacalny sposób LPG to 1.6/102 więc średnio wpisuje się w wymagania
Astra H bardzo spoko, warto poszukać 1.8
Mazda 3 technicznie spoko ale na korozje trzeba uważać

Zerknij też na focusa 2, civic'a 7.
Bardzo fajną opcją jest bravo 1.4T, budżet na styk ale warto się rozejrzeć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Wrz 2020, 20:41

rasprezes90 napisał(a):Zastanawialiśmy się nad Oplem Astrą, nad Audi A3 oraz nad Mazdą 3. Ale z opinii wynika że ponoć Ople rdzewieją, do Audi są drogie części a Mazdy mają wpisaną rdze w dowód rejestracyjny no i trochę żeśmy już zgłupieli :? , bo z auta które nam się podobały chyba odpadają.

To ssangyong se kuź@wa kupcie bo o nim nie ma żadnych opinii więc auto super świetne i ogólnie nikt jeszcze złego słowa nie powiedział
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Wrz 2020, 21:07

Invi napisał(a):Bardzo fajną opcją jest bravo 1.4T, budżet na styk ale warto się rozejrzeć

Budżet na 1.4 90km a nie T-jet..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2020, 11:08

Szanowny Panie andrewb25, grzecznie tylko zapytałem, ponieważ się nie znam, nie oczekuje nabijania się z tego co napisałem, tylko liczę na merytoryczną podpowiedź, tak jak zrobił to kolega u góry. Wiec zacny Endrju jeśli nie umiesz w sposób normalny odpowiedzieć mi na zadane pytanie to po co w ogóle zabierasz głos? :ok:
rasprezes90
Obserwowany

30 Wrz 2020, 11:36

Astra H jest ocynkowana, stereotyp rdzewiucha ciągnie się za nią przez poprzedników. A3 to technicznie Golf, a więc części dostaniesz w każdym kiosku, natomiast nie spełni Twoich wymagań co do mocy silnika i LPG.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004