Poszukuje samochodu, ford, seat, toyota

16 Wrz 2014, 19:31

Witam,

Przymierzam się do zakupu samochodu do kwoty 27 000 zł. Najchętniej nie starszy niż 2007 rocznik. Zastanawiałem się nad Focusem, Toyota Auris czy Seatem Leon.
Większość czasu spędzam podróżując po mieście, ale zdarzają się też dalsze trasy (400km).
Oglądałem forda focusa 2008 w combi, 1.6 benzyna, wszystko pięknie, jednak kilka rzeczy mnie trochę przeraża. Po pierwsze przy 3000 obrotów, na 5 biegu samochód ma niecałe 110 km/h. Przy jeździe autostradą około 140 km/h podejrzewam, że będzie dość głośny i niemało palił. Dlatego na razie się wstrzymałem. Poszukuję jakiegoś kompromisu pomiędzy osiągami a oszczędnością, stąd pomysł o toyocie, jednak kupienie jej w Polsce w dobrym stanie nie jest łatwe. Jest to auto nieawaryjne, więc raczej się ludzie go nie pozbywają.

Proszę o jakąś poradę, jakiego samochodu jeszcze szukać ? Interesują mnie zarówno Diesle jaki benzyniaki, raczej nie starsze niż 2007 w cenie jak wyżej.
vangul
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Wrz 2014, 19:40

vangul napisał(a):Poszukuję jakiegoś kompromisu pomiędzy osiągami a oszczędnością,

Standardowo poszukujesz mocnej benzyny z dobrą instalacją LPG :ok:.

vangul napisał(a):stąd pomysł o toyocie

:o. A co ona ma takiego w sobie że łączy spalanie i osiągi bardziej niż konkurencja?

vangul napisał(a):o toyocie, jednak kupienie jej w Polsce w dobrym stanie nie jest łatwe. Jest to auto nieawaryjne, więc raczej się ludzie go nie pozbywają.

Różnie z tą awaryjnością jest, baaaardzo różnie. Zależy generalnie od modelu, jednostki napędowej itp. itd. Bo mało awaryjną Toyotę to znajdziesz najprędzej z początków lat 90. Więc to też nie wygląda tak do końca.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

16 Wrz 2014, 20:19

A co kia ? Myślałem też o ceed, ale właściwie żadnych doświadczeń z tymi samochodami nie mam.... albo seat leon II ?
Co do mocnej benzyny w gazie, to owszem jest to dobre rozwiązanie. Pytanie co się pod tym kryje, bo specjalistą nie jestem :) Z tego co wyczytałem i usłyszałem fordy nie specjalnie się lubią z instalacjami LPG

Również pozdrawiam :)
vangul
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Rok produkcji: 1996

16 Wrz 2014, 20:29

vangul napisał(a):Oglądałem forda focusa 2008 w combi, 1.6 benzyna, wszystko pięknie, jednak kilka rzeczy mnie trochę przeraża. Po pierwsze przy 3000 obrotów, na 5 biegu samochód ma niecałe 110 km/h. Przy jeździe autostradą około 140 km/h podejrzewam, że będzie dość głośny i niemało palił.
Tak, silnik dobry do hb i do miasta, na trase kiepskawy.
vangul napisał(a):A co kia ? Myślałem też o ceed, ale właściwie żadnych doświadczeń z tymi samochodami nie mam....
Dobre ale uwaga na pastelowe kolory (schodził klar) oraz coś było z żarówkami. Poza tym bardzo fajne, trwałe autka.
vangul napisał(a):albo seat leon II ?
Milion lat za Kia. Jedyna dobra benzyna to 1.6 102KM z tym że pali 10-12l i ma 15s do setki..
vangul napisał(a):Z tego co wyczytałem i usłyszałem fordy nie specjalnie się lubią z instalacjami LPG

Szału nie ma.. Jak już to Mondeo 2.5 v6 :yes: Ten dobryy pod gaz. Za tyle można już St220 znaleźć :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...