Witam serdecznie! To mój pierwszy post tutaj - wiadomo, jak trwoga to do ludzi, którzy ogarniają temat.
Przechodząc do sedna: Samochód będę kupował na początku przyszłego roku, ale chcę, by to była decyzja bardzo dobrze przemyślana (odnośnie modelu). To będzie mój pierwszy samochód, mam do wydania około 20 tysięcy (+ 2 w razie potrzeby).
Czego potrzebuję? Transportu głównie po mieście, któremu niestraszne będą weekendowe trasy (częściej krótkie, ale te długie też się będą zdarzały). Póki co 2 osoby, ale wchodzę w dorosłe życie - rodzina w perspektywie, wiadome sprawy. Z racji niedużych przebiegów stawiam na benzynkę (zniżki są, więc nie ograniczam się do 1.2
![Wink ;)]()
)
Póki co poruszałem się fabią ojca - silnik 1.4, 80 km, kupiona z salonu - konkretnie zadbana, wszystko do dnia dzisiejszego chodzi jak w zegarku (2007 rocznik). Dlaczego to piszę? Bo uważam, że właśnie taki rozmiar auta byłby dla mnie idealny (chociaż nie wykluczam również większego).
Jak każdemu zależy mi na jak najtańszej jeździe, jak najtańszych częściach i jak najtańszej ogólnej eksploatacji (założenie LPG wchodzi w grę). Arkadia, co?
![Wink ;)]()
Do tej pory zwracałem uwagę na:
1) Fiat Grande Punto (raczej średni wybór benzyniaków - a 77 km z 1.4 jednak troszkę się obawiam), za to młodego bym już wyrwał za tę cenę.
2) Mazda 3/6 - nie wiem czy nie będzie za mała/nie wiem czy nie będzie za duża - wiadomo, problem z rdzą - tutaj rozważam silniki 1.8/2.0 + założenie LPG
3) Astra II - wygląd auta mnie nie rusza, ale eksploatacja ponoć bardzo tania. Nie wiem natomiast jakie silniki tutaj będą dobre/ewentualnie współgrają z LPG
4) Honda City/Jazz - ta druga pewnie nieco mniejsza, a słyszałem, że pojemna
5) Focus MK2 - silnik 1.6, mam stereotyp dotyczący francuzów i wszystkiego na F, ale czytałem, że ogólnie auto porządne i często tutaj polecane.
Wcześniej patrzyłem jeszcze na clio III, ale to jest chyba za małe.
Wiem, że sporo propozycji - ale to chyba dlatego, że zbytnio tematu nie ogarniam, czytam jedynie od 2 miesięcy.
Jak myślicie, jaki wybór będzie najlepszy? Macie jakieś inne propozycje?