Poszukuje sedana lub kombi do 25 tys pod LPG.

06 Gru 2014, 17:43

Witam!

Poszukuje samochodu w sedanie lub kombi z możliwością założenia instalacji LPG. Autem będę dojeżdżał do pracy 50km w jedną stronę (40km po autostradzie) dlatego musi być ekonomiczne. W niedalekiej przyszłości planuję powiększyć rodzinę dlatego musi to być w miarę duży samochód (hatchbacki odpadają). Autem zamierzam jeździć przez długi czas 5-8 lat.

Naczytałem się dużo na temat samochodów ale dalej nie mam pojęcia co wybrać. Modele które mi się podobają to:

1.Vectra C FL tutaj raczej 1.8 140km pod gaz tylko sie nadaje, chyba że sie myle?
2. Peugeot 407 - w tym przypadku raczej kombi, bo sedan ma podobno mało miejsca w środku
3. Volvo v50 - 1.8 125km
4. Skoda Octavia 2 - 1.6 102km. Samochód mi się podoba jednak obawiam się, że ten silnik będzie zbyt słaby do tego auta.

Macie jakieś propozycje? Może warto dozbierać jeszcze troche gotówki (ze wzgledu na planowane długie użytkowanie samochodu)?

Pozdrawiam
Oksymoron
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Gru 2014, 18:53

1. Przejdzie zarówno 140 jak i 125KM.
Reszta odpada bo to małe auta, ostatni silnik tragedia.
Polecam jak mowa o sedanach Hyundai Sonata silnik 2.4 bagażnik ponad 500 litrów.
Silnik dobry pod gaz i zarówno dynamiczny, auto nie ma problemów z większą awaryjnością.
Ciekawe kombi to C5 ale tu trzeba ucelować zadbany egzemplarz. 2.0 16v da się gazować, ale musi to zrobić kumaty gazownik. (Problemy to elektronika...)
W tym temacie polecam poczytac forum lpg-forum.pl
Alternatywnie z kombi Honda Accord lub Mazda 6.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Gru 2014, 20:55

Octavia 1,6 świetna do gazu ale niestety twoje obawy są słuszne auto jest mułowate i pali 10-12 litrów Pb w mieście.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Gru 2014, 22:09

Octavia ma 15s do sety :mrgreen:
SC 1.1 Cię wyprzedza 8)
Dorzuć Mondeo Mk3 2.5 v6 i BMW e46 2.5
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Gru 2014, 22:45

Honda Accord w kombi nie przejdzie - wygląda jak karawan. Mazda 6 wizualnie świetna ale obawiam się rudej. Na każdym forum piszą, że te Mazdy 6 strasznie się sypią, co o tym myśleć? Natomiast co do tych silników w granicach 2.5 litra obawiam się trochę o spalanie.. dlatego celowałem raczej w silniki do 2.0 i do 150km.

Być może najlepsza będzie Vectra po lifcie 1.8 140km?? Tylko tam znowu jest jakas ręczna regulacja zaworów.
Oksymoron
Nowicjusz

06 Gru 2014, 23:08

Oksymoron napisał(a):Na każdym forum piszą, że te Mazdy 6 strasznie się sypią, co o tym myśleć?

Wszystko zależy od wersji unikałbym 2,0d i byłbym ostrożny przy 2,3... z resztą nie ma jakiś specjalnych problemów. Części są drogawe nawet jak na JDM.

Co do pojemności to raczej bym się tak mocno nie lękał bo są spore silniki np: V8 3uz z Lexa GSa które przy spokojnej jeździe w trasie spalą około 10l.pb kwestia samej motorwni a nie jej pojemności.
Co do Fordowych 2,5 V6 to mój kolega właśnie zamienił Mondka diesla na 2,5 V6 z LPG bo wychodzi taniej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...

07 Gru 2014, 03:01

Jak jeździsz po trasie i na autostradzie to radzę wziąć jednak większy silnik, bo spali tyle co mniejszy w takich warunkach, a jazda zupełnie inna. Tutaj dobrą opcją jest R6 od BMW, na lpg Ci spali z 9 litrów w takiej trasie jak nie będziesz się wygłupiał. Jak będziesz jechał szybciej niż te 120 km/h to z 10 łyknie lpg. Jak kupisz 330i z 6b skrzynką, by bywały zdaje się to z litr możesz jeszcze odjąć spokojnie. Małym silnikiem to będziesz jechał po tej autostradzie z 4000 rpm i więcej, będzie głośno i spali tyle samo... V8 już niestety spali > 10l lpg na takiej trasie raczej co by nie było.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Gru 2014, 15:43

No tak jednak auto będzie też od czasu do czasu używane do jazdy po mieście choć w mniejszym stopniu. Jednak mimo wszystko przerażają mnie takie duże silniki. Co myślicie o tej vectrze 1.8 140km po lifcie?? Jak to wygląda pod LPG i co z tą ręczną regulacją luzu (jaki to koszt)??? Bmw 3 e46 też wielkością nie grzeszy aczkolwiek w kombi nawet fajne co myślicie o 3 e46 2.0 150km?
Oksymoron
Nowicjusz

07 Gru 2014, 16:27

W Oplu vectrze 1,8 140 KM całkiem dobrze nosi zasilanie LPG. Co do BMW to ja brałbym jak największy silnik powyżej 2,0 np. 2,5 192 KM lub 2,8 193 KM.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2014, 19:26

Dlaczego polecacie silniki o tak duzej pojemnosci??

Mazda 6 bardzo mi się podoba tylko ta rdza. Jak to jest? Wystarczy doglądać i konserwować? Czy ta rdza jest nie do pokonania?

Jakie mam jeszcze inne możliwości do 25tys. pod gaz oprócz wyżej wymienionych?
Oksymoron
Nowicjusz

07 Gru 2014, 20:19

Jeśli znajdziesz taką mazdę o która dbał już poprzedni właściciel (zakonserwował) i ty zrobisz to samo to nie będzie problemu. Z jaką prędkością bedziesz jeździł po autostradzie bo jeśli do tych 130 to jak dla mnie duża pojemność nie ma sensu, jeśli 180 to już absolutnie tak
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

07 Gru 2014, 20:44

Znalezienie takiej Mazdy pewnie będzie ciężkie, raczej nie będę szalał także te 130/140 na autostradzie do pracy i czasem po zwykłych drogach i w mieście.
Oksymoron
Nowicjusz

07 Gru 2014, 20:52

Będzie, więc musisz celować w górne półki cenowe danych roczników. Mazda jest typowym przykładem że liczby to nie wszystko, a stan będzie bardzo ważny. Jak dla mnie to przy tym użytkowaniu mazde 6 2.0 + lpg i masz fajne autko na trasy i do miasta. Skąd jesteś to się coś poszuka?
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

08 Gru 2014, 10:11

Mazda 6 z silnikiem 2.0 to dobra opcja. Silnik mechanicznie bardzo trwały rozrząd na łańcuchu. My mamy szóstke, kupiona w dobrym stanie od razu zakonserwowaliśmy spód i stoi w garażu. To podstawa jak chcesz kupic Mazde 6. Co do gazowania 9-10litrów srednie spalanie LPG. Trzeba koniecznie założyc porządne wtryski np Matrixy nie dziadować bo instalacja do tych aut powinna byc mądrze założona. To nie VW 8v...
Noi kupić garaż :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2014, 14:50

Zgadzam się co do Mazdy 6 z silnikiem 2.0 i masz odpowiednią moc na trasy,a sam samochód fajnie się prezentuje. Silnik dobry pod lpg a to zawsze dodatkowy plus. Sprawdź tylko dokładnie blachy przed zakupem lub sam zabezpiecz.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS