Poszukuję sprawdzonego alkomatu w rozsądnej cenie

28 Kwi 2016, 13:01

Witam,
Poszukuję sprawdzonego alkomatu w rozsądnej cenie. Niestety nie mam czasu łazić po sklepach więc potrzebuję namiarów na stronę gdzie będę mógł taki alkomat zamówić. Podeślecie mi coś? Patrzyłem trochę na internecie ale nie znam się na tym i ciężko mi podjąć decyzję w co zainwestować. Więc wolę jeszcze popytać.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

28 Kwi 2016, 15:13

Ja kiedyś zamówiłem model alcofind pro X-5 ze: [reklama] Co prawda mało go używam, ale ważne że w razie gdy będzie potrzebny to jest, leży sobie w szufladzie. Kupiłem ten model bo cena była całkiem dobra, a jest bardzo dokładny- co już sprawdziłem w praktyce.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 28 Kwi 2016, 19:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2016, 19:20

Pytanie jeszcze, w jakim zakresie cenowym się opierasz?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2016, 08:42

Ile chcesz na niego wydać? Tutaj masz fajne zestawienie alkomatów w różnych pułapach cenowych http://www.alkomat.com/porownanie.htm może to Ci coś pomoże.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

29 Kwi 2016, 13:11

Jakiś czas temu kupowałem alkomat w lokalnym spyshopie. Jedno jest pewne- alkomat działa bez zarzutu, raz tylko oddawałem go do kalibracji.
Używam go często bo jestem kierownikiem na budowie i niestety często muszę weryfikować trzeźwość swoich pracowników.
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

29 Kwi 2016, 20:44

Musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości czujnik (sensor) elektrochemiczny, taki będzie najdokładniejszy i wiarygodny. Po drugie jak wygląda kwestia gwarancji i kalibracji. Niektóre firmy mają darmową kalibracje na gwarancji, a to dość poważna zaleta. Po trzecie źródło gdzie kupujesz, powinno być sprawdzone. Czasami nie warto oszczędzać kilku złotych po to żeby mieć problem.
Funriel
Początkujący

Prawo jazdy: 17 07 1970
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...

30 Kwi 2016, 14:17

Jak szukałem właśnie alkomatu dla siebie to czytałem o tym, że warto zainwestować w taki alkomat, który będzie można oddać do kalibracji właśnie, w razie potrzeby. Te jarmaczne alkomaty można po jakimś czasie jedynie do kosza wyrzucić jeśli coś się nie będzie zgadzało z pomiarem.
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM

01 Maj 2016, 13:50

czarny666 napisał(a):Jakiś czas temu kupowałem alkomat w lokalnym spyshopie. Jedno jest pewne- alkomat działa bez zarzutu, raz tylko oddawałem go do kalibracji.
Używam go często bo jestem kierownikiem na budowie i niestety często muszę weryfikować trzeźwość swoich pracowników.

Ja właśnie kiedyś zakupiłem alkomat na jakimś targu: wyglądał na dobry. I taki też był... przez pierwsze kilka miesięcy. A później już tylko do wyrzucenia.
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna

04 Maj 2016, 11:08

Dlatego nie warto oszczędzać na alkomacie bo to wywalenie kasy w błoto, tutaj jeszcze ciekawy artykuł jak wybrać alkomat http://mbrokers.pl/motoryzacja/aktualnosci/jak-wybrac-alkomat-rodzaje-i-sposob-dzialania-alkomatow
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

05 Maj 2016, 10:41

Od ponad roku wożę w samochodzie alcofind pro X-5. Zdarzyło mi się z niego korzystać, żeby sprawdzić czy mogę jechać, czy lepiej zamówić taxi ;)
Pavvel12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2012
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: SkodaFabia
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

05 Maj 2016, 11:34

jak ktoś zachowuje się normalnie to mu alkomat do niczego nie ejst potrzebny :)
alinowak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0 TDI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2016, 14:02

stig01 napisał(a):Ja kiedyś zamówiłem model alcofind pro X-5 ze: [reklama]

Zamawiałeś z tego spyshopu? Bo tu widzę, że chyba link usunięto, a sporo osób polecało mi abym sobie właśnie tam poszukał.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

10 Maj 2016, 09:21

alinowak napisał(a):jak ktoś zachowuje się normalnie to mu alkomat do niczego nie ejst potrzebny :)

Co to znaczy zachowywać się normalnie. Wypiłeś, minął jakiś czas - skąd wiesz, czy możesz prowadzić?

Funriel napisał(a):Musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości czujnik (sensor) elektrochemiczny, taki będzie najdokładniejszy i wiarygodny. Po drugie jak wygląda kwestia gwarancji i kalibracji. Niektóre firmy mają darmową kalibracje na gwarancji, a to dość poważna zaleta.

Niektóre firmy dają bardzo długie gwarancje. Czy to w ogóle ma sens - taka 5-6 lat? Czy 2-3 lata wystarczą?
Pzdr
bartek13
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

12 Maj 2016, 20:37

podejrzewam, że jest to chwyt czysto marketingowy jako wabik na klienta przy zakupie sprzętu, niektóre firmy w różnych dziedzinach dają takie długie gwarancje tylko, żeby spełnić jej warunki nie jest to wcale takie proste i oczywiste
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

13 Maj 2016, 08:55

To inna sprawa, a argument, że każdy z nas woli więcej w tej samej cenie?
Czy taka dłuższa gwarancja coś mi realnie daje? Czyli jaka jest awaryjność takie sprzętu?
Pzdr
bartek13
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań