Światła do jazdy dziennej

13 Lip 2008, 20:39

co to są te światła do jazdy dziennej? w jakich autach to jest? :szok: :szok: :szok:
lukasz54
Początkujący

13 Lip 2008, 22:40

Nazwa - światła do jazdy dziennej służą (tu niespodzianka) do jazdy dziennej. Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem przez całą dobę trzeba jeździć na światłach. W ciągu dnia mogą to być albo światła mijania, albo światła do jazdy dziennej, jeśli auto jest w nie wyposażone.

Nie wiem w jakich autach się to seryjnie montuje, ale wiem, że niektórzy montują to sami. Są też wytyczne dotyczące odpowiednich parametrów ustawień tych świateł w aucie (np. odległość od krawędzie bocznej auta)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

14 Lip 2008, 12:22

widzicie tego golfa V

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

przeciez to chyba są światła przeciwmgielne przednie a nie do jazdy dziennej
lukasz54
Początkujący

14 Lip 2008, 13:34

To mogą być światła dzienne zamontowane w miejsce świateł przeciwmgielnych .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2008, 16:30

tak ale na co to, nie prościej włączyć światła mijania?
zresztą ile paliwa więcej auto pali z włączonymi światlami mijania?
lukasz54
Początkujący

14 Lip 2008, 17:10

Kolego , przeczytaj to co jest napisane w tym linku , którego podałeś i tam znajdziesz odpowiedż po co i dlaczego. Wprawdzie mam inne zdanie na ten temat , ale tak bym Ci to wytłumaczył.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
    Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...

02 Maj 2017, 09:18

Od jakiegoś czasu głównie żarówki zamawiam przez serwis moto ledy. Dobre jest tutaj to, że mają duży wybór, a ja potrzebuję akurat oświetlenia dla wielu samochodów z uwagi na to, że prowadzę biznes. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym potrzebował konkretnego modelu światła i żeby go nie mieli, w jednym miejscu mogę zamówić pełne zaopatrzenie, a całość organizują dość sprawnie za co im chwała i oklaski.
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen