Potrzebna fachowa porada - auta terenowe

21 Lut 2012, 00:42

Witam
Potrzebuję porady kogoś kto siedzi dobrze w temacie aut terenowych. Brat prowadzi firmę geodezyją co wiąże się z pracą w terenie i tu właśnie potrzebne jest dobre auto mało awaryjne z tanimi w miarę częsciami którym mozna bez problemów przejechać po polach większym błocie i dziurach. Oczywiście chodzi o auto używane tak do 10000-12000 żeby nie było żal jak się cos wgniecie czy odbije. Dobrze by było gdyby miało dośc pojemy bagażnik bo troche sprzętu i oczywiście pięcioosobowe najlepiej diesel.
Z góry dziekuję za wszystkie porady
kriss28
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 03 1983

21 Lut 2012, 15:07

W tej cenie, to niech brat poszuka po prostu auta, bez celowania w markę i to z kimś kto zna się na 4x4.
Wiadomo, rama (lub nadwozie gdy jej brak), napędy itp.
Ja osobiście do takiego czegoś wybrałbym Cherokee/Grand Cherokee z motorem 4,0 i założył gaz.
Wybór podpieram faktem, że w tej cenie na bezawaryjność nie ma co liczyć, a ceny do Jeepa są znośne.
Ewentualnie Pajero, ale tu jestem skażony posiadaniem Miśka i zawsze będę go polecał ;)
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

21 Lut 2012, 22:25

Nie ma czegoś takiego jak tania terenówka. Temat miliony razy poruszany na forum. Jak kupisz tanio to więcej włożysz w doprowadzenie autka do stanu używalności. Części są drogie w porównaniu do plaskaczy a spalanie duże i nie ma co na cuda liczyć, że bedzie inaczej.
Do takiego zastosowania jak piszesz nada się chyba każda pięciodrzwiowa terenówka bo do takiego właśnie użytkowania te samochody zostały stworzone. Wybór jest spory. I nie szukaj fury taniej tylko w dobrym stanie bo na oszczędzaniu nie zawsze wychodzi się dobrze.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Lut 2012, 22:47

Witaj. Dla mnie ważna jest możliwość jazdy z napędem 4x4 na suchych nawierzchniach, zwłaszcza w zimie. Warto też móc blokować napędy na stałe, w trudnych warunkach .W Jeepie Diesel niezbyt udany, 4.0 automat nie zniszczalne, ale 16 l LPG to minimum. Za 12 000 wybór masz niewielki, szukaj popularnych marek. Dostępność tanich zamienników i części używanych znacząco obniża koszty eksploatacji.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

22 Lut 2012, 01:20

Jestem geodetą, jeżdżę sportage.
Do określonych przez Ciebie warunków brzegowych nie bardzo pasuje. No chyba, że ceną - bo w tym przedziale kupi auto w dobrym roczniku z niezłym wyposażeniem. Wersja Kaarmann :!:
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

22 Lut 2012, 11:05

Proponuje Opla frontere, Jeep Grand Cheeroke, Suzuki Grand Vitara a jak chcesz cos na kilka ladnych lat to ci polece Uaza Patriota.
Tajny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...