Potrzebna porada!

04 Lis 2017, 14:21

Cześć wszystkim forumowiczom!

Na wstępie przepraszam, jeśli wpiąłem się w zły temat/wątek, jeśli podobny temat już istnieje i tylko robię bałagan, ale jestem tu w sumie nowy i nie do końca mogłem się dobrze odnaleźć.

Do rzeczy. Wiadomo, że zakup auta to powoli tak jak zakup nieruchomości, trudna decyzja, rynek przepełniony autami używanymi z czego zapewne 90% to szroty. Każdy boi się, że wdepnie na "minę". Nie stać mnie na auto z salonu, a na zakup kolejnego auta trzeba mi było długo i ciężko pracować, więc boje się złego wyboru, żeby później nie pluć sobie w brodę że mogłem coś zrobić inaczej, dlatego też pytam Was - ekspertów.

Na ten moment posiadam golfa 5 1.9 tdi, z którego jestem bardzo zadowolony, ale mam nim już przejechane na ten moment lekko ponad 220 tysięcy i uważam że czas na zmiany, póki auto jest jeszcze czegoś warte.

Planuję na samochód przeznaczyć ok 35-37 tysięcy złotych. Od zawsze jeżdżę dieslami, ale tym razem planuję zakup benzyny. robię dziennie ok 40 km po autostradzie, do czego diesel sprawuje się idealnie, ale sami wiecie.. turbina, dwumas, wtryski, dpf... W moim golfie wszystkie te elementy dały się we znaki i było to dla mnie bardzo kosztowne, więc teraz chciałbym mieć z tym spokój i planuję właśnie zakup benzyny. Raczej wole zatankować nieco więcej, niż później inwestować niepotrzebne pieniądze w bardzo kosztowne naprawy.

Znudziły mnie już trochę niemieckie auta, a do wszelakich francuzów jestem mocno uprzedzony. Planowałem zakupić coś japońskiego, typu mazda 3 lub 6, honda civic, toyota, lub mitsubishi lancer (ten ostatni w ostateczności).

Co myślicie o tych markach? Czy są to auta bezproblemowe? (jestem świadomy tego, że np mazda koroduje)
Zainteresował mnie silnik mazdy 2.0 151 koni.
Zależałoby mi na tym, aby znaleźć jakiś kompromis między osiągami a spalaniem (nie chce muła który potrzebuje 20 minut do setki, czy smoka który pali 15l/100km)
Czy taki kompromis jest możliwy?
Jak z jakością tych marek?
Czy korozja jest faktycznie tak powszechnym problemem?
Jakie auto wg. Was sprawiłoby mi najmniej kłopotów? (auto musi mnie dowieźć z punktu A do punktu B, muszę być pewny, że wsiadając do auta nie wywinie mi psikusa. Golfa posiadam od 5 lat i nie zawiódł mnie ani razu)
Jak z kosztami eksploatacji i dostępnością części tych samochodów?
Waszym zdaniem jaki byłby najlepszy wybór?
Wiadomo, wyposażenie jest dla mnie ważne, ale nie jest to priorytet (byleby była klimatyzacja i dobre audio z USB + systemy bezpieczeństwa)

Wasza opinia bardzo mi pomoże!
Serdecznie zapraszam do dyskusji i dziękuję wszystkim z góry, za udzielenie rady.
Pozdrawiam serdecznie!
Michał.
gimmebrain
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 01 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lis 2017, 16:34

gimmebrain napisał(a):Co myślicie o tych markach? Czy są to auta bezproblemowe? (jestem świadomy tego, że np mazda koroduje)

Żadne używane auto nie jest bezproblemowe

gimmebrain napisał(a):Zainteresował mnie silnik mazdy 2.0 151 koni.

Spoko, ale bezpośredni wtrysk ze swoimi zaletami i wadami
2.0/150 ma zwykły, wielopunktowy

gimmebrain napisał(a):Jak z jakością tych marek?

Nie ma co generalizować. Jeden model jest lepiej wykonany inny gorzej, wszytko to kwestia ceny.
Mazda 6 to segment wyżej niż wszystko inne co wymieniłeś więc logiczne, że będzie lepiej wykonana niż np. 3.

gimmebrain napisał(a):Jakie auto wg. Was sprawiłoby mi najmniej kłopotów?

To, które kupisz w najlepszym stanie

gimmebrain napisał(a):Jak z kosztami eksploatacji i dostępnością części tych samochodów?

Im większe auto i bardziej "prestiżowe" tym koszty wyższe.
Mamy XXIw, paczkę z drugiego końca świata dostaniesz w 3 dni, szukasz populusa a nie egzotycznego auta, głupie pytanie :ok:

gimmebrain napisał(a):Waszym zdaniem jaki byłby najlepszy wybór?

Kwestia gustu :naughty:

A biorąc pod uwagę to co podrzuciłeś
Mazdy spoko
Civic spoko
Lancer spoko (chociaż chodzą "słuchy" o słabym stosunku osiągi/spalanie 1.8.140)

Popatrz na
- fiat bravo, giulietta, delta (technicznie to samo z inaczej wygiętą blachą), silnik 1.4 t-jet to świetna opcja
- astra j 1.4t
- accord 2.0/2.4
- Laguna mk3 2,0T, świetny stosunek jakość/cena, w razie potrzeby włożysz sobie lpg (ew. mniejsze megane, również fajna opcja)
- focus 3 1.6/125
- s40 2.4
- c5 2.0

IMO jesli kompakt to megane/astra, jeśli seg d laguna/accord
Invi
Forumowicz VIP

04 Lis 2017, 17:12

Pisałem o mazdach, bo nie ukrywam, że podobają mi się te samochody,
Co do opla.. miałem styczność z wieloma astrami H, czy J i jakość wykonania tych aut jakoś mnie odrzuca.

Odnalazłem ten model mazdy. Zakochałem się w kolorze, silnik jakiego szukam no i dość dobre wyposażenie. Martwi mnie tylko pochodzenie, dziwnie niski przebieg i... dość niska cena. Wlaściciel auta twierdzi, że jest bezwypadkowe i przebieg jest realny.

Czy mogę jakoś sprawdzić ten samochód np za pomocą nr VIN?
w ASO zrobią to tylko w obecności właściciela. (Auto jest w Poznaniu, a ja jestem ze śląska)

mowa o:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
gimmebrain
Nowicjusz

04 Lis 2017, 17:27

Zadzwoń do innego ASO Mazdy i zapytaj o ostatni wydruk z DSR, jedno na trzy udzieli ci informacji lub na forum mazdy ktos ci rozkoduje od ręki
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Lis 2017, 18:04

a patrząc w link, jak oceniacie to auto? może jest na zdjęciach lub w opisie jakiś szczegół, którego ja nie zauważam.
gimmebrain
Nowicjusz