Potrzebuję auta rodzinnego (kombi) do jazdy nie tylko po mieście

22 Kwi 2022, 13:52

Witam!
Od razu zaznaczę że jestem bardzo niezdecydowaną kobieta.
Szukam auta do 27tysięcy max bo musi mi coś zostać na rejestrację, nowe opony ew., wymianę rozrządu na dzień dobry i takie tam. Potrzebuję auta rodzinnego. Jakiś Kombik lub z dużym bagażnikiem bo mamy labradora plus kobiece bagaże...wiecie jak to z babami przy podróżach..pół domu zabiorą(przynajmniej większość kobiet). Generalnie auto ma być do jazdy po mieście ale musi mieć dużo miejsca w srodku i bagażnik bo jak gdzieś wyjeżdżamy to nie możemy się spakować do naszej Mazdy 323f z 96rocznika
Śmiejcie się ale to auto 12lat nam służyło i nic się nie psuło. Oczywiście prócz rzeczy związanych z naszymi Polskimi drogami. Ostatnio już nasza maździnka niedomaga. No i takiego auta pod względem bezawaryjności szukam. Wiem że toyoty są fajne ale te z naszego zakresu cenowego mi się nie podobają. Verso, corolla nie. Myślałam o Megane 3i astrze 4ale za mało miejsca w środku. Z resztą boje się marki renault. Zafira trochę za duża, meriwa nie wiem ale gabaryt pasuje. Zaczęłam myśleć o skodzie ale za brzydkie. Dopiero od rocznika 2016mi się podoba. Wolkswagen nie. Audi nie. Dramat(co za baba)Jak już coś mi się podoba to za drogie o przynajmniej 6tysiecy. Nie dołożę bo nie mam. Bezawaryjność bardzo ważna oczywiście wiadomo że czasem coś trzeba naprawić. W lagunie jest jak dla mnie bardzo duzo miejsca w środku ale nie. Nie wiem co jeszcze mogę napisać..silnik minimum 1.6, benzyna, skrzynia manualna, najlepiej 6biegow i zwykle kluczyki nie karty bo w megankach to już chyba tylko karty? Pomóżcie!
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 14:55

Uff... przeczytałem :) i powiem Ci że generalnie będzie ciężko o coś co dorówna niezawodności waszej Maździe. Jednak myślę że powinnaś spojrzeć w stronę Avensisa. Piszesz że nie podobają Ci się Verso i Corolla ale może Avensis przypadnie Ci do gustu bo jak byś znalazła fajny egzemplarz to moim zdaniem powinnaś być zadowolona, oczywiście wersja w kombi.

Tu przykładowe ogłoszenie wersji T25 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] na wersję T27 może okazać się mały budżet [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Iza1985 napisał(a):Zafira trochę za duża, meriwa nie wiem ale gabaryt pasuje.
Zafira wcale nie jest taka duża ale wrażenie spore robi w środku z miejsca kierowcy to że masz z przodu dużo przestrzeni. Na weno jest to przepaść jeżeli chodzi o wnętrze w porównaniu do Twojego obecnego samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Kwi 2022, 15:04

No Avensis mi się też nie podoba. Zaraz wszyscy mnie oleja przez to wybrzydzanie. Verso corolla oki ale te 2siedzenia niepotrzebne. Jak się je chowa to zmniejszają miejsca tylnie...
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 15:12

Super te linki mi podesłała. Jednak mi się to podoba
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 15:19

Ten 3ci link auto bajka z kolorem...ale zapomniał dodać że przebieg do 200tys.
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 15:24

Linki są przykładowe,a w samochodach 12 letnich przebieg 200tkm to raczej norma. Oczywiście można szukać mniejszego ale wtedy i cena rośnie :)

Iza1985 napisał(a):Verso corolla oki ale te 2siedzenia niepotrzebne
Masz też wersje 5 osobowe wiec dwóch dodatkowych chowanych w podłogę w bagażniku nie będzie.

Konkurencją Colrolli Verso będzie np. Ford C-max lub VW Touran.

No to jak z tym w końcu jest
Iza1985 napisał(a):No Avensis mi się też nie podoba
a tu piszesz
Iza1985 napisał(a):Super te linki mi podesłała. Jednak mi się to podoba
:)
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...

22 Kwi 2022, 15:33

Tak czy siak, dzięki wielkie że poświęcasz swój czas żeby mi pomóc.
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 15:35

Nie ma problemu, po to mamy forum żeby pisać i pomagać :wink:

Masz jeszcze jakieś inne swoje typy które Ci się podobają w tym budżecie czy totalnie nie rozglądałaś się za takimi samochodami?
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Kwi 2022, 15:49

Nie ma auta za którym bym się nie rozglądała. C-max też patrzyłam ale za drogi. Chyba że starszy typ. S max poleca każdy ale stanowczo za drogi! I za duży dla mnie. Ja nieśmiało powiem że patrzę na przebieg do 150tys...
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 15:51

Moja Mazda jak przekroczyła 200tys to zaczęła szaleć i dlatego tak patrze
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 16:14

Twoja mazda zapewne przekroczyła 200k "stanu licznika" a nie przebiegu

Otomoto -> kombi -> benzyna -> kwoty 20-27k (żeby stare trupy nie wyskakiwały) -> przebieg do 160k -> mniej niż 300 ogłoszeń w całym kraju wszystkich marek i modeli razem wziętych. A ilu z tych 300 właścicieli/handlarzy jest w stanie taki przebieg udowodnić?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2022, 16:21

No teraz to już chyba łatwiej sprawdzić niż kiedyś. Jak coś mnie już faktycznie zainteresuje to chce sprawdzić Vin? Nie wiem czy dobrze Cię rozumie?
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 16:41

Teoretycznie łatwiej. Problem w tym, że żeby cokolwiek "po vinie" sprawdzić to te informacje ktoś musiał wcześniej w bazach umieszczać. W praktyce większość aut będzie miała jedynie zapisy z przebiegów w okresie gwarancji :P Wprawdzie masz polski cepik (akurat od 2014 chyba) czy bazy danych pojazdów z Danii/Szwecji, gdzie przebiegi łatwo sprawdzić ale to ci jeszcze bardziej ogranicza wybór, który i tak jest mały.
Oczywiście da się znaleźć auto z niskim, potwierdzonym przebiegiem ale trzeba za to odpowiednio zapłacić.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2022, 17:07

Dlatego wykluczam toyoty. Chcę przebieg do 150tys. ( Bo ten przebieg mi je wyklucza a nie ja)Jeżdżę od 17lat autem. Kupowalam 3razy i to mi wystarczy do podjęcia takiej decyzji.
Iza1985
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 17:09

A co Ty od siebie byś polecił?
Iza1985
Nowicjusz