Potrzebuje Autka do 8 tyś.;d

25 Paź 2011, 12:04

Primera p11,to udany mechanicznie pojazd.Nie posiada mechanicznych wad oprócz mocowania wahacza.Jedynym problemem ,może być korozja lub po prostu ogólne zużycie znalezionego egzemplarza. Oczywiście ze względu na wielkość i koszty zakupu oraz utrzymania,będzie ona bezpośrednio konkurować z Vectrą B.Oby dwa te modele są wartymi zainteresowania.Oby dwa są funkcjonalne ,a zadbany egzemplarz posłuży jeszcze ładnych kilka lat.Tak więc brać trzeba to co się znajdzie w przyzwoitym stanie.Oczywiście nie jest to takie proste,bo auta te mają już swoje lata.Natomiast całą sztuką jest znalezć auto,o które poprzedni właściciel dbał i w którym naprawy były robione na bieżąco.
Daleki jestem natomiast od polecania tanich (za tanich) jakichś Octavii. Auto musi kosztować tyle ile ten rocznik chodzi.Octavia jest super ale jesli idzie za małe pieniądze,to pewnie jest z jakąś pułapką...
Prędzej szukałbym Nubiry,bo oprócz znaczka ma same zalety.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2011, 13:28

Właśnie..:) trzeba znaleźć odpowiedni egzemplarz.:) Dzięki za opinie.:) Bd musiał się porozglądać za tymi autkami co proponujecie.:)
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

25 Paź 2011, 13:50

Jeśli już mowa o Daewoo to ja zaproponuje coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] limuzyna za śmieszne pieniądze.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

25 Paź 2011, 14:04

Powiem wam szczerze, że nie myślałem o Daewoo..:) ładnie wygląda ten co wysłałeś.:)

A co powiecie o marce Rover..? znalazłem takie jedno godne uwagi:) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co myślicie o nim?;>
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Paź 2011, 16:40

W przypadku Rovera może być ciężko o części,nawet rzadko można to spotkać u nas na drogach.
Ten z linku wygląda nawet ładnie tylko niewiem czy cena troche nie przesadzona.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Paź 2011, 19:02

Rover..? Nieeeee!
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe obowiązki na przejściach dla pieszych
    W ubiegłym roku na przejściach dla pieszych straciło życie 197 osób. Bezpieczeństwo ma poprawić przepis, który wszedł w życie 1 czerwca br. Wprowadza on pierwszeństwo przed pojazdem dla pieszych wchodzących ...

25 Paź 2011, 19:21

Juz nie przesadzajce ze Rovera ciezko spotkac, czy jest mega problem z czesciami, wiekszosc dostepna od reki tak naprawde, ceny tez nie sa jakias masakryczne zwykle, no np do Rovera 75 pompa sprzegla 700-800zl, ale z Frytki pasuje, troche tylko inaczej wyglada i 3x tansza, a ludzie zwykle czepiaja sie za Roverow za modele 75 czy 600, za ta nieszczesna pompe sprzegla, ktora na dodatek jest rozbieralna i mozna ja uszczelnic kosztem 20zl... naczytali sie na forach jaki to Rover zly i BEEEEE.
Problemem moze byc co najwyzej w przypadku modelu 400, fakt ze malo zakladow ma interfejs i jest w stanie odczytac kody bledow, ale to proste autko w budowie, tam nie ma zadnej filozofi.

Ludzie zwykle narzekaja na dane autko bo kupili kapcia, a w przypadku autka troche bardziej skomplikowanego niz jakis Lanos, to faktycznei potem sa problemy... Rover 75 jakis po dzwonie tylko odpicowany pod sprzedaz, to bedzie jak Laguna II, ale zadbany 0 problemow sprawia, znajomy ma z 2.0 V6 pod maska, i 0 problemow, a juz tym jezdzi prawie 2-gi rok.

Moj ojciec mial kiedys i Rovera 620, i Citronena XM, oba samochody bardzo egzotyczne i tak naprawde to sa super autka(przynajmniej jako 4-6 letnie :P), a z zadnych z nich nie bylo najmniejszych problemow. Za to po tym jak kupil nowa Corse C, to sobie powiedzial ze to 1-szy i ostatni w jego zyciu samochod z salonu.

A ten Rover 400 z linku, to ma wnetrze w swietnym stanie, pytanie tylko w jakim stanie jest zawieszenie i motor.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Paź 2011, 19:38

Czimi nie zgodze sie do końca,załóżmy że masz stłuczke i jedziesz po jakąś część blacharską na szrot i raczej ciężko będzie coś dostać od ręki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2011, 19:41

[link do oferty na Allegro wygasł]

kurier to 20-30zl? dostawa nastepnego dnia... sie nawet nie oplaca jechac na szrot i szukac + targowac z jakims baranem, bo wola 50-100zl wiecej niz na necie.
Czimi
Stały forumowicz

25 Paź 2011, 19:46

To się jedzie na szrot z anglikami i do wyboru do koloru.
To nie średniowiecze, że nie można autem podjechać gdziekolwiek indziej. :roll:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Rok produkcji: 1992

25 Paź 2011, 19:48

Cytat z pewnego forum:
"Niestety miałem okazje pracować na diagnostyce w ASO Rovera krótko bo krótko ale zawsze i sprawnego na przeglądzie to nie pamiętam a popsuć się tam potrafi wszystko. A to były czasy kiedy Rovery produkowano i importowano nowe, cały ich wybór stał obok serwisu w salonie."
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2011, 20:33

Bo Rovera sie nigdy w ASO nie naprawialo, haha,(tak samo jak terenowek sie w ASO nie naprawia, tak samo jak XM sie w ASO nie naprawialo, bo co najwyzej potrafili bardziej zepsuc) zreszta ASO Rovera nie ma juz od 5 czy 6 lat wiec problem sie sam rozwiazal, do mechanika co ogarnia lepsze autka i tyle... jedyny problem to interfejs jak trzeba bledy odczytac, ale znalezc sie kogos znajdzie jak juz bedzie taka potrzeba.
Czimi
Stały forumowicz

26 Paź 2011, 07:26

Zdania na temat Rovera są podzielone,sam miałem i wiem co to jest,wprawdzie nie narzekałem ale mam kumpla który w Roverach zjadł zęby,miał dwa i w obu coś sie psuło,teraz ma Golfa IV i sobie chwali i nie że kupił zajechane egzemplarze tylko były owszem zadbane ale po pewnym czasie zaczeły sie sypać.
Ogólnie kupując Rovera trzeba uważać,sprawdzcie przede wszystkim olej,zbiornik wyrownawczy,w wielu przypadkach silnikom lubi strzelac uszczelka pod glowica.Zasada jest prosta - kupujac 10-letnie auto musisz wszystko dokladnie sprawdzic,okaz musi byc pewny,inaczej nie warto sie babrac jakiekolwiek by to cacko nie bylo.
Co do samych części to też niestety prawda,po sklepach nie ma co szukać bo rzadko można coś ustrzelić do Rovera a co do wspomnianych części blacharskich to też bym uważał kupując na allegro,z tym zawsze sie wiąże ryzyko ponieważ np drzwi na zdjęciu mogą wyglądać pieknie ładnie a jak przyjdą do nas to będą tu i tam porysowane więc z tą kwestią najlepiej pojeżdzić po szrotach i poszukać a jak sie nie kupi to ostatecznie zostaje to allegro albo poprostu sprzedać auto.
Głównym minusem Roverów jest też to że większość tych aut u nas to poprostu przerobione angliki a w takie auta też nie ma sensu sie pakować,ponieważ nigdy niewiadomo jak została zrobiona przekładka a zazwyczaj jest ona robiona u wujka zdziska w stodole za flaszke.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

26 Paź 2011, 15:25

Noo to z tymi Roverami bd sie musiał zastanowić.:) Będzie to moje pierwsze auto wiec doświadczenia to nie mam w ogolę.:) po prostu chce kupic w miarę tanie autko.:) które nie bd sie tak często psuło:) nie chce kopic jakiegoś rzęcha.:) i robię sobie rozeznanie :) więc jeśli macie jakieś propozycje proszę pisac.:)

Dzięki za opinie na temat Roverów.:)
dudus12345
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Paź 2011, 18:32

Może jeszcze coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika