Potrzebuje opini - auto za ok 5-7 tys

08 Mar 2014, 22:06

Witam
Ok 1 rok temu zdałem prawko i teraz już zabrałem pewne pieniądze na jakieś pierwsze własne auto. Biorę pod uwagę diesla, bo zawsze takimi jeździłem i uwielbiam moment kiedy turbina zaczyna dawać czadu. Czego szukam na forum? Niby to co można znaleźć wszędzie bo tylko oponie. Oczywiście opinie poparta faktami.
Auta jakie mi się marzą to :
1 alfa 147 JTD - podobno przełomowa alfa jeśli chodzi o awaryjność tej marki oraz świetne JTD
2 fiat stilo JTD - stilo jest również z fajnym silnikiem diesla
3 206 HDI - samo auto średnio mi się widzi ale silnik podobno fajny
4 colt 1.5 DID - podobno silnik fajny, markę lubię
5 ibiza 1.9 TDI - innego VW podobnego nie biorę pod uwagę czemu? To już nie istotne.
6 corsa 1.7 CDTI - w tej wersji silnika podobno jest już fajny
Czekam na opinie odnośnie: trwałości, eksploatacji , osiągów, przyjemności jazdy bo to ważne. Wołów roboczych flotę maja rodzice to auto to tylko moje na własne potrzeby :-D
KleKle
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: bielany wrocławskie
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: 1.9TDI asv
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2014, 22:28

Alfa 147,Stilo,Colt nie w tym budżecie,zresztą i tak odpuść,Alfa to zazwyczaj same problemy a Stilo jest awaryjne (elektryka). Corsa C tak samo.
Zostaje więc 206 i Ibiza i któregoś z tych bym wybrał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Mar 2014, 22:29

Stilo, Colt i Corsa nie ten budżet. Alfa awaryjna. Pozostałe okej
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Mar 2014, 00:23

no chyba racja poniosło mnie z budżetem, ale to może dozbieram. Powiem szczerze zależało mi na tym najbardziej co właśnie odpadło.
"Alfa - problemy/awaryjna" podobno właśnie ten model jest odmienny a przynajmniej tak było w gazecie (o używanych autach ) a sama alfa mi się ogólnie podoba. Że zawieszenie jest delikatne to wiem ale passat b4 bodajże również ma takie wahacze lipne. Elektryka to może być bolączka ale wg gazety koleś kupił alfę mającą 170tys km i jechał do 195tys km i nie miał jakiś problemów, wiec miałem nadzieję.
stilo czy punto 2 tez miały zmiany podobno na lepsze, a dodatkowo głównym atutem dla mnie jest to że miałem kiedyś Bravę w rodzinie z JTD - psuć się nie chciała dojechała 320tys i sprzedana bo turbo padło. Przez to auto uwierzyłem we Włoskie wynalazki i przyznam się że chciałem spróbować szczęścia.

Nie żebym wam nie wierzył ale wiecie jak to jest jak się wali wasz światopogląd na auta :unsure:
KleKle
Nowicjusz

09 Mar 2014, 08:27

alfa i stilo przodują w kwestii awaryjności więc nie polecał bym.
Peugot 206 to totalne nieporozumienie, nie aż tak awaryjny jak stilo i alfa ale bezawaryjnym nazwać go nie można. Części słabej jakości i wbrew pozorom nie są tanie. Wiem bo byłem nieszczęsnym użytkownikiem 206 ;/

Jak colt to jeszcze w starej budzie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może jakaś astra g? Za 7 ty. już może coś upolujesz.

A od siebie tradycyjnie polecam coś angielskiego :mrgreen: Bo tanie, bezawaryjne i co najważniejsze oryginalne tak, że na drodze się wyróżnisz:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

09 Mar 2014, 08:37

Co do Punto II to jak najbardziej okej, ale Stilo to już inna bajka.
Koniu
Forumowicz VIP

09 Mar 2014, 13:02

a to musi być diesel? po co ropniak w tak małym aucie? większość aut z dieslem tej wielkości jeździło we flocie i jest wytłuczone do granic możliwości
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Mar 2014, 13:57

Też szukam samochodu w tym przedziale na razie bawię się Matizem 0,8 Benzyna 52km.
Ale zastanawiam się nad 206 i punto 2 lecz koniecznie potrzebuje auta w hatchbacku i coś z rocznika 99 lub 99+ nie chce schodzić niżej :) nie ma problemu aby dać trochę wyżej niż te 7 tysięcy ale nie przesadnie :) myślałem do max 1.6 motor, a co do kolegi który również szuka nie polecał bym diesel nie w tym przedziale :) Bawiłem się Passatem B5 TDI i Hondą Accord 1.9 TDI oby dwa 1999. Jeśli tak bardzo chcesz Diesla w tym przedziale ( nie ukrywam że będzie to Diesel na wykończeniu ) to polecał bym dołożyć i zastanowić się nad Hondą Civic w starej budzie też o niej myślę i mam dylemat : 206, Punto 2, Civic.
Logitech92
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 1992
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Daewoo Matiz
Silnik: 0.8 Benzyna 52KM
Rok produkcji: 1999

09 Mar 2014, 21:54

Cóż wiec alfa i fiat odpadają choć nie ukrywam że mnie to boli.

Dziś gadałem z mechanikiem i mówił mi podobnie jak Kirin88 ze 206 mam sobie odpuścić. Wspomniał również ze ibizę w tej cenie z TDI to tylko do remontu, zaskoczył mnie za to pozytywnie że za ok 7 idzie złapać za granicą corsę C z 1.3CDTI/JTD (70km) która np jest po kanapce i wtedy czy nowe zderzaki czy ew poskłada stare elementy i jest fajna corsa z dobrym silnikiem. Wiec nowe pytanie jak ten silnik się sprawuje? sprawdzałem ceny turbo i ew regeneracji wtrysków nie są za wysokie a 70km wersja podobna dwumasy nie ma jeśli dobrze kojarzę. Proszę o opinie o tym silniku (spalanie, dynamikę znam z autocentrum i YT)

Wspomniał też o fokusie/fieście z tym 1.8 tdci/tddi ze chyba warto bo jeszcze dość tanie naprawy a silnik dobry. Ktoś coś kojarzy o tym motorku? jak się to sprawuję?

czy to musi być auto na ropę? raczej tak. uwielbiam diesle a uturbionej benzyny w tej cenie nie znajdę i jeszcze spalanie. To że coś będzie im dolegać to mnie nie boli ze tak powiem jestem na to gotowy.
KleKle
Nowicjusz

09 Mar 2014, 21:58

Za 7k Focus nie a Fiesta to Mk5. Corsa jeździłem ale 1.7 DTI. Bardzo fajnie jechała (75km)
Koniu
Forumowicz VIP

09 Mar 2014, 22:26

Takie gadanie Ibiza TDI tylko do remontu.. a Corsa C może nie?
TDCI w Focusie to beznadzieja..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 18:04

Barol - tdci lipne było w wersji 2.0(do chyba 2006 bo wtedy już zmiana na PSA HDI), silniki 1.8 TDDI/TDCI to podobno co najwyżej klekoty ale są trwałe.
Co do ibizy z tri odpadła bo ludzie kochają te silniki przez co jest podobna sytuacja co w civiku, colcie ze są po prostu martwe. Zużyte turbo czy wtrysk to jeszcze Pikuś bo to mi mechanik zrobi i nie ma problemu ale po ich przebiegu (ponad 500tys czy jak na allegro 140-180 w aucie co ma ok14lat ) jest problem z pierścieniami, głowicą , układem korbowy, wszystkimi łożyskami a to już grzebania będzie... a wtedy to i skrzynia biegów się odezwie...
To są już fakty nie oszukujmy się... "rodzynki" istniały 4-6lat temu....
A takowa corsa nie jest tak popularna a jeszcze ten motor w powyżej 160 pali jak smok wiec na flotowe auto się nadaje ale nie tak jak 1.7 dtl tdi tdci bo one dawały sobie rade lepiej na autostradzie. A części do tego motora są tanie (i jeszcze ta wersja nie ma dwumasowego koła) oraz autko za cenę ibizy młodsze. A przebieg powyżej 300tyś właściwie nie bardzo jest jak zrobić autkiem miejskim - po prostu nie wygodne w trasie i spalanie przy większej prędkości.
Wiec skrzynia przy ok 200 żyć będzie podobnie jak pierścienie czy łożyska, a turbinki czy wtrysków się nie boje to wiem ze być może.
Oczywiście mowie o autach z Niemiec bo na 110 procent z Niemiec (kolega sprowadza na umur)
Nie chce aby to wyglądało jak atak na cb ale tak bez faktów - "tdci w fordzie to beznadziejna" to "takie gadanie" :wink:

Kon - racja prędzej fiesta ale to mi obojętnie ma być dość małe do miasta głównie, a tych 1.7 nie skreślam bo częściej w astrach za flotę robiły lecz wolał bym raczej 1.3 troszkę lepsze spalanie, szybciej się nagrzewa, troszkę lepsza kulturę pracy (choć to mało istotne).
KleKle
Nowicjusz

10 Mar 2014, 20:49

Poczytaj sobie forum i napewno znajdziesz posty innych użytkowników na temat TDCI :wink:
Barol
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 21:01

TDCI nie jest dobrym wyobrem.. Silnik poprawiono ale dopiero gdy był wkładany do Focusa Mk2 po lifcie i Mondeo Mk4. Co do TDDI to tu spokojnie przejedzie tyle co TDI VW.. :) Ale w tym budżecie Focus jest nieosiągalny..
Koniu
Forumowicz VIP

18 Mar 2014, 09:55

Poleciłbym rozjrzeć się takze za niezawodnym Lanosem z lpg- będzie ekonomiczny i tanszy jeżeli Ci na tym zalezy. W przypadku Peugeota 206 to dobry samochód,jedyne z czym możesz mieć problemy w tych starszych generacjach to zawieszenie i tylna belka.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa