Potrzebuję pomocy eksperta - kupić nowe czy poczekać?

15 Mar 2008, 00:37

Miałem zamiar w czerwcu kupic nowe suzuki sx4, pozniej okazało sie ze w lipcu wyjedżam na wkacje 1500 kolosów w jedną stronę, i zastanawiam sie czy kupic nowe w czerwcu i jechać niedotartym w trasę czy poczekać do po wakacjach i kupić później. Jdna rzecz przemawia za kupnem przed trasą, moja aktualne auto w listopdzie uległo wypadkowi, koszt naprawy 21 tyś, i nie prowadzi sie juz tak pewnie. JAkie ryzyko stawia jazda niedotartym autem w trase??

z gory dzięki
rafal_borys
Nowicjusz

15 Mar 2008, 11:12

Hmmm,no to masz problem.Jazda starym samocjhodem nie jest za bardzo bezpieczna i pewna,a jazda nowym samochodem nie jest w sumie wskazana(chodzi o obciążenie samochodu bagażem i pasażerami).Do tego dochodzi taka długa trasa oraz to,że jazda będzie w miarę jednostajna..Na dotarciu samochód w większości powinien być użytkowany w normalnej jeździe miejskiej - hamowanie,ruszanie z miejsca,różne prędkości i obciążenia silnika itd.Ale jeżeli już musisz,to powinieneś zadbać o to,żeby samochód był jak najmniej obciążony,a w drodze staraj sie zmieniać prędkość,co jakiś czas zatrzymaj się,wyłącz silnik i pozwół mu ciutek ostygnąć.Czyli prosto mówiąc musisz mu symulować jazdę miejską.Jak będziesz jechał w ten sposób,to nie powinno to zaszkodzić twojemu nowemu samochodzikowi.Oczywiście w trasie musisz sprawdzać poziom płynu chłodzącego,poziom oleju w silniku,poziom płynu hamulcowego i czy się koła nie grzeją,gdyż jak wiemy z doświadczenia,nawet nowe samochody mają wady .
Oczywiście nie sugeruj się tylko moją wypowiedzią,tylko poczekaj aż reszta forumowiczów wypowie swoje zdanie na ten temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2008, 10:24

zamiast sx4 ja bym wziął fiata sedici to takie same auta takie samo wyposażenie ale fiat jest o wiele tańszy.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

16 Mar 2008, 21:27

Popatrz sobie dobrze na wyposazenie, w suzuki z dieslem 1.9 120 km za 69900 jest duzo lepsze niz w sedici. A tak w ogóle to sedici z dieslem za taka cene nie kupisz.
rafal_borys
Nowicjusz

18 Mar 2008, 18:13

no moze sx4 jest troszke lepiej wyposazone faktycznie ale ja bym i tak wzial sedici
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice