Potrzebuje pomocy w wyborze samochodu, cena 10 tys

19 Paź 2014, 21:16

Witam, jestem nowo zalogowanym uzytkownikiem chociaz forum przegladam od czasu rozpoczecia kursu na prakwo ;) Przedstawie wiec blizej swoja sytuacje, a Was prosze o pomoc.

Mam 21 lat, PJ zdalem w wakacje i od tego czasu zdolalem uzbierac 8 tys z czego jestem zadowolony ;) pochodze z podkarpacia lecz pracuje w Warszawie, zbliza sie zima wiec koniecznie musze kupic samochod, po obecnej wyplacie tj ostatni dzien miesiaca juz moge smialo kupowac, bo rozgladam sie od dluzszego czasu i mam jakies typy.

Samochod ktory chce kupic bedzie zarejestrowany na ojca a ja jako wspolwlasciciel, obnize tym koszty ubezpieczenia ale i tak max silnik to 2,0 (chyba od 2,1 koszty diametralnie wzrastaja) gdyz w czasie jego eksploatacji chce ponownie odkladac kase i nie wydawac fortuny z ubezpieczenie. Samochod bedzie sluzyl glownie w trasy Warszawa-Jarosław tj. 2x 330km srednio co tydzien badz dwa, oraz codziennie po pracy do sklepu jakies 5kmx2(do pracy nie dojezdzam, bo mieszkam na terenie firmy), czasem gdzies pojechac na jeziorko itd. Na stanie bedzie zazwyczaj ja+3 pasazerow wiec oczekuje komfortu na zadowalajacym poziomie szczegolnie dla kierowcy :D

Podsumowując caly post podam kilka warunków a Was prosze o nakierowanie na jakies konkretne modele, jak juz podejme decyzje co do modelu wtedy poprosze o konkretne oferty najlepiej z podkarpacia bo raczej obecnosc ojca przy podpisaniu umowy jest konieczna, a nie chce go "ciągac" po calej polsce jesli tak naprawde nie bede przekonany do tego czy dany samochod warto kupic, bo moze sie okazac ze to jednak złom. Nie znam sie na samochodach, wiec pewnie przy ogledzinach poprosze znajomego mechanika o pomoc, a pozniej ewentualnie wizyta w stacji kontroli pojazdów.

Wiec tak:
-Instalacja LPG (aby konkretny model dobrze z nia wspolpracował)
-komfort jazdy
-dynamika na rozsadnym poziomie (demonem predkosci nie chce byc, ale nie chce muła ktory nie bedzie chcial jechac na ekspresówce czy zostawał za Tico na swiatłach)
-bezawaryjne (wiadome, rzeczy eksploatacyjne wymagaja wymiany i trzeba sie z tym liczyc)
-najlepiej w ocynku, bedzie stalo pod chmurka ;/
-Sedan,Coupe badz hathback (komfort chce zapewnic sobie, pasazerowie i tak jazdy nie odmowia :D (kombi odpada, jakos wszytkie kojarza mi sie z karawanem, owszem bagaznik spory ale wygladu to nie ma)
-klima
-nie musi byc przepelniony ekektronika
-cos z rocznika 98-02, chyba ze bedzie strarszy ale wtedy oczekuje perełki

Upatrzyłem sobie Peugeot 406, w Coupe wyglada niesamowicie (wiem wiem, mam tylko 8 tys. ale smialo moge wziac 3 tys. kredytu, wtedy moge szukam czegos za dyszke i tysiak zostaje na pakiet startowy (rejestracja, ew. ubezpiecznie, filtry itp.)
Sedan tez wchodzi w gre. Silnik 2,0 w obydwu ale zastanawiam sie ktora wersja bedzie lepsza, 132km vs 136km.

Bardzo prosze o pomoc, nakierowanie na ciekawe modele. Kazda pomoc bedzie dla mnie ważna. Nie zamykam sie w konkretnym modelu czy marce, w gre wchodzi wszystko co spelni moje wymagania ktore w tej cenie wygorowane chyba nie sa.
pozdrawiam ;)
prs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2014
Auto: Nie mam

19 Paź 2014, 21:50

406 bardzo fajne auto i do tego w ocynku :ok: większej różnicy pomiędzy 132 a 136KM nie będzie, więc tutaj nie ma co się rozdrabniać i brać co będzie w lepszym stanie. Do pewnego momentu czytania Twojego posta chciałem zaproponować Opla Vectrę lub Omegę ale one lubią podgnić. Jeśli jednak trafisz na auto ze zdrową blachą to czemu nie? :wink: Tutaj rekomendował bym Omegę, bo przy Twoich trasach docenisz jej komfort. Fajną opcją jest Audi 100/A6 C4, jednak tutaj warto poszukać silników większych niż 2.0l (np dobrego diesla 2.5 TDI r5), bo mniejsze zwyczajnie nie radzą sobie z masą tego auta no i przy tym swoje spalą.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2014, 22:08

Bardzo dobrze i przejrzyście napisany temat. :ok:
Co do puga 406 wersji coupe to popieram zdanie kolegi mike1735 i powiem tyle, że wersja sedan też jest całkiem fajna i jej też można śmiało szukać. Za 8000 zł można też śmiało szukać daewoo leganzy choć nie wiem czy miał ocynk, ale ogólnie to fajne auto link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Paź 2014, 22:14

Jestem swiadom ze roznicy nie bedzie, ale gdzies wyczytalem ze slabsza wersja byla przed liftem i jest mniej awaryjna.
Omege chcialem poczatkowo ale znajomy mowil ze to skarbonki i tam pewnie potrzeba silnik 2,5 zeby chcialo to jechac ;) poza tym musi miec dobra blache, bedzie sluzyl 3-4 lata i wole wlozyc w naprawe i utrzymac go w dobrym stanie zeby pozniej odsprzedac go jeszcze za jakis grosz, niz wydawac na poprawki lakiernicze. Chce pozostac tez przy silniku max 2,0, nie zarabiam najgorzej ale wydatki mam tez inne, a nie chce tylko na samochod robic, bo wtedy wolabym poszukac pracy na podkarpaciu i kupic jakiegos mieszczucha.

PUG 406 narazie na czele, ktos cos jeszcze doradzi ?
Daewoo ciekawa propozycja, ale chyba tam gorzej z blacha jest.

Koniecznie tez MANUAL, wiecej frajdy z jazdy i mniej awaryjne pewnie.
prs
Nowicjusz

19 Paź 2014, 22:19

prs napisał(a):Koniecznie tez MANUAL, wiecej frajdy z jazdy i mniej awaryjne pewnie.

Ja też jestem zwolennikiem manuali ale ten mój link był tylko przykładowy i zawsze można poszukać leganzy z manualną skrzynią biegów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Paź 2014, 22:36

Może coś takiego?
[link do oferty na Allegro wygasł]reszta na lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2014, 22:55

To BMW wyglada fajnie, tylko jak ten silnik ? daje rade z ta paka, cena w porzadku choc nie jest za mała ? Dobrze ze po oplatach, moze zszedłby do 7 wtedy LPG i mozna smigac.
Accord odpada, 10 tys + oplaty i jeszcze 2500-3000 na instalacje LPG. Hyundai nie przemawia za mna, moze ktos powie cos wiecej o tym modelu ??
prs
Nowicjusz

19 Paź 2014, 23:04

No szału nie będzie, a stać Cię na 2.5 w sedanie ładne, więc bym szukał czegoś z takim silnikiem. Może nawet przy szczęściu trafisz jakieś 2.8. W trasie spali tyle samo co 1.8, a nie będzie stresu z wyprzedzaniem z kompletem pasażerów... Różnica w cenie OC to będzie jakieś 100 pln rocznie jak masz zniżki od ojca, więc ja bym się nie wahał.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Paź 2014, 23:13

o ubezpieczenie wlasnie chodzi, moglby mi ktos powiedziec jaki bylby przyblizony koszt na rok, przy silniku 2,5 co proponujesz takiej BMW gdybym wzial na ojca, a ja jako wspolwlasciciel. Starszy posiada 60% znizek, bezkolizijnie w ostatnich kilkunastu latach.
prs
Nowicjusz

19 Paź 2014, 23:37

Jak ktoś śpiewnie więcej jak 600 za rok to znaczy, że robi się drogawo i szukaj gdzie indziej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Paź 2014, 23:43

Smialo ten tysiac na rok moglbym dac na ubezpieczenie ;) BMW tez wchodzi w gre, podobaja mi sie od podstawowki. Wolalbym znalezc cos za 7tys, i zagazowac samemu ;)
prs
Nowicjusz

19 Paź 2014, 23:46

Jak masz 8 tys. na auto to nie oszczędzaj, szukaj wystawionych za 8.5 - 9 i targuj. 2.5 w sedanie powinna być perełka, a i 2.8 niegłupie trafisz pewnie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Paź 2014, 23:58

2,5 wystarczy jeszcze popatrze jak za ubezpieczenie by wyszlo, patrzyłem na Rankomat i za Puga 406 w sedanie rok 2000 silnik 2,0 obliczylo mi 1100 pln, a tutaj 2,5 i mowisz ze 600 to max ;)
Jesli nie wyniesie mnie to wiecej jak 1000 to moge sie zdecydowac na taki motor, ale jak wlasnie pracuje z LPG i ogolnie z awaryjnoscia i kosztami utrzymania takiego auta.
prs
Nowicjusz

20 Paź 2014, 00:05

Jak trafisz na zadbany egzemplarz to generalnie będziesz zadowolony. Spalanie LPG, z którym nie ma problemu, licz trasa 9 - 10, miasto 13. Oczywiście da się więcej i mniej, ale to takie sztampowe wyniki.

Wiadomo, że golf będzie tańszy w utrzymaniu, ale coś za coś...

Ja mam E30 w papierach 2.0 i płacę 400 pln lekko ponad za rok. Mam dobrą babkę od tych spraw. Ciężko taniej raczej znaleźć, jakbym miał 2.5 lub więcej to pewnie z 500, max 600 bym bulił. Na pewno poniżej 1000 pln znajdziesz.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Paź 2014, 00:17

witam, widze temat odszedl na drugi plan, wiec odswiezam ;)

pozmozcie mi znalezc, zostaje przy PEUGEOT 406 wersja Coupe, silnik 2,0 czysta benz, gaz zaloże sam po miesiacu albo dwoch ;) mysle ze za 8-9 tys cos sie znajdzie, wojewodztwa lubelskie, swietokrzyskie lub podkarpackie ;)
prs
Nowicjusz