Potrzebuje pomocy w zrozumieniu silników BMW

01 Maj 2022, 13:19

Znalazłem najbardziej pomocnych ludzi, którzy sprawiają, że jeszcze bardziej chcę kupić BMW. Jedną z rzeczy, która była dla mnie krzywą uczenia się, jest zrozumienie wszystkich nomenklatur generacji i typów silników. Ktoś połączył mnie z blogiem, który krótko mówi o pokoleniach, jednak nadal nie wiem, jaki silnik ma samochód, który chcę kupić (np. N54, N55, tak dalej). Czy istnieje przewodnik, w którym wymieniono model samochodu, generację i typ silnika? Czy istnieją sposoby lub cechy, które definiują każdy z nich?
isenki
Obserwowany

01 Maj 2022, 13:28

Kolego,sprawa jest bardzo prosta z silnikami BMW,rewelacyjne,już praktycznie wyjeżdżone z racji wieku,oraz takie,które zaskakują łapczywością ku produktom menniczym.Jaki model Cię interesuje ,oraz z jakim silnikiem,konkretnie,dowiesz się wszystkiego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Maj 2022, 14:02

Z bmw sprawa jest prosta, wszystko jest ładnie opisane nawet na Wikipedii a tutaj https://danetechniczne.info/specyfikacje/bmw.html masz wszystkie informacje szczegółowo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Maj 2022, 21:06

Ogólnie tak,tylko w zależności od rocznika mogli coś popsuć,zazwyczaj im młodszy silnik tym gorszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2022, 06:23

Ale w temacie nikt nie pyta który jest dobry a który wręcz przeciwnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    [2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...