REKLAMA
A mnie zawsze bawi jak Szybki wychwala Lexusy pod niebiosa, a na BMW nie zostawia suchej nitki.
Konstrukcja konstrukcją, ale duże znaczenie ma jak auto było eksploatowane wcześniej. A że BMW ma grupę odbiorców jaką ma to potem tak to wygląda, że same zajazdy. Znajomy kupił e91 z 2.0d z przebiegiem 150kkm (mieszka w Niemczech), teraz ma ponad 250 i jedyne co zrobił z "napraw" to koło pasowe. Z eksploatacji olej, filtry, tarcze i klocki i to tyle.
Miałem swego czasu IS'a 200, bo chciałem coś z tył napędem i R6 po tym, jak jechałem z kolegą co miał e46 w cabrio i 2.2 170KM (kultura pracy, dźwięk). I chyba źle zrobiłem, bo kupiłem zajazd is200 w który wpakowałem przez półtora roku łącznie tyle hajsu, że mógłbym za to kupić drugiego w lepszym stanie
Skrzynia manualna w tym samochodzie woła o pomstę do nieba (temat na forum Lexusa dotyczący kiblowatej skrzyni ma 14 stron). Argument często przytaczany przez fanboyow, że ta przekładnia spokojnie wytrzymuje niuta z V8 po swapie jest inwalidą, skoro hałasuje, haczy i wibruje na poszczególnych biegach. I to nie jest kwestia mojego byłego egzemplarza, bo jeździłem 4 sztukami i w każdej to samo prócz wibracji na 4 i 6 biegu.
Pomijam już to, że mechanicy nie chcą podejmować się np. regulacji zaworów, bo są szklanki, ale może to wynika z tego, że mam samych wymieniaczy amatorów w swojej okolicy? A nie wspominam już o tym, że do przednich zacisków najlepiej zaglądać co wymianę oleju...
Piotrek, najlepiej jak byś obejrzal kilka sztuk to Ci da jakieś rozeznanie. Ale chyba będzie ciężko o zadbany egzemplarz e39, najmłodsze auta będą już pełnoletnie.
Dla przykładu ja szukałem kompakta z dieslem (oglądałem Focusa mk2 lift, Volvo s40 II i 308) i była padaczka. Ostatecznie kupiłem S60 z benzyna + lpg, bo było w lepszym stanie niż młodsze kompakty, a mimo to już włożyłem jakieś 7-8 tysi (nie liczę olejów, filtrów i rozrządu.
Niestety kupując pełnoletnią "klasę wyższą" łatwo iść w koszty, a już szczególnie jak irytują Cię jakieś pierdoły na które 3/4 kierowców nie zwróciło by uwagi i nie ruszało tematu.