Potwierdzenie przeglądu technicznego

02 Sty 2015, 22:05

Witam, jak wszystkim zapewne wiadomo od ubiegłego roku przy okazji badania technicznego rejestrowany jest aktualny przebieg auta. Spotkałem się z opinią, że przy okazji sprzedaży auta powinno się przekazać kartkę z potwierdzeniem przeglądu nowemu właścicielowi by przy następnym przeglądzie mógł ją przedstawić diagnoście. To samo analogicznie jeśli kupujemy auto. Wie ktoś coś na ten temat?
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Sty 2015, 16:39

archi4lo napisał(a): Spotkałem się z opinią, że przy okazji sprzedaży auta powinno się przekazać kartkę z potwierdzeniem przeglądu nowemu właścicielowi by przy następnym przeglądzie mógł ją przedstawić diagnoście.
Przy następnym OBT diagnosty nie interesuje stan licznika z poprzedniego OBT.Zaswiadczenie to jest tylko i wyłacznie wydawane dla własciciela pojazdu.Oczywiscie ze w przypadku sprzedazy mozna przekazać to dla nowego własciciela ktory moze sobie porównać stan licznika z poprzedniego OBT ze stanem faktycznym w momęcie kupna pojazdu....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

03 Sty 2015, 17:06

Migi60 napisał(a):Zaswiadczenie to jest tylko i wyłacznie wydawane dla własciciela pojazdu.

Migi60 - a nie ma czasami tak, że kupujący może pojechać na stację diagnostyczną, gdzie był robiony przegląd i doagnosta może sprawdzić jaki był przebieg przy przeglądzie? Bo u mnie, diagnosta wpisuje przebieg normalnie do komputera. I jak jadę na przegląd, to może mi powiedzieć ile miałem przejechanych km jak byłem ostatnio. Pytanie tylko czy diagnosta może udzielić takiej informacji kupującemu. Aczkowliek może o to zapytać sam sprzedający, czyli właściciel, kóry "przez przypadek" gdzieś zgubił kartkę z przebiegiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2015, 17:14

MotoAlbercik napisał(a): Bo u mnie, diagnosta wpisuje przebieg normalnie do komputera.
To samo czynię przy kazdym OBT.Jezeli nie wpisze przebiegu od razu mam info od programu ze to pominęłem.Tu sprawa jest prosta-jezeli nie wpiszę do kompa to nie ma przebiegu w wydrukowanym zaswiadczeniu... i vice versa.
MotoAlbercik napisał(a):Pytanie tylko czy diagnosta może udzielić takiej informacji kupującemu.
Ja nie widze w tym zadnego przestępstwa a wieć jezeli kupujący sobie tego zyczy to oczywiście podaję.Z reguły przy tym sa dwie strony:sprzedający i kupujący...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

04 Sty 2015, 22:54

w porządku ale uściślając pytanie- chodzi mi o to czy przy dokonywaniu przeglądu w tym roku diagnosta może chcieć kartkę z podanym przebiegiem z zeszłego roku?
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

04 Sty 2015, 23:00

Nie - jest mu to niepotrzebne do niczego - wszystko z zeszłorocznego przeglądu ma w komputerze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota Verso (2009–2018)
    Ten model wypełnił lukę po dobrze przyjętej przez rynek Corolli Verso. Produkowana w latach 2009–2018 w tureckich zakładach Toyoty w Bursie, stylistycznie nawiązywała do poprzedniczki – Corolli Verso, ale również ...